RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Mayıs 2011, Çarşamba 09:30:37 tarihnde eklendi. 575 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Putin gazetecilerle görüştü

VLADİMİR PUTİN "RUSYA, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'NIN BAĞIMSIZLIKLARINI TANIYAN TEK DOĞRU KARARI ALDI"
Putin gazetecilerle görüştü 08/08/2009. Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir PUTİN Soçi’de gazeteciler ile bir araya geldi. Görüşmelerde Gürcistan – Güney Osetya Sorunu, cumhuriyetlerde ki bugünkü durum ve gelecekte bölge barışının karşılaşabileceği tehditler hakkında konuşuldu.
 

Vladimir PUTİN; konuşmaya savaş sırasında ölenler hakkında görüşlerini açıklayarak başladı “yaşanan trajediyi düşünmeye başladığımız zaman ilk olarak ölenleri hatırlamamız gerekiyor. Ve elbette olayları analiz ederken onları da vurgulamamız gerekir” dedi.
 
Vladimir PUTİN’in düşüncesine göre, sorunun ana nedenleri ulusun, bölge yaşayanlarının görüşlerine saygı göstermemek olduğunu belirterek “Benim için açık, önemli olan böyle benzer tarjedilerin yaşanmamış olmasıdır, insanlar, o topraklarda yaşamayanların, bölge içerisinde yaşayanların, insanların, ulusların görüşlerini alarak kararlarını vermelidirler. Onların istemleri olmadan, halkın istemleri ve iradelerine bakılmaksızın devletlerin tek bir sorunu çözebilmesi mümkün değildir. Bugünkü Gürcistan yönetiminin net olarak unutmuş olduğu konu budur. Bundan eminim” dedi.
 
Vladimir PUTİN; uluslar arasında ki ilişkilerin tarihsel özelliklerinin göz önüne alınması gerektiğini hatırlatarak “Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya halklarına karşı saygılı olmalı idi, onların gerçeklerini hesap etmeli ve bu gerçeklere göre davranmalı idi. Bu gerçekler yüzyıllardır bir olay olarak duruyor. Tarihsel olarak geriye doğru bakarak hatırlar isek Gürcistan 1783 yılında Rus İmparatorluğuna katıldı, Abhazya yaklaşık olarak 30 yıl sonra – 1810 yılında katıldı, bu süre içerisinde bağımsız bir devlet, bağımısz bir prenslik olarak yönetildi. Ve tek bir ülke idi daha sonra Gürcistan’a katıldı. Ve ilişkiler – biz çok iyi biliyoruz sorunlar yüzyıllar içerisinde sıradan bir biçimde birikmedi, ne yazıkki onyıllar boyunca etnik çatışmalar sürdü. Eğer Gürcistan Yönetimi, Abhazya ve Güney Osetya halklarına karşı saygı gösterse, geçmiş dönem içerisinde yaptığı hataları kabul etmiş olsa idi bugün yeni koşular içerisinde birleşik devlet yapısını koruyabilirdi” dedi.
 
Vladimir PUTİN; Gürcistan tarafını tarihi konularda cahillikle suçlayarak "Bizler, bugünkü Gürcistan Yönetimi ile birçok kez konuştuk, ben kendilerine açık olarak konu hakkında sabırlı ve saygılı olamalarını, Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliğinin sağlanmasını ve onların güvenlerini kazanmaları gerektiğini belirttim. Ve sadece bu biçimde - o zaman söylediklerimi şimdi de aynı biçimde düşünüyorum ve söylediklerim bu idi - Toprakların bütünlüğünü bu biçimde koruyabilirlerdi. Onların yanıtı ne oldu? Evet, evet biz anlıyoruz, sizin söylediğiniz gibi yapacağız.. Onlar pratikte ne yaptılar? Bütün bunların tersini, tam tersini. Askeri baskı ile onların özerklik gerçeklerini yok saydılar, ve sonuçta saldırdılar - Barış ortamında yaşayan halkların içerisinde birçok sivilin ölümüne ve cinayetlere neden oldular, aralarında travma yaşanmasına neden oldular, Rusya; Güney Osetya ve Abhazya'nın felaketleri yaşamasına izin veremezdi  ve varolan tek doğru kararı aldı - Abhazya ve Güney Osetya halklarını korumak ve onların bağımsızlıklarını tanımak" diyerek kanaaatini belirtti.

Vladimir PUTİN; Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerin geiliştirilmesi için uygun bir ortamın oluştuğunu belirterek "kimler beğenir ya da beğenmez artık bizlerin Abhazya ve Güney Osetya ile birer bağımsız devlet olarak ilişkilerimizi geliştirme konusunda hukuki haklarımız doğmuş bulunuyor ve bu haklar doğrultusunda devletler arasında güvenlik ve istikrar, ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi konusunda anlaşmalar yapıyoruz. Biz bu gelişmeler ölçüsünde yakın süre içerisinde anlaşmalar imzaladık, evet ve şimdi, yasal çerçeveler ölçüsünde Abhazya ile işbirliğinin güçlendirilmesi için çeşitli konularda kırk'a yakın anlaşma yaparak Abhazya ve Rusya Halklarının yararına çalışmalarımızı hızlandırdık." dedi.

Vladimi PUTİN: bir yıl önce yaşanan olayların yinelenme olaslığının olup olayacağı sorusun net yanıt vermekten kaçınarak "Bugünkü Gürcistan yönetimi gitmeden hiçbir görüşme yapılamaz. Fakat eminim ki. Bu onlar için çok daha fazla zor bir olay ve, eğer örneğin, onlar geçtiğimiz yıl Ağustos'da ne tür olayların yaşandığını öğrenmek isterlerse, uzun vadeli olmayan dönem içerisindeki güçlerin konumunu ve onlarla konuşulması gerektiğini öğrenmiş olamaları gerekir. Peki, bütün bunların dışında, bizim yapmış olduğumuz dostluk, işbirliği anlaşmalarının içerisinde askeri yardımda bulunuyor. Biz, Rusya olarak, Abhazya toprakları üzerinde, Abhazya devleti organları ile birlikte Abhazya'nın devlet sınırlarının korunması amacı ile bizim askeri güçlerimizin desteği ile modern bir güvenlik sistemi inşa edeceğiz. Bütün bu yapılanların hepsi Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliklerinin sağlama alınması içindir" vurgulamasında bulundu.

Kaynak: www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.