ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI BADRA GUNBA, ABHAZYA SAVAŞ KAHRAMANI İBRAHİM YAĞAN’IN LATA FACİASI İLE İLGİLİ SÖZLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ!
05/02/2026. Suhum. 04 Şubat 2026. Apsnypress. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Bağımsızlığını kendisi ilan eden Abhazya Cumhuriyeti Başkanı Badra Gunba (Ekho Kavkaza’nın tanımlaması – Abhazyam.com), Gürcü-Abhaz savaşına katılan ve Abhazya Kahramanı unvanına sahip Çerkes aktivist İbrahim Yagan’ı eleştirdi. Badra Gunba’nın eleştirisi, İbrahim Yağan’ın Gürcü ve Abhaz TikTok kullanıcılarıyla yaptığı röportajdan kaynaklanıyordu.
İbrahim Yağan söyleşisinde, 1992-1993 savaşı sırasında “her iki tarafın da Kafkas kökenli olduğunu” ve “bazı savaş kurallarına ve evrensel insan haklarına uyduklarını” söyledi. Yağan, bu açıklamanın ardından, 1992'de Mi-8 helikopterinin düşürülmesiyle sonuçlanan ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 80'den fazla kişinin ölümüne yol açan Lata trajedisinden söz etti.
İbrahim Yağan “Orada, mültecileri taşıyan bir helikopterin düşürüldüğü bir olay yaşandı, ancak itiraf etmeliyim ki bu helikopter aslında askeri bir hedef olabilirdi, çünkü insani yardım helikopterleri askeri personel veya silah taşımak için kullanılamaz. Muhtemelen o zamanlar partizan bölgesinin komutanı olan David Piliya'nın bir videosunu görmüşsünüzdür; orada bir helikopterin nasıl indiğini, içinden cesur, güçlü Kabardeylerin çıktığını ve bu helikopterle uçmak isteyen birçok mültecinin geri dönüp evlerine gittiğini anlatıyordu. Başka bir deyişle, Abhaz tarafı bu insani yardım helikopterinde silah ve askeri personel taşıyordu ki bu savaş sırasında izin verilemez. İnsani yardım helikopteri sadece insani amaçlar için kullanılmalıdır. Eminim ki bu helikoptere ateş eden kişi, içinde çocuklar ve kadınlar olduğunu bilseydi muhtemelen ateş etmezdi” dedi. (Bknz: İbrahim Yağan’ın Mihail Saakaşvili ile buluşması hakkında 16/02/2014 Tarihli abhazyam.com haberi: https://www.abhazyam.com/haber/4261/ibrahim-yagan-vb-uzerine.html)
Gunba, Yağan’ın sözlerini “hakaret dolu, vahşice ve merhametsiz bir açıklama” olarak nitelendirdi.
Badra Gunba “Abhazya Kahramanı gibi yüce bir unvanı taşıyan bir kişiden bu sözlerin geldiğine inanamıyorum. 14 Aralık 1992, Abhazya tarihinin en trajik günlerinden biridir. Lata trajedisi, halkımız için iyileşmemiş bir yaradır. Çocukların, hamile kadınların ve yaşlıların yanmış bedenleri, Abhazya'nın her sakininin gözü önünde büyük bir görüntü oluşturmaktadır. İnanıyorum ki, İbrahim Yağan bu sözleriyle masumca öldürülen çocukların, kadınların ve yaşlıların anılarını kirletti ve Abhazya'nın her bir vatandaşının ruhunu yaraladı. Hepimiz ölümlüyüz ve bir gün Yüce Tanrı hepimizi yanına alacaktır. İbrahim Yağan, aralarında yüzlerce gönüllü arkadaşımızın, diri diri yakılan meleklerimizin de bulunduğu silah arkadaşlarına ne diyecek? Bu sözlerle iyileşmemiş yaraları yeniden açan ve tarifsiz acılara neden olan Lata trajedisi kurbanlarının ailelerine ve akrabalarına, arkadaşlarına desteğimi belirtmek istiyorum. Abhazya halkı, bu vahşice, isanlk dışı suçun masum kurbanlarının, kadınlarının ve yaşlılarının anısını sonsuza dek yaşatacaktır” dedi.
Kaynak: https://www.ekhokavkaza.com/a/gunba-raskritikoval-slova-yaganova-o-latskoy-tragedii/33668636.html
www.abhazyam.com