RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 19:59:59 tarihnde eklendi. 627 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya Dış İşleri Bakanlığı açıklaması

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI "SAAKAŞVİLİ, DÜNYA HARİTASINA ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA'YI ÇIKARTMIŞTIR"
Rusya Dış İşleri Bakanlığı açıklaması 15/06/2009. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından, Abhazya-Gürcistan sınırında görev yapan BM Barış Gücü’nün görev süresinin bitimi ile ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak olan toplantıya katılacak olan üyelere “Rusya bir kez daha, bölgede ki istikrar sorunlarının çözümünde ve Güney Kafkasya Halkları arasında ki gerçekleri görmezden gelerek kendi politik istemleri doğrultularında hareket etmemeleri gerekir” çağrısında bulunuldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın özeti;

“Abhazya-Gürcistan sınırında görev yapan BM Barış Gücü’nün görev süresi bugün gece yarısı doluyor. Son on gündür BM Güvenlik Konseyi yeni gerçeklerin ışığında tarafları buluşturmak için yoğun bir çaba harcamaktadır. Rusya ve Abhazya tarafı olarak Güney Kafkasya’da görev yapan BM Barış Gücü’nün bölgede yararlı bir rol üstlendiği fikrimizi koruyoruz.

Çalışmaların özünü ileriye taşımak gerekir. Eski BM Barış Gücü, 14 Mayıs 1994 yılında Moskova’da imzalanan silahlı güçlerin kaldırılması ve sorunun çözümünde askeri güç kullanılmaması anlaşmasının gürcistan tarafından ihlal edilmesi ve geçtiğimiz yıl Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırması sonucunda pratik olarak varoluşunu yitirmiş durumda bulunuyor, yaşanan gerçeklere göre onun eskisi gibi çalışma süresini uzatmanın bir anlamı kalmıyor.

Bütün Güvenlik Konseyi’nin üyeleri bugün Abhazya-Gürcistan sınırında yeni bir sistemin kurulması gerektiğini çok iyi bir biçimde anlıyorlar, bölgede güvenliğin ve istikrarın sürdürebilmesi için Gürcistan tarafından komşularına yapılacak olan saldırıların engellenmesinin garantiye alınması gerektiğini.

Yeni yaşanan politik –yasal koşullara bağlı olarak,  daha önceden yazılmış olan terminelojilerin ve uluslararası belgelerin artık eskdiğini, kullanılamaz olduğu anlaşılmaktadır. Uluslararası Topluluk (BM) 08 Ağustos 2008 tarihinde barış sever Tsinval’e barbarca yapılan saldırının bilincine açık bir biçimde varmalıdır: SAAKAŞVİLİ rejimi ülkesinin toprak bütünlüğüne kendisi “haç”ı saplamıştır. Dünya haritasına yeni iki devlet çıkartmıştır  - Abhazya ve Güney Osetya Devletleri.

Bütün bu gelişmelere rağmen, batılı devletler, bölgede ki yeni konumsal gerçeklere karşı, gayet nazik olmayan politik baskılar ile BM Güvenlik Konseyinde yeni güvenlik rejiminin eski sisteme göre sürüdürülmesini bize teklif ediyorlar. Fiili olarak Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ortadan kalkmış olmasına ve Abhazya’nın devlet olarak varlığını inkar ediyorlar. Rusya’nın böyle bir teklife evet demeyeceği açıktır.

12 Haziran 2009 tarihli toplantıda Rusya heyeti BM Barış Gücü’nün Abhazya-Gürcistan sınırında istikrar ve güvenliğin sağlanması için somut koşulları belirleyerek BM Güvenlik Konseyi’ne kendi uzlaşı projesini sundu, Bizim hazırlamış olduğumuz proje, geçenlerde BM Genel Sekreteri tarafından Güvenlik konseyi’ne sunulan öneri belgesine oldukça yakın bir içerik taşıyor.

Rusya tarafının projesinde politize edilebilecek unsurlar bulunmuyor, proje, bölgede görev yapacak olan BM güçlerinin çalışmalarını gerçek bir bünye içerisine oturtuyor. Gürcistan’da görev yapan AB Polis Gücü’nü bu çalışmaların içerisine koymaya çalışmak, Güney Kafkasya bölgesinde bulunan bütün ilgili taraflar arasında ki ilişkilerde güvenin inşa edilmesi ve güvenliğin sağlamlaştırılması amacı ile oluşturulacak olan yeni BM Barış Gücü tarafından, yaşanacak olan olayların çıkmasına ve önlemesine, Cenevre görüşmeleri içerisinde oluşturulmaya çalışılan organizasyonun çalışmasına engel teşkil edecektir.

Fakat; 14 Haziran tarihinde yapılan toplantıda BM Barış Gücü’nün yeni çalışma programı için sunmuş olduğumuz pragmatik ve uzlaşmacı önerisi Güvenlik konseyinde bulunan batılı ortaklarımız tarafından reddedilmiştir. Aslında bölgede yaşanan yeni askeri-politik ve devlet-yasal prosedürlere göre BM Barış gücü şubat ayından bu yana dört aydır görevini sürdürdüğünü hatırlamak gerekir.

Rusya bir kez daha, BM Güvenlik Konseyi’nde bulunan çalışma arkadaşlarına, bölgede istikrarı ortadan kaldırabilecek olan sorunları ve Güney Kafkasya’daki halklar içerisinde yaşanan yeni gerçekleri, yaşamış oldukları ataletten kurtularak gözden geçirmeye çağrıyor.

Ölçülü ve sorumluluk isteyen bir karar alınacağından eminiz, buna zamanımız var. Politik bilgelik, çağdaş gerçekler içerisinde sayılan yapıcı ve uyanık olmayı gerektiren yaklaşımlara karşı eski fikirler ile gözlerin kapatılmasını gerektirmiyor.  Akis takdirde Güney Kafkasya’da bulunan BM Barış Gücü’nün bölgeden ayrılmasının sorumluluğunu bizim ortaklarımız üstlenmiş olacaktır. Üzülerek belirtmek isteriz ki ortaklıkların potansiyeli sadece temel olarak en düşük ve düşük düzeyde olacaktır."

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.