RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 12:55:44 tarihnde eklendi. 642 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş'tan AB ve ABD'ye mesaj

SERGEY BAGAPŞ "AVRUPA VE ABD ABHAZYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINA 'MASAL' DEDİ. ANCAK 'MASAL' GERÇEK OLDU"
Bagapş'tan AB ve ABD'ye mesaj 18/03/2009. Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ; Suhum'da AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter SEMNEBY'i kabul etti. Taraflar arasında yapılan toplantıda Abhazya'ya yapılacak olan insani yardım, sosyal ve ekonomik desteklerin gerçekleştirilmesi ile ilgili sorunlar görüşüldü.

Peter SEMNEBY; Abhazya'ya son olarak AB'nin Gürcistan Temsilcisi Pierre EKLUND ile birlikte geldiklerinde bölgede yaşamın iyileştirilmesi için yapılabilecek yardımların belirlenmesini incelediklerini vurgulayarak "bizler öncelikli sorunların çözümünde işbirliği yapmaya hazırız, ve benim dönemimde Abhazya ile işbirliğinin geliştirilmesini istiyorum. AB ile Abhazya arasında ki statü konusundaki farklı yaklaşımlar, tarafları ilgilendiren projelerin uygulanmasına engel olmamalıdır" vurgulamasında bulundu.

Sergey BAGAPŞ; Peter SEMNEBY'in sorunları politik ve politik olmayan olarak ayırması ile aynı fikirde olduğunu belirterek "Bizler bu şekilde işbirliği yapmayı isterdik, ancak, bu düşünceyi pratik olarak nasıl gerçekleştirebiliriz, biz bilmiyoruz, bugün sosyal yardım konuları bile politize ediliyor" dedi.

Sergey BAGAPŞ; bu konular ile ilgili olarak bir kaç örnek verdi, ağır hasta olup avrupadaki hastanelerde tedavi görmek için vize başvurusu yapanların engellendiğini belirterek "Söylenen bazı sözlerin havada kaldığı görülüyor, ancak AB'nin hiçbir şekilde pratik olarak sosyal yardım çalışmalarına hazır olmadığını görüyoruz" dedi.

Sergey BAGAPŞ "Avrupa ülkeleri tarafından Abhazya vatandaşlarının dolaşımının engellenmesinde çifte standart politikalar uygulanıyor. Neden Kuzey Kıbrıs, Tayland, Kosova vatandaşlarına tanınan dolaşım hakkı Abhazya vatandaşlarına tanınmıyor? Varolan durum ikili standart politika uygulandığını bizlere gösteriyor" vurgulamasında bulundu.

Sergey BAGAPŞ "Öğrenciler ve hastalar için Avrupa'da dolaşım engelleniyor, Cenevre'deki görüşmelere katılanlara sorun çıkartmayan Genel Sekreter MORREL'in davranışı haksızlıktır. Biz şimdi Abhazya olarak Cenevre'ya katılmanın gerekip gerekmediğini görüşüyoruz, mademki süreç perspektifi olmayan bir biçimde sürüyor" eklemesinde bulundu.

Sergey BAGAPŞ "Üzülerek belirtmek isterimki ne Avrupa, ne de ABD Abhazya'nın gerçek konumunu anlayamıyorlar, onların politikaları bu ülke üzerinde antipati duyduklarını gösteriyor ve küçük halkların sorunları onları ilgilendirmiyor. Javier SOLANA'nın son dönemde söylemiş olduğu 'AB hiçbir zaman Abhazya'nın bağımsızlığını tanımayacaktır' sözüne burada hiç kimse üzülmemektedir. Ancak, ben bu tür politikayı bir türlü anlayamıyorum. SOLANA bugün için bu görevini sürdürüyor, ancak yarın ve o bu görevinden ayrılacaktır, ve ben de başkanlık görevimden ayrılacağım. Ancak devletler kalıcıdır, zaman değişiyor, ve yarın ne olacağını bilmek mümkün değildir. Bundan dolayıdır ki yüksek düzeyde uygulanan politikalarda 'hiçbir zaman' demek gerekmiyor" dedi.

Sergey BAGAPŞ "geçtiğimiz yıl ağustos olaylarından önce Avrupa ve ABD'li politikacılar ve diplomatlar bizlere Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya'ya saldırmayacaklarını söylüyorlardı ve Abhazya'nın bağımsızlığı için - masal diyorlardı. 'Ancak masal gerçek oldu', - işaretinde bulundu.

Sergey BAGAPŞ "Biz Avrupa Birliği'ni (AB) tarafsız olarak görmüyoruz, Gürcistan'dan yana taraf olarak görüyoruz. AB'nin Gürcistan sorunu krizinin görüşmelerinin yapıldığı Cenevre toplantısında temsilcisi olan Pierre MORREL tarafsız bir politikacı değildir. AB ve AGİT Abhazya'nın konumuna saygı göstermek zorundadırlar. Bunun için AB ve ABD bize negatif olarak davrandılar, Abhaz halkı yok olmadı. Bizler savaşta ve ambargo yıllarında yok olmadık, ileriye doğru gelişiyoruz, bütün bu gelişmelere rağmen Avrupa ve ABD tarafı bizlere sevgi ile yaklaşmadı. Bizim bağımsızlığımızı Rusya tanıdı, ve bizim gelşmemize destek veriyor. Abhazya'ya yatırım yapanlar %99 oranında Rusya vatandaşlarıdır. Bizler bir başka ülkenin yardımını görmedik, bir kaç avrupa komisyonu yardımı dışında, bundan dolayı oldukça müteşekkiriz" dedi.

Taraflar arasındaki görüşmeler daha sonra basın mensuplarına kapalı olarak sürdürüldü. Toplantı sonrasında Peter SEMNEBY  gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AB Güney Kafkasya özel Temsilcisi Peter SEMNEBY "Şimdiki gelişimizde AB olarak değişik sektörlerde Abhazya ile yapabileceğimiz çalışmaların belirlenmesi görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bugün bir önceki gelişimizde belirlediğimiz bazı konular hakkında görüştük.. Bizler Abhazya halkının yaşamında ki sorunları ayrıntılı bir biçimde öğrenmek ve yardımcı olmak istiyoruz. Diğer taraftan resmi olarak problem ve zorluklar bulunuyor, bu konuların farkına varmak ve bilinlenmek gerekir" dedi.

Peter SEMNEBY "Abhazya Devlet Başkanı'nın Gal Bölge Temsilcisi Ruslan KİŞMARİYA ile görüşmelerimizde bölgeye yapılacak olan sosyal yardımlar, bölgenin gelişimi vediğer konular hakkında ilerleme kaydettik. Ayrıca İngur sınır geçişlerinde doğan sorunlarda "önem" gösteriyor" dedi.

Peter SEMNEBY; Bugün Suhum'da AB Güvenliği Sorunları Çözümü Enstitüsü tarafından düzenlenen "Yuvarlak Masa" toplantısında "böyle bir toplantı ilk olarak gerçekleştiriliyor, önümüzdeki at ikincisi düzenlenecek olan toplantıya AB'e ait çeşitli konuların uzmanları katılacak ve komşu ülkeler ile AB'nin karşılıklı rolleri görüşülecek, değişik problemlerin çözümünde ve konularda birbirimizi anlamamız için yardımcı olunacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak: www.apsnypress.info


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.