RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 25 Ekim 2020, Pazar 14:08:49 tarihnde eklendi. 919 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Stanislav Tarasov

Almanya Nerede Duruyor?
Stanislav Tarasov
STANİSLAV TARASOV “BERLİN, DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNDA BİR YOL AYRIMINDA BULUNUYOR.”
 
25/10/2020. Moskova. 25 Ekim 2020. REGNUM. Stanislav TARASOV. Resim: İvan Shilov. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Karabağ savaşının başlangıcı hala iki aktörle - Ermenistan ve Azerbaycan – sınırlı olarak görülüyorsa da, bu savaşın devamı daha küresel biçime girebilir.Bu konu hakkında bazı uzmanlar, Ankara ile Moskova arasında Suriye için bir pazarlık olduğuna inanıyor ve Türkiye bunu kullanarak Bakü'yü savaş sürdürmeye doğru teşvik ediyor.
 
Dağlık Karabağ bölgesinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Bakü ve Erivan birbirlerini yerleşim alanlarını bombalamakla suçluyor. Bu gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile Washington'da yaptığı görüşmede ve görüşmelerin ardından,  yapılan “Tarafların AGİT Minsk Grubu öncülüğünde müzakereleri sürdürmelerinin önemi ve çatışmanın, güç kullanmama veya kuvvet tehdidi olmadan, toprak bütünlüğü ve halkların eşitliği ve kendi kaderini tayin hakkına ilişkin Helsinki Nihai Senedi ilkeleri temelinde çözülmesinin önemi” ne vurgu yapılan açıklaması sonrasında yaşandı.
 
Pompeo, görüşmelerin ardından atmış olduğu tweette, kendisi ve her iki dışişleri bakanının çatışmayı sona erdirmek için “önemli adımların” atılmasını tartıştıklarını ve ateşkese uyarak geçerli müzakerelere geri dönmeleri gerektiği sonucunu belirtti.. Ama söylenen sözler, söz olarak kalır. Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından başlatılan ve ABD Dışişleri Bakanı tarafından Washington'da sürdürülen müzakere döngüsü boşa çıktı. Mantıksal olarak, şimdi Fransa, Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanlık eden ülkelerinden biri olarak oyuna girmelidir. Ama Paris hala sessiz. Peki ya Berlin? Dağlık Karabağ'daki savaşın başlamasından bu yana Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda üç kez görüştü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Daha önce Berlin, Bakü ve Erivan'ın, Dağlık Karabağ konusundaki ihtilafta savaşan taraflardan birini etkin olarak desteklemeye çağıran istemlerini reddetti.
 
Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Alman hükümeti, Ermenistan ve Azerbaycan'a her iki devletin de ateşkes anlaşmasına insani nedenlerle eşit şekilde uyması gerektiğini hatırlatıyor” bilgisine yer verildi. Açıklamada “Her iki taraf da, somut eylemlerle, Minsk Grubu eşbaşkanlarının öncülüğünde sürdürülen müzakerelere başlamaya hazır olduklarını göstermelidir.” Vurgulaması yapıldı. Ancak DW'ye göre Ermeni tarafı, Federal Meclis'in 2016'da Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Ermeni Soykırımı'nı tanıyan kararla bağlantılı olarak Almanya'nın Ermenistan için özel sorumluluk taşıdığına inanıyor. Bu bağlamda Ermenistan yetkin bir şekilde hareket ediyor, tarihi bir yoklama düzenliyor, Dağlık Karabağ için mevcut savaşı 1915'teki trajik olaylarla ilişkilendiriyor. Berlin bu konuda sıkıştırılıyor. Fransız yayın organı Atlantico'ya göre, “Almanya'nın göreli sessizliği, Berlin-Ankara-Bakü ekseninin ortaya çıktığı hissini ve Erdoğan'ın Dağlık Karabağ'da ortaya çıkan neo-Osmanlı stratejisine destek veriyor.” Almanya'daki Ermenistan Büyükelçisi Ashot Smbatyan'ın Berlin'i daha net bir açıklama yapmaya çağırması tesadüf değil. Ona göre, “Almanya için Azerbaycan'ın saldırganlığını kınaması ve Türkiye'nin son derece olumsuz rolünü açıkça belirtmesi önemlidir.”
 
Üstelik Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa ve Kanada gibi ülkeler, bazıları doğrudan, bazıları dolaylı olarak bunu zaten yaptılar. Bakü'nün bu pozisyondan hoşlanmadığı açık. Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçisi Ramin Hasanov, Alman hükümetinden Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgalini kınamasını önerdi. DW'de yaptığı söyleşide Hasanov, “Alman tarafından işgalin sona ermesi gerektiğine dair önemli bir işaret gerekiyor” dedi. Hasanov “Çağrılarımızın temeli, Almanya'nın uluslararası hukukun yanında yer alması ve uluslararası hukukun norm ve ilkelerinin sarsılmaz olmasıdır” dedi. Büyükelçi, AGİT'in bölgedeki olaylara verdiği son tepkiyi de eleştirdi. Hasanov, “Şu anda ateşkes çağrısı yapmak etkisiz ve anlamsız” dedi. Bu konuda kesinlikle haklı. Ancak Almanya'nın bu çatışmada etkin bir arabuluculuk rolü oynamaya karar verip vermeyeceğini ve çatışan tarafların eylemlerini etkileyebilecek yeterince güçlü bir dış oyuncu olup olmayacağını kimse bilmiyor.
 
Alman uzmanlara göre Berlin,bugün için hala şunu açıkça belirtiyor: “Eğer, Türkiye bir NATO üyesi olarak Kafkasya'da Rusya ile çatışması halinde olursa, Almanya tarafsız kalacaktır, çünkü son otuz yıldır Almanlar, BM tarafından uygulanan askeri operasyonların çoğuna katılmamıştır.” Başka bir deyişle, çatışmanın başlangıcı iki aktörle, Ermenistan ve Azerbaycan ile sınırlı olarak görülüyorsa da, bu savaşın devamı daha küresel biçime girebilir. Bu konu hakkında bazı uzmanlar, Ankara ile Moskova arasında Suriye için bir pazarlık olduğuna inanıyor ve Türkiye bunu kullanarak Bakü'yü savaş sürdürmeye doğru teşvik ediyor. Gerçek olan şu ki, Alman yönetimi, Berlin tarafından gerçekleştirilmeyen veya dile getirilmeyen stratejik çıkarları karşılayan güçleri korumak için bölgede bulunan siyasi elitlerini etkilemeye henüz hazır değil. Türkiye'nin bölgedeki jeopolitik beklentilerinin açık olması, Rusya'nın ise jeopolitik görüşlerini tam olarak açıklamaması da önemlidir.
 
Her ne olursa olsun, Karabağ savaşında kimin tarafından zaferin kazanılacağına bakılmaksızın, Güney Kafkasya'nın yeni jeopolitiği stratejilerde değişiklik gerektirecektir. Ve bölgenin dönüşümüne, Almanya'nın yanıt vermesi gereken küresel dünya siyasetindeki değişiklikler eşlik ediyor. Yani Berlin'in etkin bir oyuncu olarak oyuna girmeden önce düşünmesi gereken çok şey var.
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3098434.html
 
 www.abhazyam.com
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Konuk Yazar Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.