RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Ağustos 2026, Pazar 20:09:35 tarihnde eklendi. 137 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vasily Nebenzya’dan, 2008 Açıklaması!

RUSYA’NIN BM TEMSİLCİSİ VASİLY NEBENZYA “GÜRCİSTAN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA ARASINDA İMZALANACAK OLAN GÜÇ KULLANMAMA VE SINIRLARI BELİRLEME ANLAŞMASI GÜNEY KAFKASYA’DA BARIŞI GARANTİ EDER!”
Vasily Nebenzya’dan, 2008 Açıklaması!

23/08/2026 Suhum. 20 Ağustos 2026. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Rusya Federsyonu BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, 20 Ağustos'ta, BM Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyelerinin Ağustos 2008'deki Tskhinval olaylarına ilişkin basın bildirisi öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu.

Rus diplomat, 2008 olaylarının objektif bir kronolojisini sunarak, Saakaşvili rejiminin saldırganlığını ve sivilleri ve barış güçlerini korumak amacı ile yapılan barışı sağlama operasyonunun resmi haklılığı hatırlatmasında bulundu. Nebenya, açıklamasında, bölgedeki mevcut duruma odaklandı:

Nebenzya, Cenevre Görüşmelerinin Güney Kafkasya'da diyalog ve istikrarın korunmasında ana mekanizma olarak rolünün önemini vurguladı.

Nebenzya, Gürcistan ile Abhazya ve Gürcistan ile Güney Osetya arasında güç kullanılmaması konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanması ve sınır belirleme ve işaretleme sürecinin başlatılması gerektiğine dikkat çekti.

Vasily Nebenzya, BM Genel Kurulu tarafından her yıl alınan siyasallaştırılmış kararlar, uygulanan yaptırımlar nedeniyle cumhuriyetlerde yaşayanların tecrit edilmesinin ve Batı'nın Gürcistan'ı etkileme ve NATO'ya çekme girişimlerinin olumsuz etkilerine işaret etti.

Rusya Federasyonu’nun BM temsilcisi, Güney Kafkasya'da uzun vadeli barış ve güvenlik için Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya arasında doğrudan diyaloğu kolaylaştırmaya hazır olduklarını vurguladı.

Rusya Federasyonu BM Daimi Temsilcisi V.A. Nebenzya'nın Abhazya ve Güney Osetya hakkında yapmış olduğu basın açıklaması: “Güvenlik Konseyi'ndeki Batılı meslektaşlarımızın Ağustos 2008'deki Tskhinval olaylarıyla ilgili bir basın açıklaması planladıklarını biliyoruz. Size olayların Batı yorumunu dayatmaya çalışmadan önce, objektif bir değerlendirme sunacağız. Batılı meslektaşlarımız, Güvenlik Konseyi'nin yetki alanıyla hiçbir ilgisi olmayan ve çalışmalarına hiçbir katma değer sağlamayan bir konu hakkında ısrarla görüşme talebinde bulunuyorlar.

Ağustos 2008'de, Tskhinval halkı, çılgın Saakaşvili rejiminin silahlı kuvvetlerinin hedefinde buldular kendilerini. Güney Osetya'ya yapılan silahlı saldırı, Gürcistan-Güney Osetya çatışmasının barışçıl çözümüne ilişkin tüm uluslararası anlaşmaları ayaklar altına alan bir ihlaldi. Uykuda bulunan Tskhinval, yoğun topçu bombardımanına maruz kaldı, ardından Gürcistan ordusunun kara kuvvetleri ve Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın özel kuvvetleri şehre girdi. Eş zamanlı olarak, Rus barış güçlerinin mevzilerine de saldırı düzenlendi. Bu suç dolu macera, Güney Osetya sakinleri ve Rus askerleri arasında çok sayıda can kaybına yol açtı.

Gürcistan'ın karşı saldırı ortamı olmadan ve iyi biçimde planlanmış olan saldırganlığı, daha sonra Avrupa Birliği himayesinde kurulan ve İsviçreli diplomat Heidi Tagliavini başkanlığındaki Kafkasya'daki Çatışmanın Nedenlerini Araştırma Uluslararası Komisyonu raporunda resmen doğrulandı.

Son zamanlarda, Gürcistan'da eski Savunma Bakanı G. Baramidze'nin bir açıklamasıyla ilgili iç siyasi bir skandal patlak verdi. M. Saakaşvili'nin detekçisi olan ve “barış güvercini” olarak nitelendirilemeyecek olan bu kişi, 1990'ların başlarında Abhazya'daki çatışma sırasında Gürcistan tarafının işlediği savaş suçlarından söz etti ve Gürcülerin “esir almadığını” (katlettiğini) belirtti.

Güney Osetya'daki Rus vatandaşlarının yaşamlarına yönelik süren doğrudan tehdit karşısında, Rus devlet yönetimi, BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca, Gürcistan tarafını barışa zorlamak için bir operasyon başlatmaya karar verdi. Alınan bu karar sonrasında da Güney Osetya halkı ölümden kurtarılmış oldu.

Aynı amaçlar doğrultusunda, ülkemiz 26 Ağustos 2008'de Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıdı. Alınan bu karar, korumsız olan bu halkların istemlerini tam olarak karşılamakta ve Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya ile olan bu işbirliği ilişkisi, Güney Kafkasya'da istikrar sağlayıcı bir faktör olarak bulunmaktadır.

Ekim 2008'de, Güney Kafkasya'da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması Üzerine Uluslararası Görüşmeler adı verilen yeni bir müzakere formatı başlatıldı. Bu format, saldırganlık sonrası yok edilen Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya ilişkileri sonrasında oluşacak olan çatışmaları çözme mekanizmalarının yerini aldı. Bu Görüşmelerin temel amacı, her iki devlet ve Gürcistan tarafı arasında doğrudan diyalog sağlayarak Abhazya ve Güney Osetya'nın güvenliğini sağlamaktır. Büyük ölçüde bu format ve onun himayesi altında faaliyet gösteren taraflar arasındaki etkileşim mekanizmaları sayesinde, son yıllarda Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya sınır bölgelerinde göreceli bir sakinliğin korunması ve “saha içerisinde” gerilimlerin tırmanma riskinin en aza indirilmesi mümkün olmuştur.

Tiflis ile Suhum ve Tskhinval arasında güç kullanılmaması konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanması, sınır belirleme sürecinin başlatılması ve ardından sınır tespiti, Güney Kafkasya'ya ilişkin uluslararası görüşmelerin gündeminde mutlak bir öncelik olmayı sürdürmelidir. Bu bir zorunluluktur. Bu varolan gerçek sorunlar çözülmeden, Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barış ve istikrarın sağlanması mümkün olmayacaktır.

Aynı zamanda, Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sürecini olumsuz etkileyen ve tüm Güney Kafkasya bölgesinde güvenliğe gerçek bir tehdit oluşturan faktörlerin varlığını üzülerek belirtiyoruz.

Bu faktörlerden biri de Gürcistan tarafının, Rusya'yı itibarsızlaştırmak ve Abhazya ile Güney Osetya'yı izole etmek için çeşitli uluslararası kuruluşların platformlarını kullanmaya çalışan çatışmacı yaklaşımıdır. BM de ki uygulamalar istisna değildir. Bu durum, Gürcistan'ın her yıl BM Genel Kurulu'na, Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin katılımı olmadan görüşülen, son derece siyasallaştırılmış bir iç göçmen ve mülteci karar tasarısını sunmasıyla daha da kanıtlanmaktadır.

Ayrıca, meslektaşlarımızın bölgedeki insan hakları hakkındaki ikiyüzlü açıklamalarını da kabul edilemez buluyoruz. Abhazya ve Güney Osetya sakinlerinin izole edilmesinin nedeni tam olarak Batı tarafından uygulanan yaptırımlardır.

Ayrıca, Gürcistan'a karşı yıkıcı bir yaklaşımı uygulmasını teşvik eden bazı meslektaşlarımızı da uyarmak istiyoruz. Avrupa Birliği'nin ülkedeki iç siyasi durumu etkileme ve Tiflis'i NATO'ya çekme girişimleri hiçbir iyi sonuç vermeyecektir. Gürcistan'ın mevcut pragmatik liderliği bunun farkındadır.

Aynı zamanda Rusya, bölgedeki güvenliği koruma ve güçlendirme çıkarları doğrultusunda hareket etmekte ve bu nedenle Güney Kafkasya'nın kaderini önemseyenlerle diyaloğu sürdürmeye hazırdır. Ayrıca, Tiflis, Suhum ve Tskhinval arasında kalıcı barışı sağlamak ve ortak bölgelerindeki birikmiş sorunları çözmek için kapsamlı bir diyalog geliştirmeye de hazırız. İlginiz için teşekkür ederim.

20 Ağustos 2026”

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/item/21582-v-nebenzya-garantiya-mira-v-zakavkaze-dogovor-o-neprimenenii-sily-i-demarkatsiya-granits

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.