RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Kasım 2013, Pazar 13:49:39 tarihnde eklendi. 1592 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İçimizdekiler Çalışıyor - II

İÇİMİZDEKİLER ÇALIŞIYOR, BİZLER BİRBİRİMİZİ YİYORUZ!
İçimizdekiler Çalışıyor - II Fatih Atan (A'tanba)


17/11/2013. Değerli okuyucular, 30 Eylül Abhazya Kurtuluş Savaşı’nın 20. Yıldönümü törenlerinden bu yana yaklaşık olarak bir buçuk aylık bir süre geçti. Bu süre içerisinde Abhazya ve Abhaz Diasporasının yoğun olarak yaşamış olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde yoğun siyasi gelişmeler yaşandı.


Bu yazımda Abhazya Cumhuriyeti’ndeki siyasal ve sosyal gelişmelerden söz etmeyeceğim. Ancak Abhaz ve Kuzey Kafkasya Diasporasının yoğun olarak yaşadığı Türkiye’deki gelişmelerden kısaca söz edeceğim.


Öncelikle Abhaz Diasporası’nın 20. Yıl şenliklerine deyim yerinde ise 3 farklı gurup olarak katılıdığını belirtmek iterim. 1. Gurup: Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK); 2. Gurup: Abhaz Dernekleri Federasyonu (Abhaz – Fed); 3. Gurup Kafkas Dernekleri Federasyonu Gurubu (KAFFED – Abhaz Çalışma Masası) (Kendisini Çerkes Olarak gören Abhaz Diasporası İnsanları)


KADK ve Abhaz – Fed Gurupları, aslında her iki yapı içerisindeki bazı kişilerin bireysel sürtüşmeleri yüzünden yaratılan suni bir ayrılık yaşıyor. KADK ve Abhaz – Fed’in kuruluş süreçlerini yaşayan bir kişi olarak, bu suni ayrılığın Abhaz Diasporasının toplumsal, kültürel ve siyasal gücüne zarar verdiğini belirtmek isterim.


Yaşanan bu suni ayrılığın, ortadan kalkması için 24 Kasım 2013 tarihinde yapılacak olan Abhaz – Fed Genel Kurulunda ortadan kalkması için elimden geleni yapacağımı şimdiden söylüyorum.


Çünkü bu suni ayrılık yüzünden 3. Gurup olan KAFFED – Abhaz Çalışma Masası’nın hem Abhazya’’ya hem de Abhaz Diasporasına vermiş olduğu ciddi zararlar karşısında her iki gurup etkisiz kalıyor.


Benim tarafımdan “İçimizdekiler” olarak nitelendirilen ve kendilerini “Çerkes” olarak gören bu gurup, son dönemde ciddi olarak Abhazya ve Abhaz isminin Türkiye Cumhuriyeti’nde kullanılmaması için gereken resmi alt yapıların oluşumuna katkı sağlamaktadır.


Bilindiği üzere İstanbul Kartal Belediyesi tarafından 3 – 4 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenen “Abhaz Kültür Günleri” şenliği düzenlendi. Tabii ki KAFFED tarafından önce “Abhazya Kültür Günleri” olarak açıklanan daha sonra Gürcistan’ın T.C. Hükümetine ve Kartal Belediyesi’ne karşı yapılan politik baskı sonrasında “Abhaz Kültür Günleri” olarak sunumu yapılan bir şenlik izlendi. Bu baskılara KAFFED Yönetimi ve “İçimizdekiler” hemen boyun eğdiler. Ancak bu boyun eğişlerini sanki bir şey olmamış gibi, Abhazya’dan gelen resmi heyet üyelerine açıklamadan geçiştirdiler.


Bu gelişmelerin kronolojik sürecini izlemek isteyenler, aşağıda abhazyam.com da yazmış olduğum yazılardan okuyabilirler.


http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/297/21-mart-toplantisindan-gunumuze.html


http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/299/cok-tuhaf-isler.html


http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/303/anakliadan-kartala.html


http://www.abhazyam.com/kose-yazisi/305/yussuzler.html
 


Kartal Şenlikleri sırasında Kartal İlçe Belediyesi ile Suhum Şehir Belediyesi arasında “Kardeş Belediyecilik” anlaşması imzalanmıştı, ancak Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, anlaşmanın T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanması sonrasında yürürlüğe gireceğini belirtti.


Bu yaşanan gelişmeler sonrasında T.C. Dışişleri Bakanlığından konu hakkında yapılan “Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Abhazya ve Güney Osetya ile resmi temas algısı oluşturabilecek ilişkiler tesis etmek uygun olmayacaktır” resmi açıklaması ile anlaşmanın veto edildiği ortaya çıktı. (Bknz: http://haber.gazetevatan.com/Haber/579045/1/Gundem )


Değerli okuyucular, bu böyle kalsa yine de iyi. Ancak “İçimizdekiler” bu “Yüzsüzlüklerini” 20. Zafer Yıldönümü şenliklerinde de sürdürdüler.


“İçimizdekiler” bu gelişmeler yaşanmamış gibi, Kartal Belediye Başkanı ve Heyetini 20. Zafer Yıldönümü şenliklerine getiriyor, kahraman gibi karşılanmaları sağlanıyor, Abhazya’da Dışişleri Bakanı ve Suhum Belediye Başkanı ile kardeş şehir anlaşmasının gerçekleştirildiği biçiminde açıklamalar yapılıyordu.


Hatta “İçimizdekilerin” yazı alanındaki sözcülerinden Sn. Sezai Babakuş KAFFED İnternet sitesinde ki yazısında bunun başarı olduğunu açıkladı. Hatta daha da ileriye giderek, sıkılmadan Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab ile yapmış olduğu görüşmede konu hakkında “Abhazya” isminin kaldırılarak “Abhaz Kültür Günleri” olarak düzenlenen şenliğin “Abhazya Kültür Günleri” olduğunu açıklayarak yalan söyleyebildi. (Bknz: http://www.kaffed.org/index.php/kose-bucak-yazilari/item/1890-abhazya-‘az’dan-‘çok’-yaratma-pratiği….html )


“İçimizdekiler” bugüne kadar hakkında her türlü hakarette bulundukları Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Vladimir Avıdzba’nın görevden alınması ve Temsilciliğin Ankara’ya taşınması gibi sorularına karşılık olarak almış olduğu yanıtları kendi açıklamalarına bırakıyorum.


Değerli okuyucular, KAFFED bünyesinde çalışmalarını sürdüren “İçimizdekiler”in Abhazya Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporasına çıkarmış olduğu en önemli engellerden birisi de şu sıralar Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürdürülen okullarda farklı dillerde ders uygulamasının “Abhazca” değil de Çerkes Dillerinden (!) “Abazaca” olarak tescil edilmesi olayıdır.


Abhaz – Fed Yönetimi’nin KADK ile olan gereksiz sürtüşmesi sürecinde, meydanı boş bulan KAFFED bünyesindeki “İçimizdekiler” Abhaz dilinin, onların deyimi ile “Abazaca”nın yok olan diller (!) gibi sunulmasını sağladılar.


Abhazya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığıyla doğru dürüst ilişkiye girmeden hazırlamış oldukları “Alfabe”de, Abhaz dili konusunda hiçbir eğitim bilgisi olmayan insanların katkısı ile Abhaz Alfabesinden 15 harf yok edilerek yeni bir dil yaratılıyor.


Abhazya ve Abhaz ismi bu uygulama ile bilinçli bir biçimde ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.


Ancak konudan bilgi sahibi olan Abhazya Eğitim Bakanı Sn. D. K. Nackebia tarafından Abhaz – Fed’e gönderilen resmi yazı KAFFED bünyesinde çalışan “İçimizdekilere” bir nevi “Tokat” gibi bir yanıt verilmiştir.


Abhazya Eğitim Bakanı D. K.. Nackebia yazısı;  


“Saygıdeğer arkadaşlar;


Abhazya günümüzde bağımsız aynı zamanda tanınmış bir devlettir. Abhazya anayasasına göre resmi dil Abhazca dır.


Abhazca bugün anaokulları, İlk ve orta öğretimde eğitim dili olup okullarda Abhazca eğitim verilmektedir. Bunun yanında Abhazca yayın yapan radyolar televizyon kanalları, gazeteler, sanatsal yayınlar ile bilim teknik alanında makaleler yayınlanmakta ve tiyatrolar mevcuttur.


Abhazca bugün Abhazların yaşadığı diğer ülkelerde de öğrenilmektedir.Türkiye de yaşayan Abhazlarında okullarda Abhazca öğrenmeleri mümkün hale gelmiştir.


Bildiğiniz gibi her dilin kendine özgü kuralları vardır bu kurallar doğrultusunda öğretilir ve öğrenilir.


Abhazya Eğitim bakanlığının belirlediği standartlar ve programlar mevcuttur. Abhazcayı öğrenmek isteyen herkes için hazırlanmış olan izlenecek sistem ve yolu belirleyen bu metotlar devletin onayladığı, uyguladığı metotlardır. Türkiye Cumhuriyeti ilköğretim okulları için hazırlanan 5.sınıf Abhazca Öğrenme kitabı da bu metotlar gözetilerek devletin onayı ile hazırlanmıştır.


Hazırlanmış olan bu kitapta öncelikli olarak Abhazcayı konuşmak, yazmak için örnekler ve alıştırmalar yaparak öğrencinin isteğini arttırmaya yönelik metot izlenmiştir.


Kitapta kullanılan materyaller Avrupa Birliği dil öğrenim standartları gözetilerek bu doğrultuda hazırlanmıştır.


D.K.Nackebia”


(Bknz: http://www.abhazfederasyonu.org/duyurular/2013/kasim/0811nackebia.html )


Değerli okuyucular, Abhazya ve Abhaz ismini Türkiye’de kullanılmasından rahatsız olanların, Abhazya Cumhuriyetinde ki bazı resmi kuruluş temsilcileri ve Abhaz Diasporasının bazı insanları tarafından destek görmesini de sizlerin yorumunuza bırakıyorum.


Son olarak, 24 Kasım’da yapılacak olan Abhaz – Fed Genel Kuruluna alternatif olarak alelacele 24 Kasım tarihine getirilen KAFFED Genel Kurulu hakkında ki görüşlerimi belirtmek istiyorum. Aslında KAFFED tarafından yayınlanan Genel Kurul açıklaması, bizlere bir başka açıklama yapmayı gerek bırakmıyor. (Bknz: http://www.kaffed.org/index.php/anasayfa/itemlist/date/2013/11/24.html?catid=132 )


KAFFED’in “Çerkes Diasporasının değerli insanları, Kurulduğu günden bu yana Çerkes halkının geleceği için umut olan…” diye başlayan Genel Kurul Çağrısına uyarak gidecek olan Abhaz kökenli “Çerkes”ler (!) artık Abhaz kimliğiniz sizlere yakışmıyor. Yapmış olduğunuz çalışmalar, Abhazya Cumhuriyeti’nin dünya üzerindeki bağımsızlık ve egemenlik haklarına, tanıtımına ve tanıtım çalışmalarına destek veren Abhaz Diasporasına zarar veriyor.


KAFFED bünyesinde bilmeden Çerkes kimliğine zorla sokulmak istenen Abhaz Diasporası insanları! Daha önce İstanbul Abhaz – Kültür Derneğinin koymuş olduğu tavır gibi KAFFED ve “İçimizdekilere” tepki gösterin.


Özeleştirinizi vererek KADK ve Abhaz – Fed çalışmalarına destek verin.


24 Kasım 2013 Tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan Abhaz – Fed Genel Kurulu Delegelerine de bir çağrım olacak;


Değerli delegeler!

 

Sizlere de önemli bir görev düşüyor, KADK ve Abhaz – Fed arasında yaratılmak istenen “suni” ayrılığa birlikte el koyalım, iki organizasyonun birlikte çalışmasını sağlayalım.


Ben bu konuda görev almaya hazırım!

 

Sizlerde hazırsanız, 24 Kasım 2013’de son noktayı koyalım.


Haydi Göreve!


www.abhazyam.com   
 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.