RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Mayıs 2011, Perşembe 08:47:58 tarihnde eklendi. 2534 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Kilisesi Gürcistan Kilisesinden ayrıldı

ABHAZYA ORTODOKS KİLİSESİ "SUHUM-PİTSUNDA PATRİKHANESİ" OLARAK GÜRCİSTAN KİLİSESİNDEN AYRILDI
Abhazya Kilisesi Gürcistan Kilisesinden ayrıldı 16/09/2009. Suhum. Abhazya Piskoposluk Bölgesi, Abhazya Ortodoks Kilisesi’ni Suhum ve Pitsunda Patrikhanesi adında değiştirdi. Bugün Abhazya’da bulunan bütün din adamlarının katılımı ile ayrılık kararı alındı, Abhaz Ortodoks Kilisesi’nin evrensel nitelikte bağımsız olarak önemli bir yeri bulunuyordu ancak 1795 yılında bağımsızlığını kaybetti.

Abhaz Piskopos Vissarion APİLİAA “Bugün, bizler almış olduğumuz karar ile Abhaz Ortodoks Kilisesi’nin eski derinliklerine ulaştık. 17 yıl önce Gürcistan, Abhazya’ya karşı sadece askeri anlamda saldırmadı aynı zamanda ruhsal anlamda da saldırıda bulundu. Abhazya, Gürcistan’ın ayrılmaz bir parçası olamaz ve Suhum Abhaz Kilisesi’de Gürcistan Katolik Kilisesi’nin bir parçası olamaz, kendi var oluşunu yaratmıştır.” dedi.

Vissairon APİLİA “Abhaz Din Adamları tarafından alınan kararın bütün Rus Kiliseler Birliği ve Moskova Patrikhanesi tarafından da destekleneceğinden eminiz. Aynı biçimde Gürcü Kilisesi, Fener Patrikhanesi, Kudüs ve bütün Ortodoks Kiliseleri, uzun süre eziyet çeken Abhaz Halkının yaşamış olduklarının tarihsel gerçeklere dayanarak bu çözüme ulaştıklarını bilecekler” dedi. 

Vissarion APİLİA “Bizler bütün eylemlerimizi Ortodoks krallarına bağlı olarak yerine getiriyoruz. Gürcistan’ın Abhazya toprakları üzerinde hiçbir dini etkinlik hakkı bulunmuyor. Biz tanrı tarafından bize verilen tarihsel adaletimizi geri istiyoruz, kimse bizi bundan mahrum bırakamaz. Abhaz Ortodoks Kilisesi bizim ülkemizde yaşayan herkesi kutsuyor ve Abhazya’da barış olması için dua ediyor” dedi. 

ITAR-TASS Haber ajansı’nın bildirdiğine göre, Abhaz Ortodoks Kilisesi tarafından alınan karar, Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ, Parlamento, Hükümet ve bütün devlet yönetimi tarafından tarihi ve çok önemli bir karar olarak nitelendiriliyor ve destekleniyor.

Konu hakkında “Vesti” Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Moskova İlahiyat Fakültesi Baş Rahibi Andrey KURAEV “Abhaz Halkı, Gürcü Papazlara günah çıkartmaya hazır değiller. Ben Abhazya bölgesinde Gürcistan Patrikhanesi’nin  ve din adamlarının ruhani rehberlik yapabileceklerine inanmıyorum. Ve bu anlamda Abhaz Halkının manevi yolunda yaşamış olduğu acılar bulunuyor.” Dedi.

Andrey KURAEV “Gürcistan Patrikhanesi ile Suhum-Abhaz Kilisesi arasında yaşanan olayla ilgili olarak diyebileceğim, Abhaz Kilisesi’nin Tiflis’e karşı gerçek bir meydan okuma olarak görüldüğüdür. Ancak, Tiflis Gürcü Kilisesinin tepki göstermesini istemedi, onların sabır etmelerini ve dini yaşamlarını sürdürmesini istedi” hatırlatmasında bulundu.

Rus Patrikhanesi Ortodoks Kiliseleri İlişkileri Sekreteri Nikolay BALAŞOV “Çözüm kararı hakkında net bir bilgimiz bulunmuyor. Ancak, herhangi bir bölgede bulunan Ortodoks Kilisesi’nin yapısı hakkında alınan böyle tek taraflı bir değişiklik kararı hiçbir zaman kabul edilmedi, bu sorun yerel kilise ile diyalog yolu ile çözülebilir. Rus ve Gürcü kiliseleri arasında kardeşlik ve dostluk ilişkileri bulunuyor, bu sorunun da ortak çabalar ile çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Kaynak: www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.