RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Kasım 2023, Cuma 21:18:12 tarihnde eklendi. 208 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da STK Çalışmaları!

İNAL ARDZINBA “ABHAZYA CUMHURİYETİNDE FAALİYET GÖSTEREN STK’LARIN ÇALIŞMALARINI DENETLEYECEK OLAN, EGEMENLİĞİMİZİN VE ULULSAL GÜVENLİĞİMİZİN KORUNMASINI AMAÇLAYAN KARARNAME HAZIRLANIYOR!
Abhazya’da STK Çalışmaları!

17/11/2023. Suhum. 17 Kasım 2023.Apsnypress. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Sputnik Abhazya Haber Ajansı haberine göre, 16 Kasım Perşembe günü, Dışişleri Bakanlığı Medya Merkezi’nde Abhazya Dışişleri Bakanı İnal Ardzınba'nın hükümet organlarının temsilcileri ve dost ülkelerden uzmanlarla, BM’ bağlı olarak çalışan kuruluşlar ve Abhazya'da çalışan uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla etkileşime yönelik çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi

 

İnal Ardzınba konuşmasında, 6 Kasım günü, Abhazya Dışişleri Bakanlığı Kamu Konseyi toplantısının gerçekleştirildiğini ve katılımcıların “önemli bir kısmının” BM’e bağlı kuruluşlar ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla etkileşimde yeni yaklaşımlar geliştirmenin önemi konusunda fikir birliğine varıldığını söyledi.

 

Dışişleri Bakanı, 16 Kasım'da sivil toplum kuruluşları ve BM kuruluşlarının temsilcileriyle bir toplantı yapıldığını da sözlerine ekledi. BM kuruluşlarının önemli sayıda temsilcisinin, “şeffaf olmayan faaliyetlerin teyidi ve bilgi gizleme girişimi” olarak algılanan daveti bir kez daha görmezden geldiğini vurguladı.

 

İnal Ardzınba “Aynı zamanda özel STK’lar tarafından gerçekten önemli projeler hayata geçiriliyor, bunu anlıyoruz ve gerçekleştirilen projelerin toplumsal kalkınma içerisinde kalmasını, siyasi düzleme taşmamasını ve ülkemizin milli güvenliğini tehdit etmemesini umuyoruz” dedi.

 

Devlet Başkanlığı Kararnamesi

 

İnal Ardzınba'ya göre, uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından Dışişleri Bakanlığı'na iletilen çalışma programlarının önemli bir kısmının projelerinin pratikteki uygulamalarından farklılık gösteren muğlak bilgiler içeriyor.

 

İnal Ardzınba, yakın gelecekte STK’lar ve BM kuruluşlarıyla etkileşime yönelik yeni yaklaşımları belirleyecek bir başkanlık kararnamesi hazırlanmakta olduğunu söyledi. Kararname, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının Abhazya'daki faaliyetlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapacak.

 

İnal Ardzınba “Bu tedbirler dizisi, STK’ların çalışmalarında şeffaflığın sağlanması, egemenliğimizin ve ulusal güvenliğimizin korunmasını amaçlıyor” dedi.

 

İnal Ardzınba Batılı kuruluşların STK'lar aracılığıyla Abhazya'nın dış ve iç politikaları üzerindeki etki yapmaya çalıştıklarını örnek olarak göstererek, Abhazya’da faaliyet gösteren UNDP Kalkınma Programı aracılığıyla faaliyet gösteren Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) resmi web sitesinde, Abhazya’da "Kremlin'in zararlı etkisine karşı koymayı” ve “Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü yeniden sağlamayı” amaçlayan projelerin uygulandığı belirtiliyor” açıklamasında bulundu.  

 

İnal Ardzınba “Abhazya-Rusya ilişkilerini bozmak isteyenler ve Abhazya'yı işgal edilmiş bir bölge olarak görenlere, çok yakın gelecekte kapılarımız bu insanlara kapatılacaktır” diye vurgulamada bulundu..

 

Uluslararası Deneyim

 

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada bir konuşmasında, Latin Amerika halklarının devletlerin iç ve dış işlerine müdahale politikasına karşı uzun bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

 

Denis Moncada “Nikaragua Anayasası, her Nikaragualının görevinin ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini ve kendi kaderini tayin hakkını savunmak ve korumak olduğunu vurguluyor. Batılı güçler bu ilkeleri ve uluslararası hukukun hedeflerini ihlal ediyor çünkü amaçları saldırmak, sömürgeleştirmek ve ülkenin doğal kaynaklarını ele geçirmek amacıyla, bugün toplumlar açısından gerileme halinde olan tek taraflı hegemonyayı dayatıyorlar” eklemesinde bulundu.

 

Moncada, 2018 yılında Nikaragua halkının, aralarında organize suçlarla bağlantılı olan STK'ların da bulunduğu siyasi grupların darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Darbe ve sonuçlarından kaynaklanan kayıpların 17 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

Moncada “Adam kaçırma, işkence, gasp, cinayet, soygun, yolları kapatma, kamu ve özel binaları tahrip etme ve kundaklama gibi eylemler gerçekleştirdiler. Bu darbe girişimi başta ABD olmak üzere dışarıdan finanse edildi” dedi.

 

Nikaragua Dışişleri Bakanına göre, darbe girişimine yanıt olarak Ulusal Meclis, Yabancı STK’ların Faaliyetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Halkın Bağımsızlık, Egemenlik ve Kendi Kaderini Tayin Hakkının Korunması Hakkında Kanun'u ve Diyalog, Uzlaşma, Güvenlik, Çalışma ve Barış Kültürü Kanunu kabul ederek yürürlüğe koydu.

 

Moncada, başarısız darbe girişiminin ardından ABD ve AB ülkelerinin yaptırımlar, ablukalar ve tek taraflı zorlayıcı ekonomik tedbirler uyguladığını söyledi.

 

Denis Moncada “Zorlayıcı tedbirler ve yaptırımlar aslında nüfus üzerinde, özellikle de en yoksul kesimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Nikaragua devleti uluslararası hukuka saygı duyuyor ve karşılıklılık talep ediyor, Nikaragua çok kutuplu, adil bir dünyayı, yoksulluğu ve eşitsizliği ülke çapında azaltacak eşitlik ve dayanışma dünyasını savunuyor. Bizler barışı ve güvenliği sıkı bir şekilde savunmaya devam edeceğiz ve Nikaragua halkının genel yararı için ailelerimizin ve topluluklarımızın refahı için Hıristiyan, sosyalist ve dayanışmacı kalkınma modelimizi uygulamayı sürdüreceğiz” diye vurguladı.

 

Abhazya'nın Pridnestroviya Moldavya Cumhuriyeti'ndeki Tam Yetkili Temsilcisi Aleksandr Vataman, ülkedeki kar amacı gütmeyen kuruluşların çalışmalarının, siyasi faaliyetlerin yasaklanmasını da içeren geniş bir düzenleyici çerçeveye dayandığını söyledi.

 

Büyükelçi, 2021'den bu yana Pridnestroviya’da bulunan STK'ların projelerinin uygulanması için başkanlık desteği almak üzere bir yarışmaya katıldığını söyledi.  Devler bütçesine her yıl bu amaçlar için 180 bin dolara kadar ayırılıyor.

 

Vataman'a göre, STK'ların siyasallaşmasını önlemek ve dış mali destekte bulunanların hem ülke içindeki durum hem de Moldova ile ilişkiler üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan faaliyetlerine ciddi önem veriliyor. Moldovalı STK'ların Pridnestroviya’da ki (Transdinyester) çalışmalarının yasak olduğunu vurguladı.

 

Abhazya'nın Suriye Arap Cumhuriyeti Büyükelçisi Ali Muhammed, 2011'de savaşın patlak vermesi ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ihlallerinin ortaya çıkmasının ardından Suriye hükümetinin birçok kuruluşun faaliyetlerini durdurma kararı aldığını söyledi.

 

Kızılhaç ve Kızılay'ın halen cumhuriyette çalışmalarını sürdürdüğünü ve faaliyetlerinin bakanlıklar tarafından koordine edildiğini söyledi. Ali'ye göre, cumhuriyette Suriye'de birçok insani yardım projesinin geliştirilmesinde önemli rol oynayan ve destek sağlayan yerel STK'lar bulunuyor.

 

Alfa Yayın Organı Moskova baskısı Genel Yayın Yönetmeni Hayk Khalatyan, Ermenistan'daki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına ilişkin konuştu. Ona göre, Ermenistan'daki STK'lar faaliyetleri sayesinde, yabancı merkezlerin emirlerinin ülkelerinin çıkarlarından daha önemli gören bir “İnsanlar Topluluğu” yetiştirmesi gerçekleşti.

 

Khalatyan, Ermenistan'da Batılı örgütler tarafından finanse edilen medya kuruluşları cumhuriyetin çıkarlarına uymayan politikalar izlediğine ve Rusya karşıtı duyguları yükselttiğine inanıyor. Ona göre ABD, Ermeni gazetecilere yönelik teknik destek ve uygulanan programlara 17 milyon dolardan fazla para ayırıyor.

 

İnal Ardzınba, konu hakkında yaptığı konuşmada “Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı tarafından yayınlanacak olan yeni kararname ile STK'ların Abhazya'nın iç ve dış politikasına ilişkin konuları ele almayı amaçlayan medya projelerinin finanse edilmesi yasaklanacaktır” vurgulamasında bulundu.

 

Kaynak: https://sputnik-abkhazia.ru/20231116/printsipy-raboty-s-nepravitelstvennymi-organizatsiyami-obsudili-v-mid-abkhazii-1049102205.html

 

www.abhazyam.com

 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.