RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 22:01:08 tarihnde eklendi. 716 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Muhalefettan Bagapş'a soru

ABHAZYA MUHALEFETİ "SERGEY BAGAPŞ, ABHAZYA'YI TANIYAN 8-13 ÜLKENİN ADINI AÇIKLASIN" DEDİ
Muhalefettan Bagapş'a soru ABHAZYA MUHALEFETİ; DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ'I GERÇEKLERİ VE YAŞANANLARI HATIRLAMA KAABİLİYETİNİ KAÇIRMAKLA SUÇLADI.

21/07/2009. Abhazya'da bulunan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ'ın 15 Temmuz 2009 tarihinde "Эхо Москвы" Radyosuna vedmiş olduğu ropörtajda söylemiş olduğu sözleri eleştirdiler. 1992-93 Savaşı Gazileri Organizasyonu "Аруаа" (ARUAA); Abhazya'nın Ulusal Birliği Partisi; Abhazya'nın Ekonomik Gelişimi Partisi; Abhazya Ulusal Partisi ve Sivil Toplum Kuruluşu  "Ахяца" (AHYATSA), Abhazya Devlet Başkanı'nın yapmış olduğu açıklamaların anayasaya aykırı ve ayrıca gerçekleri ve yaşananları çarpıtmakla suçladılar.

BAGAPŞ; ayrıntılı biçimde "Eğer biz istemiş olsaydık şimdiye kadar 10-15 ülke bizim bağımsızlığımızı tanımış olacaktı. Ancak, ben istemiyorum Papua - Yeni Gine, Zimbabwe gibi ülkeler ve daha bazı egzotik ülkeler tarafından tanınmak. Bizim için böyle tanınmalar gerekli değil. Bizler ciddi devletler ile ciddi görüşmeleri sürdürüyoruz." (bknz: 20/07/2009 Sergey BAGAPŞ - "Эхо Москвы" ropörtajı - abhz.com) açıklamada bulundu. Devlet Başkanı yapmış olduğu bu açıklama ile Abhazya'nın bağımsızlığının başka ülkeler tarafından tanınmasını açık bir biçimde engelliyor. Bu tür açılamalar bizim halkımızın sağduyusunda tedirginlik ve uluslararası organizasyonun üyesi, egemen ülkelerde öfke yaratır. Bundan sonra sadece Abhazya Devlet Yönetimi'nin anlaşılabilirliği ve saygınlığının tartışılabileceğini sanmıyoruz, ancak bizim halkımızında uluslararası politika da böyle söylediği anlaşılabilir.

Biz Devlet Başkanı'na talep ediyoruz; O'nun reddetmiş olduğu Abhazya'nın bağımsızlığını tanmak istediğini belirten 8 - 13 ülkenin isim listesini açıklasın. Anlaşılan, o Abhazya adına yapılan böyle bir açıklamanın kendisi açısından hangi bir anlam taşıyacağını anlamış görünmüyor. Böyle bir açıklama güçlü bir devlet liderine yakışmıyor, uluslararası politikaların belirlenmesinde, üstelik de bağımsızlığının tanınması sürecinde Abhazya Devlet Yönetimi tarafından kabul edilemez. Bizler Rusya ile varolan birlikteliğimizden eminiz, Abhazya'nın bağımsızlığının daha çok ülkeler tarafından tanınması için çok çalışmamız gerekiyor, yapılan bu tür açıklamalar aksi tesir yaratır, Abhazya Devleti Yönetimi'nin kendisine düşen rolü yapmaması Rusya'nın otoritesini zedeler.

Devlet Başkanı'nın yapmış olduğu bu açıklamalar, Abhazya'nın Bağımsızlık Statüsünün korunmasının şüpheli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bize göre Sergey BAGAPŞ; bu tür sorunu belki referandum ile çözebilir. Anayasa'nın 4. maddesinde; yapılacak olan halk oylamasının (referandum) naslı yapılacağı konusunda bilgilendirmek istiyoruz. "Referabndum Abhazya Cumhuriyeti'nin egemen devlet olma haklarını ortadan kaldırma sorunlarını çözmeye yetmiyor. Abhazya Cumhuriyeti Anayasası, insan haklarının ve taleplerinin özgürce yerne getirilebilmesini, toprak bütünlüğünü, ve devlet sınırlarının bütünlüğünün değiştirilmesinin koşullarını belirliyor." Devlet Başkanı'nın Abhazya'nın bağımsızlığı ile ilgili önemli bir konuyu basit bir biçimde masaya koyması, bin kişinin üzerinde Abhazya'yı gönüllü olarak koruyan biz yurt severleri isyan ettiriyor.

Sergey BAGAPŞ; ayrıca Abhazya Devlet Başkanlığı Seçimlerinin 12 Aralık'da yapılacağını söyledi. Fakat, seçim tarihini açıklamak yetkisi devlet başkanında bulunmuyor. Yasa No 6. "Abhazya Devlet Başkanlığı Seçimi, Abhazya Cumhuriyeti Anayasası" "Abhazya Devlet Başkanlığı seçimi Abhazya Parlamentosu'nun açılışından sonra dört ayı geçmeyecek biçimde, ve üç aydan önce olmayacak biçimde, ve Devlet Başkanlığı görev süresinin bitiminden iki ayı geçmeyecek biçimde olacaktır" diyor.

Abhazya Devlet Başkanı ; yeniden kendisinin korumakla yükümlü olduğu kanun maddelerini yok saymakta ısrarlı görünüyor. Sergey BAGAPŞ; Seçimlere katılacak ve oy verecekler ile ilgili olarak 9 No:lu resmi formattan söz ediyor. Belge'de seçimlere katılacak ve oy kullanacak olanlar ile ilgili olarak açıklık getiriliyor. Bizler geçtiğimiz beş yıl boyunca 9 No'lu madde seçimlerde tarafları karşı karşıya gedirecektir diye. Bizler sürekli olarak seçim sırasında çıkabilecek kriz ortamına müdahale edilebilecek ve istikrarı sağlayabilecek bir yapılanmanın kurulması konusunda ısrarcı olduk. Ancak şimdiki devlet kendi yetkilerinin uzatılmasını, seçimlerin şeffaf olmamasını, yapmış oldukları eylemlerin sonuçlarının hesabını vermek istemiyor.

Bizler, bu yönetimin iş göremez, yapmış olduğu eylemlerin hesabını vermez bir durumda olduğunu belirterek bunun Abhazya halkı ve devleti için tehlike unsuru oluşturduğunu belirtiyoruz.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.