RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 21:57:22 tarihnde eklendi. 783 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş İle söyleşi II.

SERGEY BAGAPŞ "GÜRCÜ'LERİN ABHAZYA'YA GERİ DÖNMELERİ MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Bagapş İle söyleşi II. 19/07/2009. Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ ; 15/07/2009 Çarşamba günü saat 16:08'de Moskova'dan yayın yapan «Эхо Москвы» Radyosu Muhabiri Tihon DZYADKO ile yapmış olduğu söyleşinin tam metni aşağıdadır.

T. DZYADKO – Belarus, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımaya hazır gibi görünüyor. Ancak ne oldu da bu gerçekleşmedi, şimdi yedeğe alınmış gibi görünüyor.

Sergey BAGAPŞ – Bir kez daha yinelemek istiyorum, her cumhuriyetin, her devletin kendi sorunları bulunuyor. Elbette, Belarus’a Avrupa Birliği (AB) tarafından ciddi baskılar yapılıyor. Metinlerin tamamında bu sıkıştırmayı net bir biçimde görebiliyoruz. Hayasızlık düzeyinde… Başka ne türlü anlatılabilir ki. Onlar şunu diyorlar: Eğer sen Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanırsan sana verilen 40 milyon Euro geri döner ve senin için sorun olur. İşte bizler merhametsiz, ne olacağı önceden kestirilemeyen bir dünyada yaşıyoruz. Bunun içindir ki biz Aleksandr GRİGORYEVİÇ ile buluştuğumuzda kendisine “Aleksandr GRİGORYEVİÇ, sizi bu konuda zorlamak istemiyoruz. Sizlerin sorunları var ve biz bunu anlıyoruz” dedim. Bunun içindir ki bu sorun çözülecektir. Ancak ne zaman? Bunu Devlet Yönetimi ve Belarus Parlamentosu çözecektir.

T. DZYADKO – Siz Abhazya’nın bağımsız bir devlet olarak çeşitli uluslar arası kuruluşlarda yer alabileceğini, örneğin BDT gibi, ya da Rusya ve Belarus Devletleri Birliği’ne katılmasını ister misiniz?

Sergey BAGAPŞ – Belarus’un bağımsızlığımızı tanımasından sonra bu tür gelişimlerin önünün açılabileceğini ve devletler birliğine katılabileceğimizi düşünüyorum.

T. DZYADKOV – İyi. Şimdi bir başka konu hakkında konuşalım. Konu; Gürcistan hangi aralıklarla Abhazya’ya önerilerde bulunuyor. Abhazya’nın Gürcistan içerisine geri dönmesi ile ilgili olasılıklar bulunuyor mu?

Sergey BAGAPŞ – Tamamı ile kapanmış bir konu. Bir ve sonsuza kadar. Abhazya’nın Gürcistan’a geri dönmesi hiçbir zaman için olmayacaktır. Biz sivil toplum olarak, ebediyen savaş ve düşmanlığın olmayacağı, iyi komşuluk ilişkilerinin, insanca ilişkilerin her türlü ülke ile inşaedilebileceği normal ilişkilere hazırız. Bundan dolayıdır ki her şey Gürcistan’a bağlıdır: Abhazya ile ilgili olan bütün ilişkilerini değiştirmelidir, geriye dönüşün olmayacağını artık olmayacağını ve daha fazla da olmayacağını anlayacaktır – ilişkiler bu biçimde yoluna girecektir. Eğer buna hayır deniyorsa, bizim kendi planlarımızı yaşama geçirmek için dostlarımızın yardım ile yeterli seçeneklerimiz bulunuyor – ve biz bugün bunları gerçekleştiriyoruz. Bunun içindir ki, sorun Gürcistan yönetimi’nden Abhazya ilgili olarak var olan seçeneklerin içerisinden çıkarılmış oluyor.

T. DZYADKO – Ben dün Gal Bölgesi’ne gittim, Abhazya-Gürcistan sınırını gördüm, orada ilişkiler normal biçimde yürümüyor. Yakın bir zaman içerisinde (ya da yakın olmayan bir zaman içerisinde, gelecekte perspektif) Abhazya’dan Gürcistan’a geçişlerde ve ters yönde ki geçişlerde Geçiş belgesi üzerinde hehangi bir yumuşama olabilir mi?

Sergey BAGAPŞ – Bizim sınır muhafızlarımız ve rus sınır muhafızlarının birlikte çalışmaya başlamalarından sonra – şimdi orada birliklerin yerleştirilmesi, hazırlanması, belgelerin oluşturulması çalışmaları sürdürülüyor, – Elbette, biz iki belge hazırlayacağız: Bir – İngur Köprüsü üzerinde kullanılacak olan, ve ikincisi – Aşağı bölgede, insanların geçişlerini kolaylaştıracak olanı. Bir kez daha yinelemek istiyorum, bunların hepsi Gürcistan’a bağlıdır. Eğer, yeniden Gürcistan tarafından provokasyon, terörist saldırı ve insan kaçırma eylemleri başlarsa, biz sınır kapısına kilit vuracağız. Eğer devletler arasında ki ilişkiler uygar ve insani koşullar içerisinde olursa, doğal olarak karşılıklı dostluk ilişkileri oluşur. O tarafta da, bu tarafta da akrabalar bulunuyor. Doğal olarak bu geçişler bizim kontrolumuz altında olacaktır.

T. DZYADKO – Bu vize’mi olacaktır?

Sergey BAGAPŞ – Geçiş Belgesi olacaktır. Şimdilik Geçiş Belgesi.

T. DZYADKO – Bu belgeye sadece akraba olanlar mı sahip olacaklardır?

Sergey BAGAPŞ – Kimin akrabası bulunuyorsa, kim hasta ise kimin yakınları bulunuyorsa onlar Zugdidi’ye geçebilirler. Biz şimdi olağanüstü gelişmelerin üzerine gidiyoruz. Svaneti – bölgede Gürcistan devleti yönetimi, bulundu, ayrıca gürcü askerleride bulundu – yaşam, yaşamdır, insanlar da insandır, – bizler onları taşıdık, tedavi ettik ve yeniden Zugdidi’ye gönderdik. Bunlar normal gelişmeler. Bütün bu gelişmemeri yasalar ile düzene koyabiliriz. Ve biz bunu yapacağız.

T. DZYADKO – Örneğin, bugün Tiflis’de yaşayanlar, daha önce Suhum’da yaşamış olan gürcüler, onbinlerce gürcü göçmeni Abhazya’ya dönmelerinin mmükün olabilir mi diye soruyorlar, bunun herhangi bir çözüm yolu var mı?

Sergey BAGAPŞ – Hayır. Bunun çözümü ile ilgili bir karar bulunmuyor. Yakın zaman içerisinde de olmayacaktır. Bu insanları anlayabiliriz. Ben onları anlıyorum. Ancak onlara şu soruyu sormak gerekir savaşı ilk başlatanlar kimler di? diye. Onlar bu soruyu kendi yönetimlerine sorsunlar – SCHWARDNADZE’ye, SAAKAŞVİLİ’ye ve diğerlerine – bunlar geçmişte kaldı. Ve biz bir değil ayrı ülkeyiz…Abhazya savaşı sonrasında Gal Bölgesi’ne 55 binkişinin üzerinde dönüş oldu. Size Kosova örneğini vermek istiyorum, 5.000 sırp geriye döndü, geriye kalanlarına gelmeleri için izin verilmiyor. Biz artık bu adımı attık. Bu adımı gösterdik, biz uygar bir toplumuz. Yukarı Kodor Bölgesi’nin kurtarılmasından sonra – biliyorsunuz, biz bölgeyi çatışma yaşanmadan tahliye ettik…

T. DZYADKO – Ağustos olayları hakkında ki görüşünüz…

Sergey BAGAPŞ – Evet. Ağustos olayları. Biz evlerine dokunmadık, biz onları yakmadık. Ve insanlar yavaşça evlerine dönüyorlar. Artık 150-160 kişi döndü. Bizim kimseyi yok etmeye niyetimizin olmadığının kanıtı olarak duruyor. Bizim niyetimiz tek – Yasalarımıza ve cumhuriyetimize saygı duyulması. Diğerleri değil. İnsanlar Abhazya’ya karşı savaştılar, bize karşı, onlar buraya dönmek istiyorlar. Elbette sorun çıkacaktır. Bunun bir an için olabileceğini kendinize hayal edin. Bugün dönecekler ve yakınlarında Abhaz’lar yaşıyor, ailelerinden savaş sırasında üç-dört kişi ölmüş… Bazı şeyler vardır, bir arada bulunmaları mümkün olmayan şeyler. Bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Bundan sonra çözüm konusunda görüşülebilir, zamanında bu konuda anlaşma olabilirdi. 1994 Moskova anlaşması sırasında bütün noktalar hakkında görüşmeler yapılmıştı. SAAKAŞVİLİ, bağımsızlığın tanınmasından sonra anlaşmadan çekildiğini açıkladı. Herhalde, bunun içindir ki problemin çözümünü Gürcistan’da aramak gerekir.

Bizim önerimiz vardı... insanlar var insanlar,  savaş var savaş. Evet bu bir trajedi. Ancak çözüm farklı bir biçmde olabilirdi. Ben batılı ülkelere çözüm önerisini belirttim – Gürcistan’ı sürekli olarak silahlandırmayın ve büyük paralar harcamayın, savaş sonrasında Abhazya’yı terk eden gürcülerin Gürcistan’da ki yaşama entegre edilmeleri için oluşturulacak olan fon için harcayın, - paraları Gürcistan’ın sosyal gelişimi için fianase edin. İşte bu gerçekçi yaklaşım biçimidir. Gelişmeler tekrar tersine gidiyor: Yeniden Gürcistan’ı silahlandırıyorlar, yeniden pankartlar açılıyor -  bizce böyle oluyor, biz böyle görüyoruz. İşte Abhazya ile ilgili programlar 30 yıl geriye gidiyor, sonra bir 40 yıl daha… Hayal ürünü idealler, onlar kimi beğeniyorlar ise onları dinliyorlar. İnsanlar bütünü ile çok az düşünüyorlar.

T. DZYADKO – Gürcü göçmenlerin buraya gelmeleri mümkün görünmüyor, örneğin siz, Suhum’da abhazlar ve gürcüler birlikte yaşayamazlar diye açıklayabilirmisiniz.

Sergey ŞAMBA – Birlikte olamazlar. Bu bir gerçektir.

(Söyleşinin devamı var… abhazyam.com)

Kaynak: www.echo.msk.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.