RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Haziran 2021, Cumartesi 10:44:50 tarihnde eklendi. 112 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Marie Jego

NATO-AB’nin Erdoğan İlgisi!
Marie Jego

LE MONDE - MARİE JEGO "PUTİN VE ERDOĞAN ARASINDA İDLİB KRİZİ ÇIKABİLİR. MOSKOVA, SURİYE'YE GİDECEK OLAN TÜM İNSANİ YARDIMLARIN, ŞAM YÖNETİMİ ÜZERİNDEN GEÇMESİ KONUSUNDA DİRETİYOR!"

 

25/06/2021. Moskova - İnosmi.ru. 24/06/2021. Fransa - Le Monde - Marie Jego.  Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). ABD ve AB yine Erdoğan'a karşı hoşgörülü davranıyor, ancak Putin'e karşı daha kararlı davranıyor. Yazar, Türkiye'ye uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen Erdoğan'ın Batı ile uzlaşma aradığını ve iddiaya göre bunu son NATO zirvesinde ele aldığını yazıyor. Batı'nın Türkiye sınırından Suriye'deki son isyancı İdlib ilindeki isyancılara gıda ve ilaç sağlamayı sürdürmesi için bu onlar için sözde gerekli. Yazar, Suriye'ye yapılacak insani yardımın "doğrudan isyancılara değil, Şam üzerinden gitmesi" gerektiğine inanan Rusya'yı sinirlendiriyor. Bu korkunç bir küstahlık: Fransa'da bir terörist yerleşim bölgesinin ortaya çıktığını (banliyölerdeki durum göz önüne alındığında, böyle bir  şey fantezi değil) hayal edin - ve "uygar dünya", Paris'i ve Fransız makamlarını atlayarak oraya yiyecek sağlamaya karar veriyor.

 

Le Monde - Marie Jego

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran'daki son NATO zirvesinde kendisine karşı gösterilen hoşgörü sonrasında, yeniden kanatlandı. Erdoğan, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile 21 Haziran Pazartesi günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Avrupa Birliği'ne kendi ülkesi için olumlu bir gündem oluşturması gerektiği çağrısında bulundu.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı telefon görüşmesi sonrasında “Türkiye yapması gerekenden fazlasını yaptı. Şimdi somut adımlar atma sırası AB'de” dedi. İkili arasındaki görüşme, Avrupa Konseyi'nin 24 ve 25 Haziran'da yapılacak olan ve Türkiye ile ilişkilerinin tartışılacağı “yirmi yedi”nci toplantısı öncesinde gerçekleşti.

 

Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, Türk liderle yapmış olduğu “güzel sohbet”ten memnun kaldığını, AB'nin de destek vermeyi planladığı göçmen anlaşması da dahil olmak üzere görüştükleri konuları sıraladı. Brüksel'de yapılan toplantıda, Türkiye topraklarına yerleşen 3,7 milyon Suriyeli mülteciye yardım etmek için 6 milyar avrodan fazla kaynak ayrıldı. Savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye tarafından daha fazla kabulü için bu ülkeye 3,5 milyar avro daha tahsis edilecek.

 

Anlaşmazlıklar Çok Fazla

 

Brüksel'de, Ankara'nın "önkoşulsuz" olarak güncellemek istediği gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi ve Türkiye'nin, Amerikan ve diğer yabancı ülke askerlerinin ayrılmasından sonra Kabil'deki havaalanının güvenliğinden askerlerinin sorumlu olacağı Afganistan'da oynayabileceği rol de tartışıldı.

 

Son NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türk lidere karşı özellikle hoşgörülü davrandılar. Ankara'nın geleneksel müttefikleri, her şeyden önce Türkiye'yi Batı oyununa döndürmek, onun yayılmacı duygularını dizginlemek ve cumhurbaşkanının diplomatik olmayan davranışlarını ve artan otoriterliğini unutmak istiyorlar.

 

Tepkiden hoşgörüye doğru olan bu geçiş, pandemi nedeniyle de şiddetlenen ekonomik krizin ortasında ülke içindeki popülaritesi düşmeyi sürdüren Erdoğan tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Pazartesi günü kabine toplantısının sonunda yaptığı açıklamada, "ABD ile yeni bir ilişkiler çağının kapılarını olumlu ve yapıcı bir şekilde açtığımıza inanıyoruz." Dedi.

 

Bununla birlikte, Ankara ve Washington arasındaki farklar hala önemli olarak görünüyor: ABD'nin Suriye'de Türk yetkililerin nefret ettiği Kürt militanlara verdiği destekten, Türkiye'nin NATO sistemleriyle uyumlu olmayan Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasına kadar.

 

Suriyeli mültecilerin yeni dalgası

 

Türk cumhurbaşkanının yeni Amerikan yönetimine yaklaşabilmek açısından çabalaması için iyi bir nedeni bulunuyor. "Arkadaşı" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tekerleklerine bir çomak sokma niyetinde ve Türkiye sınırındaki bölgede bulunan ülkelerin bölgeyi terk etmesini  ve Suriye'deki isyanın son kalesi olan İdlib'deki tek BM insani yardım kontrol noktasının kapatılması emrini verdi..

 

Suriye'nin diğer bölgelerinden yerlerinden edilmiş kişilerin akını nedeniyle, İdlib eyaletinin nüfusu üç katına çıktı. Suriye rejimi ve müttefiki Rusya'nın bombalamalarından kaçmak zorunda kalan Türkiye sınırındaki derme çatma kamplarda bir milyondan fazla insan yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletler tarafından her gün yaklaşık otuz gıda ve ilaç kamyonunun geçtiği Cilvegözü sınır karakolu (Türkiye tarafı), Bab al-Hawa (Suriye tarafı) aracılığıyla kanalize edilen insani yardım, İdlib'de yaşayanlar için hayati önem taşıyor.

 

Bu yakında bitecek. BM'nin bu yardımı teslim etme yetkisi 10 Temmuz'da sona eriyor. Eğer uzatılmazsa, Türkiye yeni bir Suriyeli mülteci dalgası riskiyle karşı karşıya kalabilir. Aslında Moskova bir sonraki oylamayı veto etme niyetini gizlemiyor. Beşar Esad'ın sadık bir destekçisi olan Rusya, BM yardımının doğrudan isyancılara değil, yalnızca Şam üzerinden gitmesi gerektiğine inanıyor. Geçmişte Kremlin, Suriye'ye giden tüm diğer uluslararası insani yardım koridorlarının kapatılması için baskıda bulunmuştu.

 

Bu durum Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından defalarca dile getirildi. Amerikan yayın organı NBC News ile 16 Haziran'da Amerikalı meslektaşı Joe Biden ile yapacağı görüşme öncesinde yaptığı görüşmede, "Yardım merkezi hükümet aracılığıyla sağlanmalıdır" dedi.

 

Bu konu hakkında Çarşamba günü Rus dışişleri bakanı Sergei Lavrov tarafından açıklama yapıldı. Geçenlerde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderilen bir bildiride, ülkesinin Türkiye üzerinden kanalize edilen yardım yetkisinin uzatılmasına karşı çıkacağını söyledi. Lavrov, Ankara'yı "bölgedeki en güçlü silahlı grup olan Hayat Tahrir el-Şam'ın (Rusya Federasyonu'nda yasaklanmış bir terör örgütü, editörün notu) göz yummasıyla" eleştiriyor. Ona göre bu terör grubu, BM insani yardım konvoylarının Şam'dan İdlib'e gelişini düzenli olarak engelliyor. Ve Türkiye, Suriye'deki 'gerilimin azaltılması' konulu Astana anlaşmasında Rusya'nın müttefiki olmasına rağmen, bu konuda yapıcı bir tavır almıyor.

 

İdlib'deki son insani yardım kontrol noktasının kapatılması, Moskova ile Ankara arasında ciddi bir krizi tetikleyebilir. Ankara merkezli bir Batılı diplomat, "Moskova ve Şam, İdlib halkını aç bırakmaya devam ederse, Türkiye'yi ve Avrupa'yı etkileyecek yeni bir göç krizi korkusu olacaktır" dedi.

 

Kaynak: https://inosmi.ru/politic/20210624/249981357.html

 

www.abhazyam.com

Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Konuk Yazar Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.