RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Aralık 2020, Çarşamba 09:35:06 tarihnde eklendi. 465 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Stanislav Tarasov

Putin Paşinyan'ı neden kurtarıyor?
Stanislav Tarasov
STANİSLAV TARASOV “ANKARA İLE ERİVAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN YENİDEN KURULMA GİRİŞİMLERİ, 2009’DA BAŞARISIZLIĞA UĞRAYAN ZÜRİH PROTOKOLLERİNE BENZİYOR!”
 
16/12/2020. Moskova. 15 Aralık 2020. REGNUM. Stanislav TARASOV. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Karabağ savaşının ardından Güney Kafkasya ve komşu Ortadoğu ülkelerinde yeni bir “büyük oyun” başladı ve bunun ana işareti Rusya'nın Türkiye ile işbirliği içerisinde olması, birçok uzman için heyecan yaratıyor. Ve buna Azerbaycan çoktan girdi ve şimdi Ermenistan için böyle bir fırsatı var. Tek soru, Paşinyan'ın planlarını gerçekleştirmesine izin verilip verilmeyeceği.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakü'de Kafkasya'da barışın sürdürülmesi için işbirliği yapması gereken “altı ülkeden oluşan bir platform” oluşturma önerisinde bulunması ve Ermenistan'a bu projeye katılma çağrısında bulunmasının ardından, onun görüşüne göre bu gelişme, Erivan'a “önemli yararlar” vaat ediyor. ve “Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açabilir”, çok az kişi Erivan'ın bu kadar çabuk tepki vereceğini tahmin etti. Ancak Ermenistan Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısında Başbakan Nikol Paşinyan, “Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerin geliştirilmesi, temas noktaları bulmaya çalışılması gerekiyor” dedi. Onun sözleriyle, “bir değişim oldu, Azeriler şimdi daha güçlü, bu yüzden bu durumu kabul etmesi gerekiyor.”
 
Nesnel olarak bakıldığında, Bakü, Erivan ve Moskova arasında Karabağ savaşını sona erdirmek için yapılan anlaşmadan sonra, bunlardan biri tüm bölgesel iletişimin engellenmesini ve diğeri de Ermenistan topraklarından Azerbaycan ile Nahçıvan arasında bir ulaşım koridorunun oluşturulmasını, Erivan ile Bakü ve Erivan ileAnkara arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için temel ön şartlar sağlıyor. Ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi, Ermenistan'ı bölgesel izolasyondan çıkarıp (bugün bu cumhuriyet, dört ülke ile sınırı olan iki kapalı sınıra sahiptir), onu transit statüsünde ve Avrupa'ya erişimi olan bir ülke durumuna dönüştürür. Paşinyan'ın bu süreci “önkoşul olmaksızın” yeniden canlandırma girişimleri, Ankara ile Erivan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması ile Dağlık Karabağ sorununun çözümü arasındaki bağı koparmak için önceki başarısız girişimlere benziyor. (Ekim 2009 Zürih Protokolleri).
 
Rus Kafkasya uzmanı Sergei Markedonov'un belirttiği gibi, Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi (ülkenin Anayasasının ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor), Ermeni Soykırımı'nın uluslararası tanınması gereğine dair hükümler içeriyor ve “Batı Ermenistan” dan söz edilmesi, yani bir toprak sorunu gerçeğini gösteriyor. Erdoğan'ın Bakü'de yaptığı açıklamada Ermenistan'ın uygun kararlar alması gerektiğine işaret etmesi tesadüf değil, çünkü “Dağlık Karabağ sorunu ve Türkiye-Ermenistan uzlaşması” denkleminde, daha önce kaybedilen bölgelerin Azerbaycan'ın kontrolüne dönmesini kastediyorsak, ilk kısım aslında tanımlanmıştır. Ermeni-Türk uzlaşmasına gelince, iki taraf, ilişkilerinin tarihinde yeni bir sayfa yazmaya başlamak için mevcut zorlu tarihsel engelleri aşmak zorunda kalınacak.
 
Karabağ savaşı sonrasındaki mevcut durumda Ermenistan kamuoyunda ve siyasi atmosferde oluşan Azerbaycan – Türk işbirliğine karşı olan olumsuz ortamda, Paşinyan'ın bunu tek taraflı yapması son derece zor olacaktır. Bundan dolayıdır ki, Paşinyan'ı bir köşeye sıkıştırmaya çalışmak yerine Ankara veya Bakü'nün bu yönde ilerlemesi mantıklı olacaktır ki, bu da tarafları potansiyel olarak bir çatışma senaryosundan korumaktadır. Şimdi Erivan, Ankara ve Bakü için sorun, “yeni bir açılan kapının eşiğinden geçme ve simgesel yapıları değiştirme politikasına başlama” yeteneğini göstermeleridir. Türkiye, daha önce Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan tarafından askıya alınan ancak barış sürecinden tamamen çekilmeyen, diplomatik ilişkilerin kurulması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin iki protokol olan Zürih Protokolleri'nin onaylanma sürecinin başladığını duyurabilir. Aynı zamanda, bu sorunların çözümünün Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan'daki karmaşık bir iç siyasi söylemlerle de bağlantılı olduğu açıktır.
 
Dahası, Markedonov'un yazdığı gibi, “iki tarihi muhalifin uzlaşması şimdiden birden çok kez gerçekleşti ve Ermenistan ve Türkiye burada temelde yeni bir şey keşfetmiyorlar. Bugün için, Yunan-Türk ilişkileri, Bulgar-Türk, Polonya-Ukrayna ve Polonya-Litvanya, Alman-Rus ve Macar-Romanya deneyimleri de bulunuyor, ayrıca İsrail – Almanya uzlaşmasından ve Almanya ve Fransa gibi tarihsel düşmanların AB içerisindeki en yakın mütteffikler halina dönüşmesinden söz etmeye bile gerek yok.” Doğal olarak, tarihsel uzlaşma her şeyden önce uzlaşan tarafların ulusal çıkarlarına uygun olmalı ve aynı zamanda politik ve ekonomik olarak uygulanabilir olmalıdır.
 
Aynı zamanda Karabağ savaşının ardından Güney Kafkasya ve komşu Ortadoğu ülkelerinde yeni bir “büyük oyun” başladı ve bunun ana işareti Rusya'nın Türkiye ile işbirliği içerisinde olması, birçok uzman için heyecan yarattığını anlamak grerekiyor. Ve buna Azerbaycan çoktan girdi ve şimdi Ermenistan için böyle bir fırsatı var. Tek sorun, Paşinyan'ın planlarını gerçekleştirmesine izin verilip verilmeyeceği ve Dağlık Karabağ anlaşmasının sadece bir ateşkes olduğunu ve “ana savaşın hala devam ettiğini” ilan edecek olan güçlerin Erivan'da iktidara gelip gelmeyeceği. Rusya'ya gelince, Bulgar gazetesi “Duma”nın inandığı gibi, “Ermenistan'da iktidarın meşruiyetini kaybetmesinden korkarak Paşinyan'ı koruması altına aldı” ve “olması gerektiği gibi” Rusya karşıtı söylemlerin karşısında yer almadı, ABD ve NATO ile flört etti.  
 
Moskova “kitlesel protestolarla ilişkiye girmedi, ancak siyasi soğukkanlılığını korudu ve ona yardım elini uzattı.” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barış anlaşmasının imzalanmasıyla bağlantılı olarak halka yapmış olduğu trajik konuşmada Paşinyan'ı “tüm gerçeği söylediği” için övdü. Rus lider, “Ekleyecek hiçbir şeyim yok,” dedi. “Doğru olup olmadığı başka bir sorudur, ancak herhangi bir ihanetten söz edilemez.” Paşinyan, üçlü anlaşmayı imzalayarak, ne kadar acı verici olursa olsun, uygulamadaki sonuçlarla başa çıkma görevini üstlendi. Kısacası “büyük oyun” devam ediyor.
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3141850.html
 
www.abhazyam.com 
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Konuk Yazar Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.