RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 16:59:18 tarihnde eklendi. 647 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya'dan Knut Vollebaek'e tepki

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI "KNUT VOLLEBAEK, GAL BÖLGESİ İLE İLGİLİ OLARAK DOĞRULARI SÖYLEMİYOR"
Abhazya'dan Knut Vollebaek'e tepki 15/04/2009. Abhazya Dışişleri Bakanlığı 15 Nisan 2009 tarihinde yaptığı açıklamada; "AGİT Yüksek Komiseri Knut VOLLEABEK 14 Nisan 2009 tarihinde Gal bölgesi'nde yaşayanların gürcü dilinde eğitim görmelerinin engellendiği, ulusal pasaport verilmesi ve askere alınmak için zorlandıklarını açıklamakla suçlaması, Gal bölgesi'nde yaşanan gerçekler ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır, Özellikle Gürcü kökenli vatandaşların yaşamış olduğu bölgelerde" açıklamasında bulundu.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "Gürcistan'da yeni dönem içerisinde iç politika sorunları ortaya çıktığı zaman Gürcistan Yönetimi Uluslararası Organizasyonlara Abhazya sorunu ile ilgili olarak yanlış bilgiler vererek konuları farklı alanlara çekmeye çalışıyor. Gürcistan yönetimi tek taraflı olarak AGİT ile birlikte yapmış olduğu bu çalışmalar gelecekte sadece Güney Osetya'da değil ancak, Abhazya'nın da AGİT'in etki alanına girmesini planlıyor" dedi.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "AGİT Temsilciliği, ve aynı zamanda AGİT Ulusal Azınlık Yüksek Komiseri, Abhazya-Gürcistan ve Güney Osetya-Gürcistan sorunlarında ki diğer uluslararası ortaklar, sorunların önlenmesinde, problemlerin çözümüne bilgisiz ve bunun sonucunda da beceriksiz kaldılar. Gürcistan'ın savaş planlarını hazırladığı dönemde bile Gürcistan'ın dostları grubu ülkeleri, saakaşvili rejiminin barış istediğine Abhazya'yı inandırmaya çalışyorlardı" dedi.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "AGİT, Abhazya tarafı olarak 15 yıl  süren Abhazya-Gürcistan sorunu görüşmeler sürecinde Gal Bölgesinde ki okullarda gürcü dilinde öğrenim görülmesi ile ilgili olarak özel eğiticilerin hazırlanması için çalışmalar yapıldığını ve bu özel grubun Gürcü uzmanlar tarafından hazırlanması gerektiğini biliyor. Fakat, Gürcistan tarafı bu sorunun çözümü için şimdiye kadar hiç bir hazırlıkta bulunmadı ve bugün böyle bir sorunun olduğunu açıklıyor. Abhazya tarafı olarak Gal Bölgesi'nde yapılacak olan eğitim ders kitapları sorununu çözeceğiz. Gürcü dilinde ki ders kitaplarının tamamı Abhazya Cumhuriyeti Eğitim Programına göre düzenlenecektir. Ve Abhazya'da bulunan bütün diğer okullarda ki, ermeni okulları da dahil olmak üzere  eğitim programları, Abhazya Millie Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan eğitim sistemine göre yapılmaktadır" vurgulamasında bulundu.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "Birçok uluslararası gözlemci Gal Bölgesi'ni ziyaret ettiklerinde bölgede ki okullarda gürcü dilinde eğitim görüldüğünü onayladılar, fakat birçok uluslararası uzman sorunu politize etmeye kalktılar. AGİT, tek taraflı olarak Abhazya'da ki Gürcü dilinde eğitim sorunu na angaje olmaya çalışıyor. Bu, ilk olarak yaşanmıyor, AGİT, gerçekleri görmezden gelerek sorumlu olarak Abhazya tarafını adres olarak gösteriyor. 1996 yılının Aralık ayında Lizbon'da yapılan AGİT Toplantısında Gürcistan'ın isteği ile Abhazların gürcülere soykırım yaptığını belirten bir karar alındı, soykırım gibi böyle bir tarihi karar tek taraflı olarak nasıl alınabilir, - belge de soykırım yazıyor. - bu konu ile ilgili olarak şu soru ortaya çıkıyor. Niçin,  1993 yılı ekim ayında BM Genel Sekreterliği tarafından Abhazya'ya gönderilen heyet yapmış olduğu inceleme sonucunda soykırım ve ciddi insan hakları ihlallerinden hiç bir biçimde söz etmemiştir? Soykırım olayı doğrulanmamıştır" dedi.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "AGİT Yüksek Komiseri, Gal Bölgesinde gürcü pasaportu bulunanlara Abhazya vatandaşlığı  pasaportu verilmediği bilmesine rağmen olayı çarpıtıyor. Abhazya'nın Gürcistan ile çifte vatandaşlık anlaşması bulunmuyor, ve bundan dolayıdır ki Gürcistan Vatandaşına Abhazya vatandaşlığı hakkını tanımak Abhazya yasalarına aykırı bir durumdur. Bundan dolayıdır ki Abhazya böyle bir durum yaratmak istemiyor. Ayrıca, Abhazya Vatandaşı olmayanları da askere çağırması gibi bir olayda gündeme gelemez" vurgulamasında bulundu.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "Knut VOLLEABEK; yapmış olduğu açıklamayı, inanılırlığı olmayan kişilerden almış oduğu bilgilere dayanarak yapmaktadır, AGİT Yüksek Komiserliğinin birçok kez yapmış olduğu bilgilendirme ziyaretlerinde Abhazya tarafı olarak bu yıllar içerisinde AGİT'in bölgedeki sorunları öğrenmesi için yardımcı olduk ve Gürcü dilinde ki ders kitaplarının basılması için sosyal yardım talebinde bulunduk. AGİT Yüksek Komiserliği Bürosu, bu yıllar içierisinde hiç bir fondan ve diğer yapılabilecek yardımlardan konular ile ilgili olarak herhangi bir destekde bulunmamıştır" dedi.

Abhazya Dışişleri Bakanlığı "AGİT Yüksek Komiserliği; Gürcistan'ın 2008 ağustos'un da Güney Osetya'ya karşı saldırganlığı, Güney Osetya Halkı'na karşı girişmiş olduğu etnik ve kültürel olarak uygulamaya kalktığı soykırım hareketine karşı Gürcistan'ın uygulamış olduğu insan hakları ihlallerine karşı hiçi bir kınama bildirisi yayınlamamıştır, Gürcistan'ın kendi ülkesi içerisnde yaşayan Oset kökenlilere, Ermeniler ve diğer azınlıklara karşı uygulamış olduğu politikalara karşı da hiçbir açıklamada bulunmamıştır" vurgulamasında bulundu.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.