RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Şubat 2023, Pazartesi 21:16:01 tarihnde eklendi. 208 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya, Abhazya, Güney Osetya İlişkileri!

MARİA ZAKHAROVA “RUSYA, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA İLE MÜTTEFİK İLİŞKİLERİNİN KAPSAMLI GELİŞTİRİLMESİNİ HEDEFLİYOR!”
Rusya, Abhazya, Güney Osetya İlişkileri!

13/02/2023. Suhum. 13 Şubat 2023. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, bir gazetecinin Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkileri hakkındaki sorusuna verdiği yanıtta, Rusya Federasyonu'nun Abhazya ve Güney Osetya ile müttefik ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini söyledi.

 

Maria Zakharova “15 yıl önce Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan Rusya Federasyonu, çağdaş ve kendi kendine yeten devletler haline gelerek onların güvenli bir biçimde korunmasını ve ilerici gelişimini garantörlüğünü üstlendi. Abhazya ve Güney Osetya nüfusunun büyük bir kısmı Rus vatandaşlığı haklarına sahip bulunuyor ve Rusya ile ittifakın derinleştirilmesi politikasını desteklemektedir. Ülkeler arasındaki ortak çabalar sayesinde, ikili işbirliğinin tüm alanlarında, Suhum ve Tskhinval'in dış politikasını ve ekonomik konumlarını güçlendirmek için koşullar yaratan önemli sonuçlar elde edilmiştir” dedi.

 

Zakharova, Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerin gerçekten müttefik doğasının açık bir örneği olarak, Ukrayna Özel Operasyonuna ve Donetsk Halk Cumhuriyeti, Lugansk Halk Cumhuriyeti, Zaporozhye ve Herson bölgelerinin Rusya Federasyonu'na girişine verdikleri desteği gösterdi.

 

Zakharova'ya göre Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın ulusal güvenliğini sağlamaya özel önem vermektedir.

 

Maria Zakharova “Rus askeri üsleri onların topraklarında görev sürdürmektedir, yeni jeopolitik gerçeklerle ilgili olarak dışarıdan olası provokasyonları önlemek için bu ülkelerin devlet sınırlarının ortak koruması gerçekleştiriliyor. Gürcistan'dan bu ülkelere karşı güç kullanılmaması konusunda bağlayıcı anlaşmalar imzalamasını istiyoruz. Bunu bölgede istikrarın garantisi olarak görüyoruz” dedi.

 

Zakharova’ya göre, Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın ana ticaret ortağı olarak sürdürdüğüne de dikkat çekti. Ülkeler arasında karşılıklı ticaret büyüyor.

 

Maria Zakharova “Ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmanın desteklenmesine önemli bir rol verilmiştir. Bu konular, yakın zaman içerisinde düzenlenen son toplantılarda (6 Aralık 2022'de Abhazya ile, 8 Şubat 2023'te Güney Osetya ile) yapılan ilgili hükümetler arası komisyonlar çerçevesinde ele alınmaktadır. Yeni işletmelerin kurulmasını ve istihdam yaratılmasını, yaşam koşullarını ve sosyal hizmetlerin kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan yatırım programları her cumhuriyet için uygulanıyor” dedi.

 

Zakharova’ya göre, Rusya ayrıca enerji, ulaşım, sanayi ve tarımın gelişmesine yönelik yardımlar sağlıyor.

 

Maria Zakharova “Bu önlemlerin birleşimi, GSYİH'nın kademeli olarak büyümesine ve vatandaşların refahına katkıda bulunuyor, yatırım yapma çekiciliğini artırıyor ve ulusal bütçelerin gelir tarafını artırıyor. Ülkelerin güvenlik ve refah kuşağını oluşturmak, ürün satış pazarları, turizm ve iş gezileri için fırsatları genişletmek, bütün bu yapılanlar bizim ortak çıkarımızadır” dedi.

 

Zakharova'ya göre Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya halklarının refah düzeyinin yükseltilmesinde ki eğitim, kültür, bilim ve spor alanlarında düzenlenen ortak çalışmalara da destek veriyor.

 

Maria Zakharova “Abhazyalı ve Güney Osetyalı öğrencilere Rus üniversitelerinde yer tahsis ediliyor, memurlar ve öğretmenler uzmanlaşmış Rus kurumları temelinde ileri eğitim kursları alıyor. Hibe desteği ile yetenekli gençler, Rusya'nın himayesinde düzenlenen uluslararası forumlara ve yarışmalara katılmaktadır. Ortak tarihin unutulmaz insanların varlığı, seçkin bilim ve kültür figürleriyle ilişkili vatansever eylemlere katılımlarına özellikle dikkat edilmektedir. Ülkelerin yaratıcı ekipleri başarılı bir şekilde karşılıklı kültür alışverişinde bulunuyor, ulusal bayramlarda konser programları gerçekleştirmektedir” dedi.

 

https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1853701/

 

(Not: Bilindiği üzere, Gürcistan devlet başkanı Salome Zurabishvili, 02 Şubat 2023’de Rusya – Ukrayna savaşına bağlı olarak, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Rusya’yı İşgal altında tuttuğunu idda ettiği Abhazya ve Güney Osetya’daki askerlerini geri çekmesi gerektiğini söylemişti – Bknz:  http://www.abhazyam.com/haber/7124/gurcistandan-rusyaya-tehdit-suruyor.html - abhazyam.com

 

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/novosti/item/3792-rossiya-natselena-na-vsestoronnee-razvitie-soyuznicheskikh-otnoshenij-s-abkhaziej-i-yuzhnoj-osetiej

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.