RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Ocak 2024, Çarşamba 13:15:15 tarihnde eklendi. 101 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da Petrol Sıkıntısında Son Durum!

DJANSUKH NANBA “ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’DA DA BENZER SORUNLAR BULUNUYOR. RUS YETKİLİLERLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE SORUNA ÇÖZÜM ARANIYOR!”
Abhazya’da Petrol Sıkıntısında Son Durum!

24/01/2024. Suhum.23 Ocak.2024. Apsnypress. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı, Enerji ve Ulaştırma Bakanı Djansukh Nanba 23 Ocak Salı günü gazeteciler ile yaptığı görüşmede Abhazya akaryakıt piyasasındaki durumu anlattı.

Enerji Bakanı, 16 Aralık 2023'te Rusya Federasyonu Hükümeti'nin, 12 Aralık 2012 tarihli ticaret rejimine ilişkin Rusya ve Abhazya arasında yapılmış olan anlaşması çerçevesinde Rosneft'e Abhazya'ya petrol ürünleri ihraç etme münhasır hakkını tesis eden bir kararı kabul ettiği hatırlatmasında bulundu.

Djansukh Nanba “Güney Osetya konusunda da benzer bir karar bulunuyor. Bugün Abhazya ve Osetya'ya petrol ürünleri ihracatında da benzer bir durum yaşanıyor. Karar neydi ve bugün ne gibi sonuçlarla karşılaştık? 21 Aralık'ta Abhazya Cumhuriyeti’nde akaryakıt piyasasındaki bazı katılımcılar, Psou Nehri sınırında, halihazırda paraları ödenmiş ve beyan edilmiş, gümrükten geçmiş olan petrol ürünlerinin ithalatı nedeniyle sorunlarla karşılaştı. Rusya Federasyonu gümrük yetkilileri, 16 Aralık 2023 tarihli karara atıfta bulunarak, sınıra gelen petrol ürünlerinin ihracatına izin vermedi. Bu koşullar kesinlikle sadece Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarını değil aynı zamanda hükümeti de endişelendirmektedir” dedi.

Bakan, hükümetin mevcut durumu çözmek için etkin olarak çalıştığını belirtti.

Nanba “2023 yılı boyunca Abhazya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, böyle bir kararın alınmasının kabul edilemezliğine ilişkin tutumunu defalarca resmi olarak dile getirmiştir. Bu, Abhazya'daki piyasa katılımcılarının girişimcilik faaliyetlerini kısıtlayan bir durum olarak görülüyordu” dedi

Bakana göre bugün, son verilere göre Abhazya'nın 6 bin ton akaryakıta sahip olduğu bir durum ortaya çıktı. Bu sadece bir ay için yeterli bulunuyor.

Djansukh Nanba “Bugün, Rus meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, Rusya Federasyonu Hükümeti'nin daha önce alınan kararı değiştiren bir kararnamesi yayınlandı. Bu, gümrükten geçmiş petrol ürünlerinin mümkün olan en kısa sürede Abhazya'ya ithal edilmesini mümkün kılacaktır. Uzun zamandır bu kararın alınmasını bekliyorduk” dedi.

Abhazya'da akaryakıt piyasasındaki bazı katılımcılar akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerine bir ay süreyle ara vermek zorunda kaldı. Yeni alınan kararın geçerlilik süresi 6 aydır.

Djansukh Nanba “Bugün için yaşanan durum hem Abhazya vatandaşlarına sunulan hizmeti, hem ülkedeki sosyal durumu, hem de vergi gelirlerini olumsuz etkilemektedir. Mevcut durum Abhazya hükümetini ciddi biçimde endişelendirtdi. Abhaz tarafı olarak, Abhaz girişimcilerimizin çalışmalarının kısıtlanmaması, bu kuruluşların çalışanlarının da düzenli bir biçimde çalışarak maaşlarını alabilmeleri için bu krizin çözümü için her türlü adımı attı” dedi.

Djansukh Nanba, Abhaz tarafının, bu konunun tüm görüşmeler süreci boyunca, alınmış olan böyle bir kararın katılımcılarımızın girişimcilik çalışmalarında kısıtlamalara yol açacağını ve bu yaşananların iç pazarı olumsuz etkileyeceğini ancak belirli koşullar nedeniyle resmi olarak böyle bir kararın alındığının belirtildiğini vurguladı.

Djansukh Nanba “Bu kararın olumsuz olmayacağı konusunda Rus meslektaşlarımızın bize güvence verdiğini belirtmek isterim. Alınan bu kararda, Rosneft şirketinin yakıt piyasası katılımcılarına kendileri için oldukça uygun koşullarda halka arz sağlayacağı belirtilmektedir, ancak Bu tür öneriler henüz bize ulaşmadı, gelmesi halinde halkı bilgilendireceğiz” dedi.

Nanba'ya göre pazardaki mevcut durum şu anda kontrol altında; piyasada doğrudan bir yakıt sıkıntısı yok.

Djansukh Nanba “Benzin istasyonlarının bir kısmı kapandı, çalışmalarını durdurdular. Ancak daha önce Rosneft şirketiyle işbirliği yapan katılımcılar bulunuyor ve gerekli yakıtı sınırsız miktarda satışa sunuyorlar. Abhaz tarafının tutumunun karşı tarafça anlaşılacağı ve iş dünyasında ki girişimcilerimizin bu sektördeki çalışmalarını etkili bir biçimde yürütmelerine olanak tanıyacak mekanizmaların yaşama geçirileceğini gerçek anlamda umuyoruz” dedi Nanba.

Bugün için Abhazya'da 11 petrol ürünleri ithalatçısı şirket bulunmaktadır. Yalnızca iki ithalatçı istikrarlı bir şekilde faaliyet göstermektedir - RN-Abhazya ve Apsny-Oil, (Bu şirketler RosNeft ile çalışmaktadır, Ancak özellikle Suhum’da ve Gudauta, Gagra çevresinde değişik Rus Petrol Ürünü İhracatçısı şirketler ile çalışan Abhaz Girişimcilerin kurmuş olduğu AZID Şirketi’nin istasyonları, ortaya çıkan sorun nedeniyle çalışamamaktadır – Abhazyam.com).

Abhazya'nın yıllık ortalama yakıt gereksinimi 100 bin ton civarındadır.

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/home/novosti/item/9543-dzhansukh-nanba-abkhazskaya-storona-predprinyala-vse-zavisyashchee-ot-nee-chtoby-razreshit-situatsiyu-na-toplivnom-rynke-sroki-postupit-v-abkhaziyu

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.