RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 09 Mayıs 2020, Cumartesi 16:44:31 tarihnde eklendi. 718 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

9 Mayıs 2020!

BÜYÜK VATANSEVERLİK SAVAŞI ZAFERİ 75 YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
9 Mayıs 2020!
09/05/2020. Türkiye. 20 Mayıs 2020. Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Değerli Abhazyam.com okuyucuları, bugün 9 Mayıs. Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayan büyük bir çoğunluk tarafından II. Dünya Savaşı olarak bilinen ancak dünya üzerinde ve özellikle eski SSCB topraklarında Büyük Vatanseverlik Savaşı olarak bilinen dünya savaşının zafer ile sonlandığı gün.
 
Türkiye Cumhuriyeti, dönemin devlet başkanı İsmet İnönü tarafından savaşın dışarısında tutuldu, ancak savaşın son dönemlerinde savaş girerek, Alman ittifakına karşı olan Müttefik devletlerin yanında yer aldı.
 
Kısaca, sizlere II. Dünya savaşının başlangıcından söz etmek isterim. 
 
I. dünya savaşı sonrasında emperyalist sistem SSCB'nin kurulması ile önemli bir pazarını kaybetmişti. Dünya üzerinde sosyalizmin gelişmesi ve dünya uluslarının emperyalizme karşı başkaldırmaları kapitalist sistemin ekonomik ve siyasal sistemini krize soktu. 
 
1929 yılında tüm kapitalist dünya ciddi bir ekonomik buhrana (Büyük Buhran) girdi, krizden özellikle ABD, İngiltere ve 1. Dünya Savaşı mağlubu, Almanya ciddi olarak etkilendi. Almanya, savaş tazminatını ödemesi amacı ile ABD tarafından “Dawes Planı” uygulamaya konuldu. 
 
Bu planın bir amacı da, gelişen SSCB’e karşı Almanya’nın set oluşturmasını sağlamaktı. Bu amaçla ABD ve Alman sermayesi, sanayi alanında oluşturdukları ortaklıklarla bu çalışmalarını sürdürdü. Batı dünyası, Almanya’da gelişen anti demokratik eğilimlere ve Hitler’in iktidara gelmesine ses çıkarmadı. 
 
Anti komunist yönetim anlayışı ile güçlendirilen, Hitler Yönetimi’nin SSCB’e karşı askeri anlamda da destek görmesi ile güçlenen Alman Yönetimi’nin SSCB’e karşı savaş açması beklendi. Ancak, Hitler yönetimi, eski toprakları olduğunu iddia ederek 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal etti ve buna karşı Fransa, İngiltere ve İngiliz Devletler Topluluğu, Almanya’ya karşı savaş ilan ederek II. Dünya Savaş başlamış oldu. 8 Mayıs 1945’de Sovyet birliklerinin Berlin’i teslim alması ile savaş fiili olarak bitmiş oldu.
 
II. Dünya savaşı sonrasında, dünyada, iki güçlü yapı ortada kaldı ABD ve SSCB. Avrupa ülkelerinin etkisi azaldı. İki sistem arasındaki mücadele, SSCB’nin 1991 sonlarında dağılması ile sona erdi. 
 
II. Dünya Savaşı, dünya halklarında büyük bir yıkıma yol açtı, özellikle SSCB topraklarında 27 milyon insanın yaşamını yitirmesine yol açtı. Tabii ki bu topraklar üzerinde savaş sırasında Nazileri ile işbirliği yapan toplumlarda oldu.
 
Bugün, emperyalist sistem içerisinde ekonomi ve siyasi kriz süreci yaşanmakta, üstüne bir de bilinmeyen bir virüsle mücadele süreci varlığını sürdürüyor. Ancak, emperyalizmin sözcüsü ABD Yönetimi, kendisine yeni düşman olarak Rusya Federasyonu – Çin Halk Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti’ görüyor ve toplumları bu koşullar altında bile karşı cephede örgütlemeye çalışıyor. 
 
Bugün için özellikle, Ukrayna, ve Baltık ülkelerindeki faşist toplumsal hareketlerin ve yönetimlerin temeli bu dönemlere rastlar. 
 
1942’de Hitler, Karadeniz'le Hazar Denizi arasında bulunan Kafkasya petrol yataklarını ve bu bölgenin hemen kuzeyindeki Don ve Donets nehirleri arasındaki sahayı ele geçirmeyi hedefledi. Bu dönemde, özellikle Kuzey Kafkasya’da Almanlar ile işbirliğinde bulunan toplumlarda oldu.
 
Savaş sonrası, SSCB’den kaçan işbirlikçilerin bir bölümü TC topraklarına geldiler ve orada özellikle Kuzey Kafkas kökenli toplumlar içerisinde, önce Kafkas Halk Oyunları ekipleri ve derneklerin kuruluşunda, ülke içerisinde ki antikomunist yapılanmaların kuruluşlarında yer aldılar. 
 
Bugün, TC’de yaşayan Kuzey Kafkasya toplumlarında, özellikle her 21 Mayıs’ta Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protesto eylemlerinin temelleri de bu yıllarda atıldı. 
 
Evet, sevgili Abhazyam.com izleyicileri, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın bugünlere kadar süren uzantılarını kısaca sizlerle paylaşmak istedim. 
 
Tabii ki, Kuzey Kafkasya’da, özellikle de Abhazya Cumhuriyeti’nde, Nazi istilasına karşı Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında mücadele eden binlerce insan oldu. 
 
Abhazya Cumhuriyeti’nden savaşa katılan beş kişinin, üçte birinin yaşamını yitirdiğini bilelim.
 
Abhazya’dan savaşa çağrılan 55 Bin kişiden 17 Binin üzerinde askerin yaşamını yitirdiğini ve 22 Abhazya askerinin “SSCB Kahramanı” ünvanı aldığını, unutmayalım.
 
Berlin’de Sovyet bayrağını diken askerlerden birisinin de, Militon Kantariya, isimli Abhazya Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu da hiç unutmayalım. (Gerçi bu konu hakkında farklı senaryolar söylense de Militon Kantariya’nın Berlin saldırısında ve bayrakların farklı dönemlerde asılması sırasında fotoğraflarda yer aldığı biliniyor)  
 
Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ve Abhazya Ulusal Kurtuluş Savaşı srasında yaşamını yitiren tüm vatanseverleri ve bugünün bağımsız Abhazya Cumhuriyetini yaratan kahramanların önünde saygı ile eğiliyorum! 
 
www.abhazyam.com 
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Fatih Atan Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.