RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Mayıs 2011, Çarşamba 09:05:40 tarihnde eklendi. 720 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ankuab ile söyleşi

ALEKSANDR ANKVAB "ABHAZYA-RUSYA "PSOU" SINIR KAPISINDA Kİ KÖPRÜ İNŞAATI SÜRÜYOR" DEDİ
Ankuab ile söyleşi 30/07/2009. Abhazya Başbakanı Aleksandr ANKVAB; 29 Temmuz tarihinde Abhazya ve Rusya Federasyonu arasındaki “psou” Devlet Sınır’nda vatandaşların ve mal girişi ve çıkışında yaşanan sorunlar ile ilgili olarak yapılan toplantı sonrasında Apsnypress haber ajansının sorularını yanıtladı.

Apsnypress – Aleksandr ZOLOTONSKOVİC, lütfen toplantıda neler konuşulduğu hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Aleksandr ANKVAB – Toplantıda, Rusya Federasyonu Sınır Komitesi’nden gelen önemli bir heyet ile ciddi görüşmelerde bulunduk. Önemli görüşmelerin içerisinde sınırda yoğunlaşan yolcu ve mal geçiş belgelerinde kontrolün hızlandırılması da bulundu. Toplantı sırasında, yolcu geçişlerinin artmış olduğu yaz tatili sezonunda var olan sorunlar masaya yatırıldı. Sınırdan çeçişler sırasında yaşanan sorunlar daha çözülmüş durumda bulunmuyor. Turistler, bize yapmış oldukları şikayetlerde haklılar. Zorluklar genelde sınırı yürüyerek geçenler, otomobil ile gelenler ve farklı türde mal geçirmek isteyenler içerisinde yaşanıyor.

Apsnypress – Toplantıda hangi konular hakkında detaylı olarak görüşüldü?

Aleksandr ANKVAB – İlk olarak pasaport kontrolü yapılırken psaport kabinlerinde yaşanan sorunlar hakkında görüşüldü. Burada ki kabin sayısını arttırır isek sınır giriş çıkışlarinda birikim azalmış olur. Turist otobüslerinin girişlerinin basitleştirilmesi hakkında da görüşmelerde bulunuldu. Abhazya’ya turistik geziler düzenleyen tur firmalarının otobüslerde bulunan yolcu listelerinin pasaport bilgileri ile düzenli bir biçimde belgelemesinin sorunların pratik olarak çözülmesine destek sağlayacaktır.

Sınırda görev yapan iki tarafa ait olan bütün servislerin birbirleri ile düzenli bir biçimde çalışması önemlidir. Sınırda farklı bünyelerde aynı görevlerin yapılmasından kaçınılmalıdır Ancak, bugün için bu işlemler sürdürülüyor.

Apsnypress – Peki gelecek için ne bekleniyor?

Aleksandr ANKVAB – Gelecek, Abhazya-Rusya sınırının genişletilmesi sorununda toplanıyor. Bugün için bu sorunun çözümü için iki köprü ünşa edilmesi için proje konusunda belgeler hazırlandı. Bugün kullanılan köprü’nün gelecekte araçların geçişine tahsis edilir. Bunun yanında ikinci bir köprü araç trafiğine açılır ve ancak köprünün diğer tarafı da yaya giriş çıkışları için düzenlenir. Eğer bu işlemler için gerekli olan finansal destek aynı sure içerisinde oluşturulusa tüm çalışmalar kısa sure içerisinde bitirilmiş olur.  

Apsnypress – Bu çalışma için gerekli olan finasal desteği kim sağlayabilir?

Aleksandr ANKVAB – İnşaat projesinin finansmanını Rusya tarafı üstleniyor. Yaşanan sorunlar bu konunun en kısa içerisinde bitirilmesi gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Artık bu hizmetleri insanlara sunmalıyız, ancak sınırda çalışanların, sınır muhafızlarının, gümrük görevlilerinin, vd. gereksinimlerinin karşılanması için gerekli olan alt yapının da sağlanması gerekir.

Rusya tarafı köprü inşaatı çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre Rusya tarafından araçları ve yaya olarak gelenler kerhangi bir ücret karşılığı olmadan serbest bir biçimde sınırı geçebileceklerdir. Bu çözüm dışındakiler verimsiz olacaktır.

Apsnypress – Bildiğim kadarı ile toplantıda insan ve mal giriş-çıkışlarının demiryolu ve deniz ulaşımı ile yapılması hakkında da görüşmeler yapıldı…

Aleksandr ANKVAB – Evet, bu konular hakkında da görüşüldü. Deniz ulaşımı hakkında bizler bir kaç yıldır görüşüyoruz. Abhazya’ya deniz yolu ile gelmek isteyenler için bu çok ilginç bir uygulama olur. Ancak, bu olay tur düzenleyecek olan kuruluşlar için karlı duruma getirilmelidir. Pratik bu çalışmanın maliyetinin yüksek olduğunu gösteriyor. Ben bunu tahmin edemem, ancak işadamları deniz ulaşımı ile seyahat etmek isteyen insanlara ulaşabilirler, onlar ve yolcular için uygun ortamı yaratabilirler. O zaman bu olabilir.

Demiryolu ulaşımı ile ilgili olarak, elbette bu etkili ve uygun bir ulaşım tekniği. Bizim vatandaşlarımız sakin bir biçimde sınır ötesine geçebilirler, üreticilerimiz güvenli bir biçimde mallarını demiryolu ulaşımı ile sınırdan geçmesini sağlayabilirler. Onlar sınır ve gümrük kontrollerinden geçerek Adler ya da Soçi pazarlarına gidebilmeliler.
Tren, turistlerin sınır kapısından rahat geçmelerini sağlar ve yüklerin düzgün bir biçmde taşınmasını sağlar, Ancak, biliyormusunuz ki bu işlemler için bir çok faktörün olması gerekir. İlk olarak demiryolunun ve alt yapısının durumu; ikinci olarak düzenli tren seferlerinin olması. Ve tabii ki sağlam teknik alt yapının bulunması. Bu oldukça pahalı bir olay.


Ben şimdi demiryolu ile ilgili olarak polemiğe girmek istemiyorum. Ancak gerçek, gerçek olarak kalır: demiryolu ulaşımında yolcu ve mal taşınabilmesi için bütün sorunların çözülmüş olması ve yolun hazır olması gerekir.

Toplantı sonunda sınırda yaşanan sorunların çözümü ile ilgili olarak bir çalışma grubunun kurulmasına karar verildi, Ve biz bu çalışma grubunda bulunan Abhaz temsilciliğinin çalışabileceğini ümit ediyoruz.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.