RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 05 Haziran 2018, Salı 13:59:15 tarihnde eklendi. 686 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Stanislav Tarasov

Şam, Tskhinval ve Suhum’u Neden Tanıdı?
Stanislav Tarasov
STANİSLAV TARASOV “RUSYA, GÜNEY KAFKASYA POLİTİKASINI DEĞİŞTİRDİ, SURİYE’DEN SONRA İRAN MI TANIYACAK?” 
 
05/06/2018. Moskova. 31 Mayıs. Stanislav Tarasov. REGNUM. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Güney Kafkasya için, birçok yönlülük özelliğine sahip bir olay gerçekleşti: Şam yönetimi, resmi olarak Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerinin egemenlik ve bağımsızlıklarını tanıdı. Bu olay, Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirildi. Bu bilgi cumhuriyetlerin dışişleri bakanlıkları tarafından da onaylandı. Şimdi bu üç ülke, 18 Nisan 1961 Viyana sözleşmesine bağlı olarak diplomatik ilişki başlatma ve 23 Nisan 1963 Viyana Sözleşmesine bağlı olarak konsolosluk açmak için girişimleri başlatıyorlar. Büyükelçiliklerin değişimi, muhtemelen en düşük olasılıkla sonbahara doğru bir zaman içerisinde gerçekleştirilecektir.
 
Bilindiği üzere,Güney Kafkasya’da 2008 Ağustos'unda yaşanan savaş sonrasında, Rusya, Nikaragua, Venezuela, Nauru, Vanuatu ve Tuvalu, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıkları tanımıştı. Suriye’de, tanıyan bu ülkeler sırasına girdi. Şam yönetiminin almış olduğu bu karar, Tiflis yönetiminin şiddetli bir biçimde tepkisini çekeceği, anlaşılabilir. Gürcistan’ın BM Daimi Temsilcisi Viktor Dolidze tarafından “Çok kötü bir haber” açıklaması yapıldı ve “Uluslararası toplumun, böyle bir harekete karşı tepki ve kınamada bulunması gerekir” diyerek Suriye’ye karşı çağrıda bulundu. Benzer bir tepki, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mihail Djanelidze tarafından gösterildi. Bu bağlamda, Tiflis, Şam yönetimi ile diplomatik ilişkileri kesme girişimini başlattı. Ve bütün bunlar anlaşılabilir. Ancak, şu sorunun açık bir yanıtını bulmak zor: Suriye yönetimi, neden şu zaman içerisinde Gürcistan ile ilişkileri dönüştüren bir adım attı? Suriye’nin bu kararının, Rusya’nın çıkarlarına uygun olmasının yanı sıra, onunla bir anlaşma yapmadan böyle bir hamle de bulunması anlaşılamaz.
 
Bu karar, sadece bağımsız birer devlet olarak Abhazya ve Güney Osetya’nın bölgedeki durumlarını güçlendirmekle kalmayacaktır ve aynı zamanda, daha fazla olarak Rusya  - Gürcistan diyalog sürecini de zayıflatacaktır. Şam’ın almış olduğu bu kararın sadece kendisi, Güney Kafkasya’daki yeni politik ve jeopolitik kalitesinin görünümünü, bölgedeki durumu değiştirebilir. Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev, "Suriye'nin Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıması ve ve bu ülkeler ile diplomatik ilişkiler kurması, bu cumhuriyetlerin dünya üzerinde tanınması sürecinin sadece başlangıcıdır" inancına sahip bulunuyor. Bazı uzmanlar, bu tanınmayı, Şam’dan sonra İran’ın sürdürebileceğini belirtiyorlar ve böylece Gürcistan’ın NATO ve Batı ile yakınlaşma politikasına karşı muhalefet ettiğini de göstermiş olacağını ileri sürüyorlar. Eğer bu biçimde bir gelişme gerçekleşirse, sadece Rusya – Suriye – İran arasındaki müttefik ilişkilerini güçlendirmekle kalmayacak, ancak ve aynı zamanda Kafkasya ve Ortadoğu’da gelecekte yaşanacak olayların seyrini de ciddi biçimde etkileyebilir.
 
Washington ve ortakları, Büyük Ortadoğu Projesi içerisinde bölgedeki tüm devletlerin parçalanmasını öngören bir politika izlemektedirler ve ancak bu onları, Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü koruma konusunda adil olmadıkları paradoksuna sokuyor. Tiflis, şimdi, Suriye ihtilafında taraf olacak mı – bu kimine göre küçük olasılık. Bunlara ek olarak, birçok uzmana göre “Suriye’nin atmış olduğu bu adım, sadece bu iki ülkenin statüsü konusunda Moskova ile dayanışma konusu anlamına gelmiyor, ancak aynı zamanda caydırıcı bir etkisi bulunmaktadır”, kim Pridnestroviya (Dinyester Ötesi Cumhuriyeti – abhazyam.com), Ukrayna’nın doğusunu, ya da Artsakh Cumhuriyeti (Dağlık Karabağ) konumlarını bozmak istiyorsa onlara karşı. Bu gelişme, Moskova’nın Ortadoğu’daki müttefikleri ile birlikte sembolik jest politikalarından vazgeçtiği ve mevcut nesnel jeopolitik gerçeklerin tanınmasına doğru yöneldiğini gösteriyor.
 
Ayrıca, bu işaret – Rusya’nın bu poşitikayı dış dünyaya yayınlaması anlamına geliyor. Hoşlananlar yada hoşlanmayanlar ise - bu ayrı bir soru.              
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/2424268.html
 
www.abhazyam.com 
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Diğer Konuk Yazar Yazıları
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.