RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 20 Mart 2024, Çarşamba 20:02:13 tarihnde eklendi. 162 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’da Türk Fırkateyni!

NATO GENEL SEKRETERİ JENS STOLTENBERG “GÜRCİSTAN’IN TORAK BÜTÜNLİĞİ VE EGEMENLİK HAKLARINI TANIYORUZ, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA GÜRCİSTAN TOPRAKLARI İÇERİSİNDEDİR!”
Gürcistan’da Türk Fırkateyni!

20/03/2024. Tiflis. 18Mart 2024. RIA - Novosti. Foto: Anadolu Ajansı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba – Тванба). NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 15 – 18 Mart Tarihleri arasında Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ı ziyaret etti. Jens Stoltenberg 18 Mart Pazartesi günü Tiflis’e gelerek Gürcistan devlet Yönetimi ile görüşmelerde bulundu.

Jens Stoltenberg, Tiflis ziyareti sırasında Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze ile görüşmelerde bulundu. Görüşmeler sırasında, Gürcistan’ın NATO’ya ittifakı ve Karadeniz, Ukrayna ve Rusya konularını görüştüler.

Jens Stoltenberg ve Irakli Kobakhidze ortak basın toplatısı düzenlediler. Jens Stoltenberg basın toplantısında “NATO olarak Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarını sestekliyoruz, Rusya’nın işgal altında bulundurduğu  Abhazya ve Güney Osetya’daki askerlerini çekmesi çağrımızı yineliyoruz!” dedi.

Jens Stoltenberg, Gürcistan’ın ittifak açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak “Birkaç gün önce bir Türk askeri firkateyni Batum'u ziyaret ederek Gürcü meslektaşlarıyla buluştu. Bu ziyaret NATO olarak bölgede nasıl işbirliği yaptığımızın, yeteneklerimizi paylaştığımızın ve güçlendirdiğimizin bir örneğidir. Bu gelişme, Gürcistan'ın NATO için ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır” dedi.

NATO Genel Sekreteri, Karadeniz'deki durumun hem Gürcistan hem de NATO açısından önemli olduğunu söyledi. Ona göre, Rusya'nın Karadeiz’deki üstünlüğüne kısıtlama getirmeyi başardıklarını iddia ederek “Desteğimiz sayesinde Karadeniz'deki büyük Rus filosu zarar görmektedir” dedi.

NATO Genel Sekreteri 14 Mart'ta yapmış olduğu açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin son iki yılda Rusya’nın Karadeniz Filosu gemilerine saldırırken NATO ittifakı ülkeleri tarafından Kiev'e sağlanan SCALP ve Storm Shadow füzelerini kullandığını söyledi. Ayrıca Ukrayna'ya füze tedarikinin artırılması çağrısında bulunmuştu.

Jens Stoltenberg, Gürcistan’ın NATO’ya üyeliği hakkında yaptığı konuşmada “Gürcistan’daki demokratik gelişmeler de destek veriyoruz. Bunların arasında Gürcistan'ın NATO ittifakına üye olacağı anlamına gelen Bükreş kararı da bulunuyor. Avrupa Konseyi tarafından Gürcistan'a verilen adaylık statüsü ülkede refah arzusunu ve ruhunu güçlendirecektir, bu yönde yürümeyi sürdüreceğiz. NATO’ya katılım konusunda da yan yanayız” dedi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze “Bugün bir kez daha NATO ile Gürcistan arasındaki işbirliği ve entegrasyon süreci konularını görüştüğüm için mutluyum. Ayrıca NATO'ya ve bizzat genel sekreter olarak size Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğiniz için şükranlarımı sunuyorum, ittifak savunma yeteneklerimizin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Gürcistan, NATO'nun en güvenilir ve sadık ortaklarından birisidir” dedi.

Gürcistan 1992'den bu yana Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi'nin üyesidir. On iki yıl sonra, 2004'te Gürcistan NATO ile Bireysel Ortaklık Eylem Planı (IPAP) konusunda anlaşmaya vardı. İki yıl sonra Gürcistan parlamentosu ülkenin NATO'ya entegrasyonu yönünde oy kullandı ancak Gürcistan ittifaka kabul edilmedi.

(Not: Anadolu Haber Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, 4 Mart 2024 Tarihinde Yavuz sınıfı fırkateyn TCG Yıldırım, ikili askeri işbirliği kapsamında Gürcü sahil güvenliğine eğitim vermek üzere sabah saatlerinde Batum Limanı'na ulaştı.

Limanda düzenlenen karşılama töreninde iki ülkenin milli marşları çalındı, Gürcü halk dansları gösterisi yapıldı.

Törende konuşma yapan Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine güçlü destek verdiğini kaydederek “TCG Yıldırım'ın da Batum Limanı'na gelmesi, esasen Gürcistan'a verdiğimiz bu güçlü desteğin önemli ve somut bir göstergesini teşkil etmektedir” ifadesini kullandı. (Bknz: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turk-savas-gemisi-tcg-yildirim-gurcistanda/3154768 - Abhazyam.com)

Kaynak: https://ria.ru/20240318/gruziya-1934034110.html?in=t

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.