RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 16:55:20 tarihnde eklendi. 660 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Komite Bagapş'ı davet ediyor

KADK; ABHAZYA DEVLET BAŞKANI SERGEY BAGAPŞ'I HAZİRAN 2009'DA TÜRKİYE'YE DAVET EDİYOR
Komite Bagapş'ı davet ediyor 14/04/2009. Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ'ın 17-24 Ekim 2007 Tarihleri arasında Türkiye'ye yapmak istediği ziyaretin T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından engellenmesi üzerine aradan 2 yıllık bir süre geçmesinden sonra Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi tarafından Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ Haziran 2009 içerisinde Türkiye'ye davet edilmiştir.  Sergey BAGAPŞ'ın Türkiye'ye davet edilmesi ile ilgili olarak Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi tarafından T.C. Dışişleri Bakanlığı'na yazılan bilgi yazısı aşağıdadır.   

Tarih :13 Nisan 2009
Sayı : 2009/43
Konu : Sayın Sergey Bagapş’ın Türkiye’ ye davet edilişi ile ilgili.
Sayın
Ali BABACAN
TÜRKİYE CUMHURİYETİ
DIŞİŞLERİ BAKANI
ANKARA
Sayın Bakan,
Hatırlanacağı üzere zatıâlinize Abhazya’daki durumu, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi ve faaliyetleri ile Türkiye’deki Abhaz diasporasının beklentilerini içeren bir bilgi notunu 22 Temmuz 2007 genel seçimleri sonrasında, 20 Eylül 2007 tarihli yazımızla iletmiştik. Bilgi notunda yapılan değerlendirmelerin geçerliliğini arada geçen süre zarfında yaşananlar doğrulamış olmasına rağmen, Bakanlığımızdan beklentilerimizle ilintili herhangi bir cevap ya da bir tepki alamadık. Bu dönemde gerek Kafkasların genelinde gerekse Abhazya’da uluslararası sistemi sarsan bir takım gelişmeler yaşanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de dış politikasının önceki dönemden farklı bir biçimde hareketlendiği, bölgesel gelişmelerle yakından ilgilenmeye başladığı gözlemlenmektedir. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu gibi girişimlerle kendisini gösteren bu yaklaşıma rağmen Devletimiz, ne yazık ki Abhazya konusundaki eski tutumunu devam ettirmektedir. Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması konusunda takınılan çekingen tavrın ötesinde Abhazya ile ilişkilerin kurulmaması, doğrudan ulaşımın halen sağlanmamış olması ve diğer bir takım sınırlamaların ambargoya varan düzeyde devam ettirilmesi bizleri her geçen gün daha fazla rahatsız etmektedir.
Bu olumsuz yaklaşımın en fazla dikkat çeken ve bizleri rencide eden yönü Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretin engellenmesidir. Hatırlanacağı üzere Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’ ın ülkemizi ziyaret etmesi tarafımızdan iki kez istenmiştir. 21–25 Nisan 2007 tarihlerinde planlanan ilk ziyaret, Sayın Bagapş'ın sağlık sorunları nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı. 17–24 Ekim 2007 tarihlerinde gerçekleştirilmek istenen ve ayrıntılı bir biçimde planlanan ikinci ziyaret ise, başlangıçta Devletimiz olumlu bakış açısı ve desteğine rağmen son dakika Gürcistan, ABD, AB, AGİT ve uluslar arası kuruluşların baskıları altında kalınarak anlaşılmaz bir biçimde engellenmiştir. Oysa bu ziyaret Abhaz ve Abhazya meselesinin anlaşılması ve çözümlenerek bölgede barış ve istikrarın tesisi adına yaralanılabilecek bir vesile olabilirdi. Nitekim kurulduğu günden itibaren Abhaz-Gürcü sorununda barışçıl bir çözüme ulaşılması için dikkatli bir çaba sarf eden Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, devletimizin ilgili birimleriyle istişare içinde çalışmıştır. Bu çaba karşılıksız bırakılmıştır.
Oysa Komitenin bu girişimi, Ağustos’ta yaşanan gelişmeler yaşanmadan, Türkiye’nin de girişimleriyle farklı bir sürecin başlatılmasına vesile olabilirdi. Bu şans göz göre göre kaçırılmıştır.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen halkımızın ısrarlı talebi bu daveti zorunlu kılmaktadır. Sayın Devlet Başkanı Bagapş, Abhazya ve Kafkasya’daki yeni durum ve gelişmeleri değerlendirmek ve diasporayı bilgilendirmek amacıyla Haziran 2009’ un II. yarısından itibaren komitemizce hazırlanacak bir program dâhilinde Türkiye’ye davet edileceklerdir.
Sayın Devlet Başkanı Bagapş'ın Türkiye ziyareti önceki olumsuz tecrübelerin ışığında ve gelişmeler bağlamında büyük önem taşımaktadır. Gezi Türkiye'nin, özelde Abhazya genelde Kafkasya politikasının daha etkin, başarılı ve sağlıklı bir yapıya dönüştürebilmesinde bir adım, bir fırsat olarak görülmelidir. Devlet Başkanı ve heyeti Türkiye’deki kardeşleri tarafından gerektiği şekilde ağırlanacaktır. Beklentimiz Devletimiz ve kurumlarının, önceki dönemde takındıkları tavırdan farklı bir tavır takınarak büyük bir fırsat olan bu geziye gerekli değeri vermesidir. Sayın Bagapş’ın gerçekleştireceği tüm temaslar, önceki girişimlerde olduğu gibi Türkiye–Abhazya ilişkilerini yeni ve istenilen boyuta taşımasını sağlamak, bölge barışı ve istikrarına katkıda bulunmak, adaletsizliğin diasporada oluşturduğu duyguyu silmek içindir.
Sizden isteğimiz konuyu dikkatle yeniden gözden geçirmeniz ve konuya hak ettiği ilgiyi göstermenizdir.
Saygılarımızla
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi
Adına
Başkan
İrfan ARGUN

Kaynak: www.abhazya.org


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.