RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 20:59:19 tarihnde eklendi. 690 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Saldırmazlık Anlaşması

RUSYA-ABHAZYA-GÜNEY OSETYA "TARAFLAR ARASINDA SALDIRMAZLIK ANLAŞMASININ İMZALANMASINA ÖNEM VERİYOR"
Saldırmazlık Anlaşması 02/07/2009. Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu tarafından 02 temmuz tarihinde yapılan açıklamaya göre "Rusya, Güney Osetya ve Abhazya; Cenevre'de yapılan VI. raunt görüşmelerinde alınan kararda  Gürcistan-Güney Osetya ve Gürcistan-Abhazya arasında güç kullanılmaması anlaşmasının bir an önce hazırlanmasının gerektiğinin belirtilmesinin çok önemli olduğunu vurguladılar" belirlemesi yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından "Bölgede güvenliğin sağlanması amacı ile oluşturulan çalışma grubunda, Gürcistan-Güney Osetya sınırı ve Abhazya-Gürcistan bölgesinde görev yapan organizasyonların ayrılmasından sonra oluşabilecek olan gelişmelere karşı yanıt vermek amacı ile nasıl bir çalışma yapılabilir tartışmaları yaşandı.  

01 Temmuz 2009 tarihinde Cenevre'de yapılan Güney Kafkasya'nın güvenliği görüşmeleri BM, AGİT ve AB'nin desteğinde Rusya Federasyonu, Abhazya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Gürcistan ve ABD temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. BM Barış Gücü ve AGİT Barış Gözlem Grubu'nun bölgeden ayrılması, bazı batı ülkelerinin bölgede yaşanan yeni gerçekleri kabul etmemesi ve Gürcistan'ın olumsuz tavırları yüzünden gerçekleşmiştir. Rusya tarafında  Mayıs görüşmelerinde bu yeni gelişmelere bağlı olarak bir proje sunulmuştu, Güney Osetya Heyeti 01 Temmuz toplantısında bu projeye benzer bir öneri sundu.

Rusya tarafı olarak, sınır bölgelerinde askeri-siyasi istikrarın sağlanması için organizasyonların oluşturulmasının kabul edilmesini olumlu olarak nitelendiriyoruz. Cenevre'de Abhazya-Gürcistan sınırında böyle bir yapının kurulması için danışma toplantısının düzenlenmesi kararı alındı. (Gürcistan-Güney Osetya sınırında buna benzer bir yapı daha önce çalışmaya başlamıştı)

Mülteciler ile ilgili olarak oluşturulan çalışma grubunda; Abhazya-Gürcistan ve Güney Osetya heyetleri arasında geriye dönüş sürecinin başlatılabilmesi için bölgede güvenliğin tam olarak sağlanması gerektiği ve bu konudaki öneriler üzerinde taslaklar sunuldu.

Altıncı turda, Güney Kafkasya’da görev yapan BM Barış Gücü ve AGİT Barış Gözlem Gücü’nün ayrılmasının güvenliğin sağlanmasında zorluklar doğurabileceği vurgulandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak Ağustos 2008’de yaşanan trajik olayların olmaması için yeni gerçeklere bağlı olarak uluslar arası organizasyonlara görev düşebileceğini göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyoruz.” belgesi yayınladı.

Güney Kafkasya’da güvenliğin sağlanması amacı ile yapılacak olan bir sonraki toplantı 17 Eylül 2009’da yapılacak.

Gürcistan Basın Yayın organlarının bildirdiğine göre Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy BOKERİYA “Gürcistan tarafı olarak Abhazya ve Güney Osetya ile güç kullanılmaması anlaşmasını imzalayabiliriz, ancak buna karşılık olarak Gürcistan topraklarında ki işgalin kaldırılması (Abhazya ve Güney Osetya anlamı çıkıyor) ve orada uluslar arası barış gücü olarak polis kuvvetlerinin görev yapmasını şart koşuyoruz” dedi.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.