RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 06 Ocak 2024, Cumartesi 11:29:59 tarihnde eklendi. 159 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da Akaryakıt Krizi!

ADAMIR GABUNİA “RUS HÜKÜMETİ TARAFINDAN YAYINLANAN KARARNAMEYE GÖRE, ABHAZYA’YA SADECE ROSNEFT ŞİRKETİNİN AKARYAKIT İHRAÇ EMESİ, PAZARDA TEKELLEŞMEYİ YARATACAKTIR!”
Abhazya’da Akaryakıt Krizi!

06/01/2024. Suhum. 05 Ocak 2024. Sputnik Abhazya. Asmat Tsvizba. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından16 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan 2180 sayılı kararname ile, Rosneft şirketine Abhazya'ya petrol ürünleri ihraç etme hakkını verdi.

Abhazya Cumhuriyeti Akaryakıt Birliği Başkanı Arthur Aşuba Sputnik Abhazya’ya yaptığı açıklamada, Şubat ayına kadar rezervleri bulunan Padorojnik ve Rosneft-Abhazya hariç Abhazya'daki benzin istasyonlarında akaryakıt satışının 1 Ocak'tan bu yana fiilen durduğunu söyledi.

Arthur Aşuba’ya göre, Abhaz şirketlerinin benzin istasyonlarındaki durum “içler acısı” çünkü yakıt rezervleri fiilen tükenmiş durumda ve Rus hükümetinin kararnamesi ile getirilen kısıtlamalar nedeniyle yeni parti akaryakıt ürünlerinin ithal edilmesi mümkün değil.

Arhur Aşuba “Ocak 1'den bu yana ticaret neredeyse durdu; hala sınırlı bir şekilde çalışan ve kalanlarını satan birkaç şirket bulunuyor” dedi.

Aşuba, mevcut durumun geleceğinii tahmin etmenin kendisi açısından zor olduğunu vurguladı. Abhazya akaryakıt piyasasındaki mevcut durumun devam etmesi durumunda yerel akaryakıt istasyonlarının petrol ürünlerinden tamamen mahrum kalacağını ve bunun da ülke içerisinde krize yol açacağını sözlerine ekledi.

Aşuba, ülke içerisinde sadece Rosneft-Abhazya ile çalışarak, çok sayıda araca bakım yapmanın da çok zor olacağına inandığını söyledi.

AZiD Petrol Ürünleri Genel Müdürü Adamır Gabunia, 25 Aralık'ta şirketin resmi internet sitesinde müşteri kartlarıyla benzin tedarikinin durdurulduğuna dair bilginin yayınlandığını, Ocak ayında satın alma başvurularının kabul edilmediğini söyledi.

Adamır Gabnia “Şu anda neredeyse hiç bir yakıtımız bulunmuyor. Ne yazık ki varolan miktar yetersiz ve Ocak ayı için planladığımız hacimler sınırda ve atıl durumda; istasyonlara ürün teslim edemiyoruz” dedi.

Gabunia, akaryakıt tedariğinin artık sınırlı olarak şirketin altı benzin istasyonundan yalnızca birinde ve yalnızca kartlarında Aralık ayı bakiyesi olan kurumsal müşterilere sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Adamır Gabunia “Aslında yakıtımız yok diyebiliriz. Çünkü altı benzin istasyonundan sadece biri çalışıyor ve o da çok kesintili bir modda hizmet veriyor. Önemli müşteriler ve hizmetler için bile kart yükleme fırsatımız yok. Büyük olasılıkla , bu yakıt bitene kadar sürecek” dedi ve benzin istasyonlarının kapalı olduğunu ve personelin işten çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

AZiD genel müdürüne göre Abhazya Ekonomi Bakanlığı, Rusya hükümeti ve ilgili birimleriyle mevcut durum hakkında görüşmelerde bulunuyor.

Adamır Gabunia “Kısıtlamaların gerekçelerine ilişkin şu ana kadar somut bir sonuç veya açıklama yok. Rusya sınırında yer alan akaryakıt sorunu da henüz çözüme kavuşmuş değil. Umuyoruz ki, yeni yapılacak olan anlaşmayla birlikte bu durum çözülmeye başlayacaktır. Çalışmalarımızı kaldığımız yerden sürdüreceğiz” dedi.

 

Adamır Gabunia, “Abhazya Akaryakıt Birliği üyeleri ve şirket çalışanlarının 26 Aralık'ta yaptığı toplantıda, tek tedarikçi olarak Rosneft ile yapılan doğrudan tedarik sözleşmelerine, bunun pazarın tekelleşmesi anlamına geleceği gerekçesiyle karşı oldukları yönünde ortak bir görüş ifade edildi. Bu tür uygulamalrın yanlış olduğunu, bunun piyasanın tekelleştirilmesi olduğunu ve bu durumun ne ticari açıdan ne de hükümet açısından kimseye yakışmadığını kamuoyu önünde söyledik ve devlet başkanına bu konu hakkında başvuruda bulunduk” dedi.

Abhazya Akaryakıt Birliği, yerel akaryakıt pazarındaki dağıtımcılardan oluşan yaklaşık 40 şirketi bir araya getiriyor.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Kristina Özgan, bunun Abhazya ve katılımcılarının akaryakıt piyasasını nasıl etkileyeceğini Sputnik'e anlattı.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Kristina Özgan, 25 Aralık'ta Sputnik radyosuna verdiği röportajda, Abhazya’ya akaryakıt ithalatına yönelik kısıtlamaların, Rusya hükümetinin Rosneft şirketine münhasıran ihracat hakkı veren 2180 sayılı kararnamesi ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Kristina Ozgan, “Aynı zamanda tedarikçilerin Rosneft ile doğrudan sözleşme imzalayarak, Abhazya’ya petrol ürünleri tedarikini sağlayabileceklerdir” dedi.  

Kristina Ozgan, ayrıca Ekonomi Bakanlığı'nın durumu izlediğini ve tüketicilere kesintisiz tedariki sağlayacak gerekli petrol ürünleri dengelerinin mevcut olup olmadığını kontrol ettiğini de söyledi.

Kaynak: https://sputnik-abkhazia.ru/20240105/toplivnaya-assotsiatsiya-abkhazii-prokommentirovala-situatsiyu-na-zapravkakh-1049752122.html

www.abhazyam.com

 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.