RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Mayıs 2011, Perşembe 09:02:11 tarihnde eklendi. 950 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Karasuları

ALEKSEY URAZOV "ABHAZYA'NIN BALIK SAHASINDAN 17 YILDIR TÜRKİYE VE UKRAYNA YARARLANDI
Abhazya Karasuları 09 EKİM 2009 TARİHİNDE SUHUM'DA ULUSLARARASI ÇALIŞMA FORUMU DÜZENLENDİ.

11/10/2009. Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri. 09 Ekim cuma günü Abhazya'nın bugünü ve geleceği ile ilgili olarak Suhum'da "Uluslararası Çalışma Forumu" düzenlendi. Forum sırasında yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak vesti,ru muhabiri Aleksey URAZOV'un izlenimlerini sizler ile paylaşmak istedik  Abhazya'nın ekonomik gelişiminde ki ivmenin görülmesi açısından önemli gördüğümüz yazının yorumlarını siz değerli üye ve izleyicilerimize bırakıyoruz.

Saygılarımızla.     

Abhazyam.com yayın Kurulu.

Aleksey URAZOV

ABHAZYA'DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

10/10/2009. Aslında Abhazya Cumhuriyeti uzun zamandan beri ruble alanı içerisinde bulunuyor, şimdi ise uluslararası telefon kod numarasını Gürcistan'a ait olan +995 terk edilerek Rusya Federasyonu'na ait olan +7 kullanılacak. Şimdi bu kod numarasını yabancı yatırımcıların çevirecek olması gerekmektedir. Ve zatan bu işlerin sürdürlebilmesi için hafta içerisinde ki toplantıda buluştular. Bu aslında Abhazya'nın yabancı devletler tarafından tanınma konusunda acele etmediği anlamına geliyor, onu "de fakto" olarak yabancı iş dünyasının tanımış olması önem kazanıyor.

Uzaktan bakıldığında Tropik Küba'yı andıran Abhazya aslında subtropik bir bölge. Ve henüz onyıllardır "özgür ada" olarak dış dünyaya kapalı idi, artık özgür Abhazya birinci yılında tarihinde ilk kez dış dünyanın ekonomik gurupları ile Çalışma Forumu'nda bir araya geliyor, bizler bu forumda Abhazya'nın ilginç konukları ile tanıştık.

Otar KAKALİA - Mısır Uygarlığı araştırmacısı değil - şık bir otelin sahibi olarak bulunuyor. Abhaz kökenli ve dil bilimi üzerine eğitim almış birisi. 90'lı yıllarda Avrupa'ya gitmiş orada eğitim görmüş ve geriye dönmüş, ancak başka birisi olarak.

Suhum Oteli'nin sahibi olan Otar KAKALİA; kahkaha ile gülerek "Bir çok arkadaşım bana "Almanlaşmış Abhaz" diyor. Demek ki nerede bulunmuşsan, nerede okumuşsan, eğitimini nerede almışsan onlar insanın beyninde etki alanı yaratıyor" dedi.

Elbette, emirlerini Almanca vermiyor,  elinde son moda telefon ve gözlükle - zamana ayak uydurmaya çalışıyor. Kendi değişimi gibi zamanında "SSCB'nin Ana Turizm Merkezi" olan Abhazya'nın da stilini değiştirmeye çalışıyor. Abhazya'nın yeni iş dünyasının "ayna"sı Otar KAKALİA, geleneksel abhaz misafirperverliği içerisinde konuya bu biçimde yaklaşıyor.

Otar KAKALİA "Ticari kısmın balkonundan baktığım zaman bu olmadı. Bunu görmedim ve değişim için uğraşmadım. Sadece insanlar burada şezlongunu koyarak uzanır ve akşamları burada dolaşabilirler" biçiminde anlatıyor.

Elbette, ülke içerisnde böyle "şanslı romatikler"in sayısı oldukça az bulunuyor. "Savaşın Yankısı" hala güçlü. Ancak ana konu - Abhazya'nın güçlü yatırımlara açık olmasıdır. Zaten bizde devlet başkanı ile bu konuları görüştük.

Abhazya Devlet Başaknı Sergey BAGAPŞ "Bizim güçlü ve büyük bir komşumuz bulunuyor, bizim için bu ana temel nokta olarak bulunuyor - bu ülke de Rusya Federasyonu'dur. Ben kimseye övgü yağdırmak istemiyorum. Ben - bu konu da pragmatik yaklaşıyorum. Her türlü büyük projenin gerçekleştirilmesi için iki taraf arasında yararın sağlanabileceği koşulların var olduğunu görüyorum. Biz bu koşulların yaratılması için hazırız" açıklamasında bulundu.

Deniz üzerinde iki tarafında yararına koşulların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Karadeniz'de ambargonun uygulandığı son 17 yıl içerisinde Abhazya'nın balık alanı içerisinden Türkiye ve Ukrayna'lı balıkçılar yararlandılar, Abhazya balık konusunda yoksunluk çekti. İki taraf arasında yapılacak olan işbirliği ile balıklar Abhazya ve Rusya'ya geri dönecektir.

Elbette, gerçek bağımsızlık yolu - ekonomiden geçer. Ancak onarında "tarihsel işaretleri" vardır...

STALİN'in daça'sı Novy Afon'da bulunuyor. Müze çalışanları;  Stalin, 1952 yılında "tüm ülkenin lideri" olarak son kez burada bulundu. Ve elbette ki Moskova ile direkt bağlantılı olan manyetolu telefonları ile. Telefonlar halen çok iyi çalışıyor. diğer telefonlar bozulduğu zaman onları rahatlıkla kullanabiliyoruz" dediler.

Ancak bu müze - Abhazya'nın gerçek yaşamının dışında kalıyor. Ve yakın bir süre içerisinde - tarihsel olarak kullanmış olduğu kod numarasına, Rusya tarafından kullanılacak olan +7' koduna dönüyor.

"A-Mobil Kondrat" Telefon Şirketi Genel Müdürü SAMSONİYA "1992 yılına kadar zaten biz bu +7 kod numarasını kullanıyorduk" hatırlatmasında bulundu.

Abhazya Cumhuriyeti Silahlı kuvvetleri bugün için 17 yaşında bulunuyor. ve bundan bir ay gibi kısa bir süre içerisinde Abhazya'ya dijital haberleşme kanalları yerleştirildi. Şimdilik sadece Rusya bu bölgede görünüyor. Ancak çalışma forumu içerisinde artık Abhazya'ya güneşli Avrupa ve kardeş Çin'den yardım eli uzatmak isteyenler görülüyor.

 Tao/Çin Tıp Merkezi Genel Müdürü Xu DZİNLUN "Ah, Ellbette tıp sınır tanımaz" işaretinde bulunuyor.

Gruppo Pasit İtalia Şirketi Müdürü Cesare SKOTONE "Ben nerede bulunuyorum? Abhazya Cumhuriyeti. Politikayı politikacılar yapsın, ve işte yarırımcılar için sınır yoktur" dedi.

Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ "Herkesi bir tek konu ilgilendiriyor. Abhazya'ya yatırım yapmak değil, bu ülkeyi transit olarak kullanıp Rusya'da çalışmak için geçiş noktası yapmak istiyorlar" diyor.

Ve hatta  eğer olabilecekse Abhazya ve Rusya "Temiz Sayfa" açarak birlikte kendi ulusal çalışma planlarını yazabilirler. Burada iş ortamının hazır olmadığı da bir gerçek.

"Suhum Oteli Sahibi Otar KAKALİA "Bugün için, burada vatansever duygular çok üst düzeyde bulunuyor. Ben Abhaz'ım ve ülkemin kalkınmasını istiyorum. Akrabalarıma ve yurduma yardım etmek istiyorum" diyor.

Bundan dolayıdır ki burada hergün o'nu sadece burada -  Suhum sahil yolunda düşünceli olarak dolaştığını görebilirsiniz. Deniz kenarında Abhazya'nın geçmişi ile geleceğinin birleştirilebileceğini.

Taşları atma zamanı var, onları toplama zamanı da var. 

Kaynak: www.vesti.ru       


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.