RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 21:54:37 tarihnde eklendi. 654 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş ile söyleşi

SERGEY BAGAPŞ "NATO ÜYESİ ÜLKELER, NE KADAR NATO'YA BAĞLI İSE ABHAZYA'DA O KADAR RUSYA'YA BAĞLIDIR"
Bagapş ile söyleşi 15/07/2009. Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ ; 15/07/2009 Çarşamba günü saat 16:08'de Moskova'dan yayın yapan ; «Эхо Москвы»  Radyosu Muhabiri Tihon DZYADKO ile yapmış olduğu söyleşinin tam metni aşağıdadır.

T. DZYADKO - Mikrofon'da Tihon DZYADKO. Abhazya'dan konuşuyoruz. Bugünkü söyleşi konuğumuz Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ. İyi günler Sergey Vasiliyeviç.

Sergey BAGAPŞ - İyi günler.

T. DZYADKO - Size ilk sorumu sormak istiyorum. Yaklaşık olarak bir ay kadar sonra Rusya tarafından Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasının yıl dönümü olacak. İlk olarak, ülkenizi ziyaret edecek olan ciddi konuklar bekliyor musunuz, örneğin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri MEDVEDEV gibi.

Sergey BAGAPŞ - Bizlerin, onun illaki ülkemizin bağımsızlığımızın tanınma yıldönümünde gelmesi gibi bir planımız bulunmuyor. Herhangi bir zaman  içerisinde çalışma ziyaretinde bulunabilir. Ancak bu ziyaret illaki 26 Ağustos'da olacak gibi bir durum bulunmuyor. bundan dolayıdır ki bizler sakin bir yıl dönümü töreni yapmak istiyoruz. Kutlama töreni olacaktır, ancak mütevazi bir biçimde olacaktır. Niçin? Çünkü, önemli olan bunu elde etmektir. Bu günün her zaman devletimizin tarihi açısından en önemli gün olduğunu kaydettik. Ancak bizler bu forumu düşünmek zorundayız. En önemli unsur olarak, bu kutlama, her kutlama, bizler için her yıl yapacağımız kutlamalarda bağımsızlık günümüz olacaktır, Gürcistan ile yapmış olduğumuz savaşda ki zafer günümüz olacaktır, bu nedenden dolayı ülkemiz bu hazırlık içerisinde bulunacaktır. Benim görüşüme göre, ülkemizin, ekonomik, istikrar, uluslar arası arenada haklarımızın korunması çalışmalarının Rusya Federasyonu ile dayanışma içerisinde olacaktır, belki de Belarus ve diğer ülkeler ile de. Budan dolayıdır ki bizler sakin olmak durumundayız. Önümüzde bizleri bekleyen zor görevler bulunuyor. Bir iş – bağımsızlık, diğer bir iş – bağımsızlığımızın uluslar arası hukuk kuralları içerisinde yüksek düzeyde tanınmasını çoğaltmak.

T. DZYADKO – Yakın bir zman dilimi içerisinde Devlet başkanı MEDVEDEV’in ziyaretini bekliyor musunuz?

Sergey BAGAPŞ – Görünüşe göre, evet. Geçenlerde Güney Osetya’da bulundu. Rusya Devlet Başkanı’nın nasıl zamanı olur bilemeyiz, eğer gelirse gerçekten çok memnun oluruz.

T. DZYADKO – İyi. Bizim internet istemizde size sorulması istenen birçok soru birikti. İşte bunlardan birisi “sizler bugün Gürcistan’a karşı bağımsızlığınızı korumak için Rusya’dan destek alıyorsunuz, kendi bağımsızlığınızı Rusya’ya karşı nasıl koruyabilirsiniz?”

Sergey BAGAPŞ – Bütünü ile oluyor. Ancak bağımsızlık nedir? İlginç bir soru, bu tür soruyu genellikle batılı gazeteciler soruyor, onlar bu tür sorular ile oyun oynamayı seviyorlar. Global, çağdaş dünya içerisinde tam anlamı ile bağımsız bir devlet olamayacağına bir kez daha inandım. Bu dönem içerisinde yaşanan kriz birbirimize bağımlı olduğumuzu açık olarak gösterdi. Elbette, bizler Rusya Federasyonu ile dostluk ilişkileri ile bağlıyız. Evet Rusya Federasyonu bize yardım ediyor. Abhazya’da Rusya Federasyonu vatandaşları yaşıyor. Bizlerin Rusya ile çok sıcak ve açık bir biçimde ilişkilerimiz bulunuyor. Eğer bu tür ilişkilere bağımlılık deniyor ise ben böyle bir bağımlılığa razıyım – savaştan çıkarak zor dönemlerden geçen halkımıza mertçe insani ölçülerde yardımda bulunulan bir ilişki.


Sizler, ambargo dönemindeki Abhazya’yı hatırlıyormusunuz, 15 yaş üstü ve 55 yaş altı erkekler Rusya’ya gidemiyorlardı, bizler Rusya Federasyonu’na giremiyorduk. Bu dönem yeni bitti. O dönem içerisinde dünyada bulunan hiçbir ülke bizlere sormadı, ayrıca sonrada sormadılar: Sizler nasıl yaşyorsunuz, siz de aynı zamanda halksınız, insanlarınız bulunuyor, sayınız az ancak siz bir milletsiniz, sizin çocuklarınız ve yaşlılarınız hastalanıyorlar mı diye. Ve sadece Rusya Ferderasyonu bizlere yardım etmek için geldi ve sürekli olarak yardım etti. Eğer bu bağımılılık ise, bu tür ilişk,ilerin sürdürülmesi için, ben o bağımlılığa razıyım. Ekonomik ya da politik bağımlılık anlamında…


Bizler kendi bağımsız devletimizi kuruyoruz.Kendi güvenliklerini sağlamak için NATO üyesi olan Avrupa ülkeleri NATO içerisinde ne kadar bağımlı iseler, bizde Rusya’ya o derecede bağımlıyız. Ve soruyu sordukları zaman: Burada sınırımızı Ruslar koruyor, rus askeri birlikleri, Elbette o zaman Rusya’ya bağımlı olunacak. Bir kez daha açıklamak istiyorum: Eğer Kosova, içerisnde 7 bin NATO askerini barındırıyor ve bağımsız bir ülke olarak ilan ediliyor ise, Neden bizim bağımsız bir ülke olarak, dost bir devlet ile ülkemizin güvenliğini sağlamaya hakkımız olmasın? Evet, biz birçok sorunu Rusya ile birlikte çözeceğiz, uluslar arası arenada ve uluslar arası politikalarda, ayrıca ülke içi sorunlarımızda bulunuyor. Bunun için Rusya’yı bize yakın devlet olarak görüyoruz.

T. DZYADKO -  Moskova’da bazı politikacılar, Abhazya ve Güney Osetya’nın Rusya’ya katılacağı biçiminde sıkça konuşuyorlar.

Sergey BAGAPŞ – Böyle bir sorun ortada durmuyor. Ben daha önce birkaç kez söyledim, bir kez daha yinelemek istiyorum, böyle bir gereklilik bulunmuyor, Rusya Devleti’nde böyle bir konu bulunmuyor. Bizim bağımsızlığımızı tanıdılar, bizler bağımsız devleimizi kuruyoruz, bundan dolayı böyle bir sorun bulunmuyor.

T. DZYADKO – Belki böyle bir sorun olabilir?

Sergey BAGAPŞ – Bu tür konular halk referandumu ile olabilir diye düşünüyorum. Yakın bir zaman içerisinde böyle bir şey olmayacaktır diye düşünüyorum. Bir başka şema belki olabilir, BDT tipi bir şema değil, devletler birliği şeması, o zaman Abhazya, Güney Osetya, Rusya Federasyonu, Belarus ve Kazakistan arasında sınır ve gümrük birliği olur.Bir başka görüş de ülke ve cumhuriyetlerin birliği. Ancak çıkış bunun dışında, bunun olabileceğini sanmıyorum.

T. DZYADKO – Bağımsızlığınızın tanındığını söylüyorsunuz. Sizlerin bağımsızlığınızı Rusya Federasyonu ve Nikaragua tanıdı. Bir sene içerisinde sizin bağımsızlığınızı tanıyan bir başka ülkenin olmaması sizin için üzücü olmadı mı?

Sergey BAGAPŞ – Hayır. Nedenini söyleyeyim. Batı Sahra’yı 48 ülke tanıdı, buna rağmen uluslar arası hukuk kurallarına göre bağımsız bir ülke olamadı. Ülkelerin sayısı o ülkenin statüsünü belirlemiyor. Bundan dolayı biz bu konuda acele etmiyoruz, Ve biz Rusya bizim bağımsızlığımızı tanıdıktan sonra kimseye politik statümüzün çok iyi bir biçimde tanınması için rica etmeyeceğiz, ABD ve Avrupa Birliği (AB) Yönetimleri’nden belli bir emir oduğu müddetçe – Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması gibi bir olay ve yatırım yapılması adımlar atılmayacaktır. Bunun için biz çok rahatız.

Bizler, bugün ekonomik gelişmimiz için Rusya yönetimi ile yeterli biçimde çalışıyoruz, Krasnodar Vilayeti ve Rusya’nın diğer bölgeleri ile de. Bizim jeopolitik avantajlarımız bulunuyor. Biz sorunun, bugün değil ama yarın belli bir biçimde çözüleceğini anlıyoruz. Gerçekler var, onlardan kimse kaçamaz. Avrupa ülkeleri bulunuyor, onlar bizlere işkence ediyorlar, ayrıca bunu destekliyorlar, zaman içerisinde buna katlanacağız, ancak daha sonra – Elbette süreç sonundada bağımzsızlığın tanınması olacaktır. Eğer biz istemiş olsaydık şimdiye kadar 10-15 ülke bizim bağımsızlığımızı tanımış olacaktı. Ancak, ben istemiyorum Papua - Yeni Gine, Zimbabwe gibi ülkeler ve daha bazı egzotik ülkeler tarafından tanınmak. Bizim için böyle tanınmalar gerekli değil. Bizler ciddi devletler ile ciddi görüşmeleri sürdürüyoruz.

Siz herhalde biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde İran’dan ülkemize ciddi bir heyet geldi, bizler ekonomik anlamda işbirliğinin geliştirilmesi planları üzerinde çalışacağız. Bir çok devletin kendi ülke içi politik sorunları bulunuyor, ve hemen bağımsızlığın tanınması gibi bir yaklaşım beklemiyoruz. Öyle yada böyle ülkelerin, devletlerin içlerinde böyle oluşumlar olabiliyor. Bundan dolayıdır ki bir kez daha yinelemek istiyorum, İran ile abhazya’nın bağımsızlığının tanınması hakkında hiç bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak, ekonomik ilişkilerin, insani ilişkilerin ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için bağlantılar kurulabilir.  

(Söyleşinin devamı var… abhazyam.com)

Kaynak: www.echo.msk.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.