RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Aralık 2023, Cuma 12:04:40 tarihnde eklendi. 204 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rus Dışişleri’nden Cenevre Açıklaması!

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA TEMSİLCİLERİNİN BM GENEL KURULUNDA KONUŞMALARININ ENGELLNMESİNİN SONA ERDİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR”
Rus Dışişleri’nden Cenevre Açıklaması!

08/12/2023. Moskova. 07 Aralık 2023. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Resmi İnternet Sitesinde verilen bilgiye göre, 5 – 6 Aralık 2023 Tarihlerinde, Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması konusunda Cenevre’de sürdürülen uluslararası görüşmelere, Rusya Federasyonu adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin başkanlığında ki heyet katıldı. Uluslararası Cenevre Görüşmelerine Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan, Güney Osetya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve ABD Taraf olarak katıldılar. Görüşmeler BM, AB ve AGİT eş başkanlığında yürütülmektedir.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde ki açıklamada, “Güney Kafkasya'da güvenliğin çeşitli yönlerine ilişkin düzenli diyaloğun sürdürülmesine yönelik çok taraflı bir müzakere platformu olarak Cenevre formatının korunması gerekmektedir. Rus tarafı olarak görüşmelerin, Gürcistan'ın Abhazya'ya ve Güney Osetya’ya karşı güç kullanmamasına ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanması yönünde kapsamlı çalışmalara hızlı bir şekilde başlamak amacıyla Tiflis ile Sohum ve Tskhinval arasındaki görüşmelerin Uluslararası Cenevre Görüşmeleri himayesinde sürdürülmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya devlet sınırlarının belirlenmesi ve daha sonra çizilmesi sürecinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyoruz.

 

Sohum ve Tskhinval'in güvenliğinin daha da güçlendirilmesi gereksinimi, NATO'nun Karadeniz bölgesindeki artan askeri alandaki güçlendirme çalışmaları, NATO İttifakı tarafından Gürcistan'ın askeri kalkınmasına yönelik planların uygulanması ve bu ülkeye yeni silah türlerinin gönderilmesi nedeniyle önem kazanmaktadır.

 

Katılımcılar, Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya sınır bölgelerindeki "sahadaki" durumun, münferit olaylar dışında, genel olarak istikrarlı kaldığı konusunda fikir birliğine vardılar. Ergneti köyündeki Gürcistan-Güney Osetya sınırındaki Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasının (MPRI) güvenilir işleyişinin sürdürülmesi memnuniyetle vurgulandı Aynı zamanda, Gal şehrinde Gürcistan-Abhaz sınırında benzer bir Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmasının çalışmalarına hızla yeniden başlamasının önemine dikkat çekildi.

 

BM Genel Kurulu'nun, Gürcistan tarafından her yıl sunulan, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mültecilere ilişkin siyasileştirilerek almış olduğu kararı, Cenevre'de insani konularda sürdürülen işbirliği çalışmalarını engelleyen ciddi bir rahatsızlık olmayı sürdürmektedir.

 

Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin New York (BM) platformuna katılımlarının hâlâ engellendiği ve bu nedenle ilkeli yaklaşımlarını orada sunamadıkları koşullarda, Rusya, Abhazya ve Güney Osetya tarafları, Suhum ve Tskhinval’e karşı uygulanan ayrımcılığın sona erdirilmesi konusunu bir kez daha gündeme getirdiler. Uluslararası Cenevre görüşmeleri çerçevesinde bu konuların yapıcı bir biçimde görüşülmesi mümkün değildir.

Bir sonraki turun Nisan 2024'te yapılması ve Güney Kafkasya ile ilgili uluslararası görüşmeler formatında düzenli toplantıların sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı.”

 

Kaynak: https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1919566/

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.