RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 01 Ekim 2020, Perşembe 18:30:02 tarihnde eklendi. 272 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Stanislav Tarasov

Dağlık Karabağ Oyunu!
Stanislav Tarasov

 

STANİSLAV TARASOV “DAĞLIK KARABAĞ: ALİYEV’İN İLK MAĞLUBİYETİ!”

01/10/2020. Moskova. 28 Eylül 2020. REGNUM. Foto: İvan Shilov. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). Dağlık Karabağ’da savaşın ilk günleri Azerbaycan’ın sınırlı askeri yeteneklerini gösteriyor: Dağlık Karabağ’da, dağların aşağılarında belli başarıları var, ancak Dağlık Karabağ’ın savunma güçlerinin elinde bulunan yüksek noktaların kontrolünü ele geçirmede sorunları var. Bakü hala dağlara çıkamıyor. Olayların gidişatı, Rusya'nın tepkisi de dahil olmak üzere birçok dış faktöre bağlıdır.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 27 Eylül'de Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan düşmanlıkların ardından Dağlık Karabağ'daki durumu tartışmak için acil bir toplantı yaptı. Bu organın içerisinde bulunan 15 üye devletin ortak açıklamasının özü ortaya çıktı. BM Güvenlik Konseyi, çatışan tarafları “derhal ateşi kesmeye ve önkoşul olmaksızın esaslı müzakereleri başlatma” çağrısında bulundu. Ayrıca, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik arabuluculuk misyonuyla hareket eden AGİT Minsk Grubu'nun (Rusya, ABD, Fransa) eşbaşkanlarının merkezi rolüne tam destek verdiğini de ifade etti.

Bu açıklama, Bakü'nün, 1990'larda olduğu gibi, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü için her zaman bir destek tezinin bulunduğu bir kararın kabul edilmesini beklediği bir açıklama olmadı. Aynı zamanda, Dağlık Karabağ'daki durumu tartışmak üzere 57 devlet temsilcisinin katıldığı AGİT Daimi Konseyi toplantısı yapıldı. AGİT Minsk Grubu eş başkanlık yapan ülkelerin delegeleri, çatışan taraflara “çatışmaları derhal durdurma ve çatışmanın sürdürülebilir bir şekilde çözülmesinin bir yolunu bulmak için müzakerelere devam edilmesi” çağrısını yinelediler. Aynı zamanda, AGİT Dağlık Karabağ Dönem Başkanı Andrzej Kasprzyk'in özel temsilcisi Andrzej Kasprzyk, toplantı katılımcılarına Ermenistan-Azerbaycan çatışma bölgesindeki son durum hakkında bilgi verdi ve doğrudan olay yerinden ve en üst düzeydeki yerel muhbirlerden bilgi aldığını belirtti. Özel temsilci, AGİT'in görevlilerini çatışma bölgesine göndermeye ve durum izin verir vermez izlemeyi sürdürmeye hazır olduğunu da belirtti.

Gördüğünüz gibi Azerbaycan’ın Karabağ sorununun çözümü için kuvvet temelli bir senaryoya geçişi dünya toplumundan destek bulmuyor. Bakü, kendisini, Dağlık Karabağ'daki yeni bir savaş için uygun bir siyasi, diplomatik ve enformasyonel kılıf sağlayamadığı ortaya çıkan diplomasisinin tamamen başarısızlığına tanıklık eden uluslararası tecritte buluyor. Kafkasya konusunda ünlü Polonyalı uzman Wojciech Gurecki'ye göre, Azerbaycan Devlet başkanı İlham Aliyev durumu değerlendirirken ciddi bir hata yaptı ve Rusya üzerindeki küresel Batı baskısı planının tutabileceğine inanıyordu. Uzmana göre Bakü, “Batı'nın Kafkasya'ya olan ilgisini uzun süredir kaybettiğini ve bir anlamda meseleleri Moskova'ya aktardığını” anlamadı. Bu nedenle Aliyev, Guretsky'ye göre, Vladimir Putin'i değil, müttefiki Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı “Güney Kafkasya'da istikrar ve güvenliğin tek garantörü" olarak sunma girişimlerine girdi.

İngiliz araştırma enstitüsü Chatham House'un Kafkasya programı şefi Laurence Broers'a göre, AGİT Minsk Grubu formatındaki müzakere sürecinde diplomatik yenilgi hissiyle, “Azerbaycan'ın istikrarı bozmak dışında olayların gidişatını değiştirecek başka hiçbir kaldıracı olmadığı anlaşıldığında, bu tür eylemlerde bulunmaya teşvik edildi. Bu durumda, güç kullanma senaryosuna geçiliyor”. Broers'a göre, ABD'nin “kendini izole ettiği” bir durumda, Aliyev Türkiye ile Rusya arasında bir seçim yaptı ve Türkiye'ye “ana jeopolitik patron” olarak bahse girdi. Diplomatik anlamda Bakü kaybediyor ve çatışmayı Ankara'nın müdahalesi seviyesine getirerek yenilgisini örtmeye çalışıyor ki bu Moskova'dan belli bir tepki almak zorunda. İşte, Dağlık Karabağ'daki mevcut savaşın temelde yeni özellikler kazanmasının nedeni de budur ve sorun, AGİT MG eşbaşkanlarının bunu kendi cephaneliklerinde nasıl kullanacakları ve nasıl yapacaklarındadır.

Ne de olsa ateşkes ve barışçıl çözümle ilgili önceki anlaşmalar ve görüşmeler iptal edildi. Yeni bir savaşın başlatıcısı olarak hareket eden Azerbaycan ve Türkiye, Dağlık Karabağ'ın resmi olarak tanınması için Ermenistan için eskisinden daha elverişli bir durum yarattı. Bununla birlikte, bölgenin kalkınmasına ilişkin gelecekteki beklentiler şu anda diplomatik faaliyetlere değil, savaş alanındaki silahlı çatışmanın sonucuna da bağlı. Pek çok Batılı askeri uzmana göre, Dağlık Karabağ'daki savaşın ilk günleri, Azerbaycan'ın sınırlı askeri yeteneklerini gösteriyor: dağların eteklerinde bazı başarıları bulunuyor, ancak Ermenistan askeri kuvvetlerinin elinde bulunan Dağlık Karabağ'daki dağlarda yüksek noktalarda ki kontrolü yeniden ele geçirme sorunları bulunuyor. Azerbaycan asla dağlık alanlara giremedi. Olayların ileri dönemdeki akışı birçok dış faktöre bağlıdır.

Türk yayın organı Evrensel gazetesi, Ankara'nın Rusya'nın güney bölgesinde bir Kafkas cephesi oluşturmayı, Karabağ sorununda döşenen jeopolitik mayınları patlatıp Ortadoğu-Kuzey Afrika-Doğu Akdeniz çatışması eksenine dahil etmeyi planladığı için “her şeyin daha yeni başladığına” inanıyor. Azerbaycan, aynı anda birkaç tahta üzerinde oynanan bu büyük usta oyununda Türkiye için “geçerli bir piyon”. Ayrıca Evrensel gazetesi, “Hristiyan Dağlık Karabağ'daki savaşın aynı zamanda Ankara'nın gücünün bir göstergesi olduğunu, Hristiyan Yunanistan'a ve Türkiye'nin sadece doğalgaz yatakları konusunda değil tüm Avrupa'ya hitap ettiğini” iddia ediyor. Ancak bunlar Erdoğan'ın oyunları ve Aliyev, Moskova'nın bölgedeki çatışmanın daha da artması durumunda olayların seyrine şu ya da bu biçimde ve er ya da geç aktif olarak müdahale etmek zorunda kalacağının farkında olarak, neye göre hareket ediyor?

Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3077673.html

www.abhazyam.com 

Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Konuk Yazar Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.