RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Mayıs 2011, Çarşamba 09:29:32 tarihnde eklendi. 1354 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vatandaşlık Kanununda değişiklik

ABHAZYA PARLAMENTOSU "VATANDAŞLIK KANUNU"NDA DEĞİŞİKLİK YAPAN KARARINI OY BİRLİĞİ İLE İPTAL ETTİ
Vatandaşlık Kanununda değişiklik 06/08/2009. Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, bugün yapmış olduğu toplantıda 31 Temmuz 2009 Tarihli toplantıda "Abhazya Vatandaşlığı Kanunu"nda değişiklik yapan bir karar almıştı. bugün yapılan olağanüstü toplantıda katılımcı olarak bulunan 27 milletvekili kararın iptali yönünde oy kullandı.
 

Abhazya Parlamentosu Başkanı Nugzar AŞUBA; parlamentonun açılış konuşmasında "Devlet Başkanı, bizim "vatandaşlık Kanunu" üzerinde değişiklik yatığımız yeni kararımızı bizlere geri gönderdi. Şimdi bu konuda nasıl bir karar alacağımızı görüşeceğiz" dedi.
 
Abhazya Muhalefeti içerisnde bulunan milletvekillerinden Valery BGANBA, Daur ARŞBA ve Valery KVARÇİYA 08 Kasım 2005 Tarihinde kabul eilen "Abhazya Vatandaşlık Kanunu"nun aynı formatında kalmasını ve 31 Temmuz 2009 Tarihinde kabul edilen "Değişiklik Kanunu"nun iptal edilmesini istediler.
 
Milletvekil Vitaly SMIR "Bu durum hiç de kolay değil, bizler hırs amacı ile değil iyilik ve doğruluk için, devletimizin yararı için çalışıyoruz. bunun için kanunun yürürlükten kaldırılması gerekir" dedi.

Milletvekili KOBAHİYA “Eğer toplum içerisinde taban tabana zıt görüş açıları bulunuyor ise bir birimizi suçlamamak gerekir, en kabul edilebilir çözümü geliştirmek gerekir. Bu tür konularda acele kararlar alınmamalıdır. Gal Bölgesi sınırında yaşayanların yasal hakları hakkında parlamento tarafından kabul edilen kanun teklifi öncesinde komisyon tarafından yapılan teklif görüşülmemişti, bu teklif görüşülebilir. 1994’den 1999’a kadar Gal Bölgesi’nde yaşayanlara Abhazya vatandaşlığına kabulü olabilir (Abhazya Devleti 12 Ekim 1999’da Vatandaşlık Kanununu kabul etti. AP) onların Gürcistan vatandaşlığı bulunmuyorsa veyahut onu reddediyorlarsa bu olabilir. Bu bölgede Abhazya Vatandaşlığına kabul edilenlerin listesinin yayınlanmış olması gerekir. Bundan başka, Abhazya Yasalarına göre seçmen olabilmek için, referanduma katılmak ve oy hakkına sahip olabilmek için Abhazya Cumhuriyeti Pasaportunun olması tek koşuldur” dedi.

Abhazya Parlamentosu Başkan Yardımcısı İrina AGIRBA “20 milletvekili olarak yasadaki değişikliği kabul etse idiniz biz yine karşı çıkacaktık, muhalefetin görüşü yine aynı olacaktı. Bu çalışmaları yaparken bizler çok aşağılandık, ileride önemli konuların çözümünde birlikte çalışmak oldukça zor olacaktır. Dün biz parlamento binasında oturum yaparken insanlar binaya girdiler ve kavgalar yaşandı. Bizler basın açıklamasında önemli konuları belirttik, ancak basın-yayın organları bizim yapmış olduğumuz açıklamaları çarpıtarak önemsiz açıklamalar biçiminde yayınladılar. Parlamento Komisyonu Gal Sorunu hakkında çalışırken birçok Rus uzmana danıştım bana “Rusya Federasyonu ve Gürcistan arasında çok sert ilişkiler yaşanmasına rağmen, bağımsızlıkların tanınmasından sonra bizim devletimize ağır sorumluluklar yüklenildiğini belirterek, bundan dolayı Gal bölgesi yaşayanlarını seçim sürecinden dışlamamamız gerekir” uyarısında bulundular. Erken oluşan seçim süreci tartışmalarının Çeçenistan siyasi sürecine benzeyeceğinden kaygı duyuyorum” dedi.

Abhazya Parlamentosu Uluslar arası İlişkiler Komisyon Başkanı Guram GUMBA “Gal Bölgesi sakinlerinin sorunlarını çözecek net ve doğru bir konum belirlenmelidir. Bu yapılırken de ulusal soruna da  çok dikkat edilmelidir. Parlamento tatil sonrasında Eylül ayında yapacağı toplantıda 31 Temmuz Tarihli Kanun Değişikliğinin <<V>> Maddesinin değiştirilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki üç ayda bir sorunlar devlet tarafından çözülmediği için, yarın yönetime başka kişiler gelecektir ve muhalefet yeniden sorunları ortaya koyacaktır” dedi.

Parlamento Başkanı Nugzar AŞUBA “Bizler Devlet başkanlığı seçimleri sürecine giriyoruz, siyasi mücadele sürüyor, ve doğaldır ki bazıları politik belgeleri kendi yararları için kullanmak isteyeceklerdir. 31 Temmuz tarihinde “Abhazya Vatandaşlık Yasası”nda kabul edilen değişiklik taraftarları ve karşı olanların oluşturacağı bir komisyon oluşturarak sorunu çözelim” önerisinde bulundu.

Milletvekili Garik SAMANBA VE Zurab ADLEYBA “Kanun değişikliğini kabul eden milletvekillerine vatan hainliği etiketini yapıştırıyorlar” açıklamasında bulundular.

Abhazya Kahramanı Garik SAMANBA “Hiç kimse bizi vatan hainliği ile suçlayamaz. Ben Gürcistan ile olan devlet sınırlarımızın korunmasında var olan sorunların çözülmesi gerçeğinden bakarak bu kanunun değişmesi için evet oyu verdim. Evet Gal Bölgesinde yaşayanlar vatandaşlık almak için sıraya girmiyorlar” dedi.

Toplantı sonunda Parlamento “Abhazya Vatandaşlık Kanunu”nda değişiklik yapan 31 Temmuz Tarihli kararın kaldırılmasını kabul etti. Ayrıca yaslarda ki değişikliklerin, hukuk ve yargı reformunun yapılması için meclis komisyonu, devlet komisyonu, hükümet komisyonlarının katılımı ile Gürcistan sınırı bölgesi topraklarında yaşayanların hukuki durumlarını belirleyecek karar çıkarılması için yeni bir komisyonun kurulmasına karar verdi.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.