BADRA GUNBA “RUSYA FEDERASYONU DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ ETKİN DESTEĞİYLE ASYA, AFRİKA VE LATİN AMERİKA’DA ULUSLARASI TANINMAYI GENİŞLETME ÇABALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ!”
25/02/2026. Suhum. 14 Şubat 2026. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhurbaşkanı Badra Günba, Abhazya Devlet Televizyonuna verdiği röportajda ülkenin karşı karşıya olduğu en acil sorunlara değindi. Konuşma sırasında devlet başkanı, cumhuriyeti güçlendirmek ve geliştirmek için alınan önlemlerin önemini vurgulayarak, devlet faaliyetlerinin kilit alanları hakkında ayrıntılı yorumlarda bulundu. Günba, ekonomik büyüme, sosyal politika ve dış politika ilişkileriyle ilgili konulara değindi. Abhazyam.com olarak bu söyleşiyi sizlerle bölüm, bölüm paylaştırıyoruz.
Aşağıda Badra Gunba’nın uluslararası tanınma süreci, yaşamında öncelik tanıdığı insani nitelikler ve halk ile yakınlaşmanın sağlanması amacıyla Telegram Kanalı açılma çalışmaları hakkında ki görüşlerini paylaştırıyoruz.
Abhazya'nın Uluslararası Tanınması Hakkında
Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba, Abhazya'nın uluslararası tanınması ve ordunun güçlendirilmesi çalışmalarının Rusya ile yakın işbirliği içinde yürütüldüğünü belirtti.
Badra Gunba, dış politika öncelikleri ve ülkenin güvenliğini sağlamaya yönelik önlemler hakkında konuştu. Devlet başkanı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın etkin desteğiyle Asya, Afrika ve Latin Amerika'da uluslararası tanınmayı genişletme çabalarını sürdürklerini vurguladı. Badra Gunba “Görüşmelerde bulunduğumuz ülkelerdeki Rus büyükelçilikleri tüm bu etkinliklere katılıyor... Ancak sürekli olarak (Gürcistan'dan - AP editörünün notu) baskı hissediyoruz, tanınma konularındaki çabalarımızı baltalamaya yönelik sürekli bir girişim var. Henüz açıkça konuşamadığımız şeyler var” dedi.
Abhazya Devleti Radyo-Televizyon kurumu (ADTRK) gazetecilerinin silahlı kuvvetlerin muharebe hazırlığı hakkındaki sorusuna yanıt veren Badra Gunba, geçen yılın güvenlik güçleri için dönüm noktası niteliğinde bir yıl olduğunu belirterek, ülkenin tüm askeri birliklerin ve yedek tugayların etkileşimini uygulamaya yönelik en büyük tatbikatını gerçekleştirdiğini kaydetti.
Badra Gunba “Güvenliği sağlama çerçevesinde çalışmalarımızı yeniden düzenlemek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Temel görev, Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin ordusunun, birliklerinin ve alt birimlerinin muharebe hazırlığını sağlamak ve yedek askeri birliklerinin eğitim ve teçhizatlandırmaya etkin bir biçimde katılımını sağlamaktır” dedi.
İnsanî Nitelikler Üzerine
Abhaz Televizyonu'na verdiği bir röportajda Cumhurbaşkanı Badra Gunba, devlet başkanlığı makamına geldiğinden beri yaşamının ve ailesinin yaşamının nasıl değiştiğine dair kişisel düşüncelerini paylaştı. Kamu görevinin hem kendisine hem de sevdiklerine özel bir sorumluluk yüklediğini vurguladı. Devlet başkanına göre, vatandaşlar karşısında dürüstlük ve insanî niteliklerin korunması, çalışmalarında ve günlük yaşamında temel ilkeler olmaya devam ediyor.
Badra Gunba “Bu, halka ve topluma karşı bir sorumluluk, sevdiklerime karşı bir sorumluluktur. Yaptığımız her şey, ülkemizin vatandaşları önünde dürüstlük, açıklık ve saflık prizmasından görülüyor. Bu gereklilikleri karşılamaya çalışıyorum ve sevdiklerimden de aynısını istiyorum. Sıradan insanlar olmaktan vazgeçmedik. Hangi kademede olursanız olun, her zaman insan kalmalı ve toplumdan izole olamayacağınızı anlamalısınız” dedi.
Devlet başkanı, herkesin yakından etkileşimde bulunduğu küçük bir devlette, samimiyeti ve halka yakınlığı korumanın, “sorumluluk yüküyle” başa çıkmaya yardımcı olan bir öncelik olduğunu belirtti.
Kişisel Telegram Kanalı Hakkında
Badra Günba, halkla doğrudan iletişim için kişisel bir Telegram kanalı oluşturulacağını duyurarak, vatandaşlarla etkileşim biçimlerinin genişletilmesi fikrine destek verdi. Sosyal medya aracılığıyla modern iletişimin, birçok dünya lideri tarafından aktif olarak kullanılan etkili bir araç olduğunu belirtti.
Badra Gunba “Bunun toplumumuzla iletişim kurmanın iyi bir yolu olduğuna inanıyorum ve bu formatı kesinlikle kullanacağıma söz veriyorum. Evet, gerçekten de böyle bir formatın gerekli olduğuna inanıyorum, ancak aynı zamanda yetkililer tarafından alınan kararların çok dengeli ve makul bir şekilde iletilmesi gerekiyor” diye vurgulamada bulundu.
Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/home/intervyu/item/19241-badra-gunba-soyuz-s-rossiej-obespechivaet-bezopasnost-granits-i-sozdaet-usloviya-dlya-ekonomicheskogo-rosta
www.abhazyam.com