OLEG BARTSIZ “ABHAZYA OLARAK AVRASYA BİRLİĞİ OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ FORMATA KATILMAYA ÇALIŞACAĞIZ!”
11/06/2025. Moskova. 08 Haziran 2025. İzvestia. Elizaveta Borisenko. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Oeg Bartsız’ın İvestiya Gazetesine yapmış olduğu söyleşide ki Birlik Devleti (Союзное государство) ve Avrasya Ekonomi İşbirliği (EAEU) hakkında ki görüşleri.
*****
"Birlik Devleti (Союзное государство) formatına katılmak bizim için öncelikli bir ilgi alanı olacaktır"
Soru — Abhazya ve Güney Osetya, (Avrasya Ekonomi İşbirliği) EAEU'da gözlemci statüsü talep edebilir. Suhum böyle bir statü almaya ilgi duyuyor mu? Ve Abhazya'nın genel olarak örgütte gözlemci olma olasılığı var mı?
Oleg Bartsız — Amacımız uluslararası tanınırlığımızı genişletmek. Abhazya'nın Avrasya ve Sovyet sonrası oluşan alanın ayrılmaz bir parçası olduğuna derinden inanıyorum. Bu ülkelerin çoğunluğu tarafından tanınmamamızda yanlış bir durum yok. Çeşitli formatlarda iş birliğine odaklanıyoruz. Bizi dinlemeye hazır olan herkesle konuşacağız.
Geleneksel olarak bizim için anlaşılır olan, bir zamanlar bizimle birlikte tek bir bütün oluşturan ve bizim de bir parçası olduğumuz ülkelerle yapıcı ortaklık iş birliğine odaklanıyoruz. Bu yönde hareket edeceğiz ve Avrasya Birliği’de olmak üzere hertürlü formata katılmaya çalışacağız.
Soru — Ve Birlik Devleti (Rusya – Belarus Birlik Devleti) ile temas kurma bağlamında Abhazya için beklentiler nelerdir? Şu anda bu yönde çalışmalar yapılıyor mu ve belirli sonuçlar elde edildi mi?
Oleg Bartsız - Bildiğim kadarıyla bu yönde önemli bir ilerleme kaydedilmedi. Birlik Devleti formatına katılmamızın bizim için bir öncelik olacağına inanıyorum. Bu, temel çıkarlarımızı karşılayacak iş birliği hacmidir. Kesinlikle bu alandaki ilgili yetkililerle iletişime geçeceğiz ve pozisyonlarımızı nasıl daha yakınlaştıracağımızı düşüneceğiz.
Soru - Şu anda Abhazya'nın egemenliği beş BM üye devleti ve kısmen tanınan veya tanınmayan statüsüne sahip birkaç cumhuriyet tarafından tanındı. Suhum bu konuda uluslararası toplumun diğer üyeleriyle birlikte çalışıyor mu?
Oleg Bartsız - Elbette. Dünyanın herhangi bir bölgesindeki mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin bizi tanımasını istiyoruz ve bunu başarmak için etkin olarak çalışıyoruz. Devlet egemenliğimizi tanıyan devletlerle gelişen ilişkilere değer veriyoruz. Bunların içrisinde bulunan Latin Amerika ülkeleri de dahildir: Venezuela, Nikaragua. Yakında Sandinista Devrimi'nin bir sonraki yıldönümü için Nikaragua'yı ziyaret edeceğim. Bu dost ülkede bulunmak ve yapacağımız çalışmalar konusunda oldukça kapsamlı bir program belirledik.
Aynı durum Venezuela için de geçerli. Biz geleneksel olarak Bolivar Venezuela Cumhuriyeti ile uzun yıllardır ortaklık ve dostça ilişkiler sürdürüyoruz.
Ayrıca yakın zamanda siyasi ve sosyal bir dönüşüm geçiren Suriye Arap Cumhuriyeti ile de diplomatik ilişkilerimiz bulunuyor. Bu gelişmelere rağmen ilişkilerimizi sürdürmeyi başardık. Suriyeli meslektaşlarımızla olan iletişimimizde, halihazırda gerçekleşen yaptırımların kaldırılması yönündeki başarılı girişimlere büyük ilgi ve empatiyle yaklaşıyoruz.
Dost ülkelerle ortaklık ilişkileri kurmayı sürdüreceğiz ve bizimle işbirliği yapmak isteyen diğer devletlere ulaşmak için yeni fırsatlar arayacağız. Bu konuda Rus dostlarımız bize paha biçilmez destek sağlıyor – Rus Dışişleri Bakanlığı tüm yardımı, tüm danışmanlık dizisini, ortaklık ilişkilerini ve hizmetleri sağlıyor. Rus meslektaşlarımızın yardımıyla dünyanın farklı bölgelerinde başarılı olacağımıza inanıyorum.
Kaynak: https://iz.ru/1900304/elizaveta-borisenko/dogovor-s-rossiei-snal-prakticeski-vse-voenno-politiceskie-riski
www.abhazyam.com