RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Mayıs 2025, Cuma 13:53:29 tarihnde eklendi. 91 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

20 – 21 Mayıs Üzerine Görüşler!

20 MAYIS 2025 KAYALAR – REŞİTBEY KÖYÜ, VLADİSLAV ARDZINBA ANMA TÖRENİ ÜZERİNE GÖRÜŞLERİM!
20 – 21 Mayıs Üzerine Görüşler!

23/05/2025.Antalya. 23 Mayıs 2025. Abhazyam.com. Fatih Atan. (A’tanba - Тванба). Sevgili Abhazyam.com izleyicileri, Abhaz Diasporası açısından önemli bulunan 20 Mayıs günü Sakarya ili Kayalar Reşitbey Köyü’nde 2025 Vladislav Ardzınba Yılı çerçevesinde ve 21 Mayıs’da 1864 Büyük Kafkas Göçü’nin 161. Anma günü nedeniyle Kocaeli ili Kefken Karaağaç Köyü Mezarlığı – Babalı Sahili’nde anma törenleri düzenlendi.

Bu iki törende, önemli gelişmeler yaşandı ve özellikle Babalı sahilinde düzenlenen tören önemli skandal olaylara yol açtı.

O yüzden, Karaağaç Köyü ve Babalı Sahili Anma Törenleri hakkında ki görüşlerimi bir sonraki yazıda sizlerle paylaşacağım.

Gelelim 20 Mayıs Kayalar – Reşitbey Köyü’nde düzenlenen Vladislav Ardzınba anma Töreni’ne.

Tören, Abhaz Diasporası’nda son yıllarda yaşanan sorunlar nedeniyle sıkıntılı başladı ve bu neden den dolayıdır ki katılım azdı.

Özellikle bir gün önce Sakarya Abhaz Kültür Derneği’nde yaşanan skandal olaylar nedeniyle, Abhaz – Fed Başkanı Levent Belin’in (Atrışba) yapmış olduğu  provokatif konuşma, yukarıda  sözünü etmiş olduğum törene katılımın azalmasının ana nedenlerinden birisi oldu.

Sakarya Abhaz Kültür Derneği ve Düzce Abhaz Kültür Derneği yönetimlerinin törene katılmamasını, hem Abhaz Diasporasına, hem de Abhazya Cumhuriyeti’nden tören nedeniyle gelen devlet yöneticileri ve devlet sanatçılarına karşı yapılmış olan saygısızlık olarak görüyorum.

Tabii ki, tören de de çeşitli aksaklıklar yaşandı, tören programı önceden madde madde yazılmalı idi, tören sunucu tarafından yazılan programa göre uygulanmalı idi, ancak töreni sunan kişi Abhazya Cumhuriyeti Tam Yetkili Temsilcisi İbrahim Avidzba olunca, çeşitli sıkıntılar yaşandı.

Aslında profesyonel bir sunucu ile birlikte sunumlar yapımış olsa idi sorun olmazdı, ancak ilk anma töreni olduğu ve sunumun Temsilci tarafından yapılması nedeniyle, duygusallık ön plana çıktı, uygulamalarda sıkıntı yaşandı.

Yazılı bir program olmadığı için, katılımcı, kişiler ve dernekler doğru dürüst belirtilemedi ve tanıtılamadı, Abhazya Cumhuriyeti Ulusal Marşı okundu, ancak Abhaz Diasporası’nın kurucu unsurlarından olduğu ve içerisinde yaşamış olduğu Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Marşı’nın unutulması ciddi bir sıkıntı yarattı.

Konuşmacılar arasında olmama rağmen, bu duygusallık ortamı içerisinde, yapacağım konuşma da unutuldu ve yapılamadı.

İleride yapılacak olan anma törenlerinde yukarıda yaşanan aksaklıklardan ders alınması dileği ile Kayalar – Reşitbey Köyü’nde yapmak için hazırlamış olduğum konuşma metnini siz değerli okurlarınla paylaşmak istiyorum.

Sagılarımla!

*****

“Vladislav Ardzınba

Değerli katılımcılar bugün Abhazya Cumhuriyeti 1. Devlet Başkanı ve Kurtuluş Zaferi komutanı Vladislav Ardzınba hakkında sizlerle kısa bir konuşma yapmak istiyorum.

1945 – 2025 aradan 80 yıl geçti, Vladislav Ardzınba, bu 80 yılın içerisinde sürdürmüş olduğu 65 yıllık yaşamına büyük başarılar sığdırdı. Onun bağımsızlığını kazandırdığı Abhazya Cumhuriyeti, 1993 yılında elde etmiş olduğu bağımsızlık savaşı zaferini RF tarafından 26 Ağustos 2008 yılında bağımsızlık ve egemenlik haklarının tanınmasıyla, uluslararası toplum içerisinde ayrı bir yerde bulunuyor.

Abhazya Cumhuriyeti, 2008’den günümüze kadar geçen süre içerisinde, dünya tarihinde ki 17 yıllık çalkantılı süreci başarılı bir biçimde geçirerek, devlet yapılandırmasını, ekonomisini toplumsal yapılandırmasını, küçük sarsıntılar yaşanmış olmasına rağmen Abhaz sağduyusunun temel unsuru olan Apsuara kuralları sayesinde başarılı bir biçimde çözmüştür.

Ben sizlere Vladislav Ardzınba’nın devlet adamlığı hakkında kısa bir konuşma yapacağım, ancak ona gelmeden önce, Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk kurucuları olan Nestor Lakoba ve Efraim Eşba’dan söz etmek istiyorum.

Bu insanlar SSCB’nin kuruluşunda ve Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve SSCB’nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin’in de yakın çalışma arkadaşları olarak önemli görevlerde bulunmuşlardır.

Nestor Lakoba, bildiğiniz gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında Abhaz Diasporasının yoğun olarak yaşadığı Türkiye Cumhuriyeti’nde bulundu, Mustafa Kemal ve Abhaz kökenli mücadele arkadaşları ile görüşmelerde bulundu, aslında Türkiye’ye geliş ana nedenlerinden birisi de, Diasporanın geriye dönmesini sağlamaktı, Bu çalışmaları sayesinde, bazı aileler geriye döndü.

Nestor Lakoba’nın bu eylemi göç sonrasında atavatanda azalan Abhaz nüfusunun yerine yerleştirilmek istenen ve özellikle de Josef Stalin tarafından, kendi topraklarından koparılarak Abhazya’ya yerleştirilmek istenen Gürcü köylülerine karşı bir amaç taşıyordu.

Ancak Stalin, bu insanları ve amaçlarını yok etmek için her türlü eylemi yaşama geçirdi ve onları katletti.

Yine SSCB’nin kuruluşunda önemli görevlerde bulunan ve Stalin  tarafından öldürülen Lev Trotsky 17 Kasım 1937’de, Mexico City’de Reuter Haber Ajansı’na yapmış olduğu söyleşide “Stalin tarafından Abhazya Cumhuriyeti’nin yönetici gurubunun imha edilmesi, Sovyetler Cumhuriyeti’nin bütün ulusal liderlerine karşı uygulanan kanlı haçlı seferlerinin bir parçasıdır. büyüklü küçüklü sayısız cumhuriyetin ulusal özerkliğinin çevrelenmesiyle uyumsuz duruma düştü. Tehlike, bu siyasi hoşnutsuzlukların, sınırlar içerisinde yapılacak olan yeni seçimlere yansımasıdır. Öte yandan, böylesi bir seçim arifesinde, kafaları kesildi” açıklamasında bulunmuştu. (Metnin tamamı için bknz: https://www.abhazyam.com/haber/6099/stalin-abhaz-liderleri-katletti.html)

İşte Vladislav Ardzınba bu önderlerinin yarıda kalan ideallerini gerçekleştirdi.

Bir bilim insanı olmasına rağmen, Abhaz ulusunun haklarını SSCB içerisinde özellikle SSCB’nin dağılma sürecinde 1989 yılında Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti bünyesinde bulunan Milliyetler Sovyeti’nin başkanlık görevine getirilerek, Abhazların ulusal haklarını sonun kadar savundu.

SSCB dağıldıktan sonra Abhazya Yüksek Sovyet Parlamento Başkanı olarak Haziran 1992’de Türkiye’ye geldi ve Abhazya’nın uluslararası haklarını dünyaya duyurmak ve Abhaz Diasporasının desteğini almak istedi.

Kurtuluş savaşı sırasında da Abhazya’dan göndermiş olduğu heyetlerle, Diaspora insanlarının atavatanlarına dönmelerini, savaş sonrasında nüfus sayısının artırılması için çalışmalar başlattı.

Evet, Vladislav Ardzınba, 1930’lu yıllar da Nestor Lakoba’nın Abhaz Diasporası hakkında ki hayalilerini 1992-93’de ve yaşamı boyunca gerçekleştirilmesi için çalıştı.

Son olarak demek isterim ki, hem Nestor Lakoba’nın hem de Vladislav Ardzınba’nın ideallerini gerçekleştirmek için Abhaz Diasporası ve Abhazya’nın buluşması için çalışalım.

Ancak, buradan Abhazya’ya yerleşmek ve görmek amacıyla giden soydaşlarımıza küçük ama önemli bir önerim olacak,

Türkiye’de ki kafa yapımızı burada bırakalım, buradaki düşüncelerimizi orada uygulamaya çalışmayalım, orada ki insanları anlayalım çünkü onlar bizlerden farklı olarak 150 yıldır orada yaşıyorlar ve kültürlerini geliştiriyorlar, bizler 150 yıldır farklı bir sistem içerisinde yaşadık ve farklı kültürler içerisinde yoğrulduk, bunu bilelim ve Abhazya'daki soydaşlarımızla entegre olalım.

Saygılarımla.

20 Mayıs 2025

Abhazyam.com Genel Yayın Yönetmeni

Fatih Atan. (A’tanba - Тванба).”

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.