DENİS GONCHAR “ABHAZYA, GÜNEY OSETYA, GÜRCİSTAN ÜZERİNDEN KARAYOLU VE DEMİRYOLU ULAŞIMI, BÖLGEDEKİ VAROLAN GERÇEKLERİN KABULLENİLMESİYLE MÜMKÜNDÜR!”
09/08/2023. Suhum. 04 Ağustos 2023.Apsnypress. TASS. Ramina Zeynalova. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı BDT Ülkeleri Dördüncü Daire Başkanı Denis Gonchar, TASS'a özel bir röportaj verdi. Denis Gonchar, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerinin ilerleyişi hakkında konuştu, Rusya ile Gürcistan arasındaki diyaloğu normalleştirme olasılıklarını, Abhazya ve Güney Osetya ilişkilerini değerlendirdi ve ayrıca Batı'nın BDT ülkelerine yönelik açık baskısına dikkat çekti.
Abhazyam.com olarak bizler Denis Gonchar’ın Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan ile olan ilişkilerini sizlerle buluşturuyoruz.
Soru — Rus tarafı daha önce Güneykafkasya'da Güvenlik ve İstikrar Konulu Uluslararası Cenevre Tartışmalarının düzenlenmesini sağlayan kurumların Cenevre'deki görüşme sürecini bozmakla eleştirmişti. Bu formatın çalışmalarını şimdi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Denis Gonchar - 11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen Cenevre Görüşmeleri toplantısının sonuçlarına göre, bu müzakere formatındaki çalışmaların yavaş yavaş olağan seyrine döndüğü söylenebilir. Bir sonraki turun Aralık 2023'te yapılması konusunda anlaşmaya varıldı, AB, AGİT ve BM eşbaşkanlarının Moskova ve diğer başkentlere görüşme öncesi gezilerinin tarihleri de açıklandı. Düzenli bir diyaloğun olmaması kimsenin çıkarına değildir. Toplantı sıklığının ve tüm taraflara uygun müzakere gündeminin gelecekte de sürmesini diliyoruz.
Temmuz ayındaki toplantıda herkes, Gürcistan-Abhazya ve Gürcistan-Güney Osetya sınır bölgelerinde, bölgedeki durum üzerinde istikrarsızlaştırıcı bir etkiye sahip olabilecek gerilimden kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir oldu. Rus tarafı, Abhaz ve Güney Osetyalı ortaklarıyla birlikte, görüşmelerin ana önceliği olan Tiflis'in Suhum ve Tskhinval ile güç kullanmamasına ilişkin yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın imzalanması yoluyla Abhazya ve Güney Osetya'nın kalıcı güvenliğini sağlamaktır. Bunun yanı sıra Gürcü-Abhazya ve Gürcü-Güney Osetya sınırlarının müteakip sınırlarına göre belirlenmesi sürecini başlatmak konusunda ilerlemeyi sürdürmektir. Bu hedeflere ulaşmadan Güney Kafkasya'da sürdürülebilir barış ve güvenliğin inşa edilmesinin mümkün olmadığına inanıyoruz.
-
Soru: - Diplomatik ilişkilerin olmamasına rağmen, Rusya ile Gürcistan arasındaki ticari ilişkiler genişliyor. Doğrudan hava iletişimi yeniden başladı, uçuşların sıklığı ve aralarındaki coğrafik ilişkiler de artıyor. Rus turistlerin bu ülkeye akışı artıyor. Batı'nın böyle bir dinamik gelişmeye karşı olan tepkisini nasıl yorumluyorsunuz?
Denis Gonchar — Rusya karşıtı olan gayrimeşru yaptırımların sınır ötesi uygulanma girişimlerini, egemen devletlerin iç işlerine ve üçüncü ülkelerle ilişkilerine müdahale olarak değerlendiriyoruz. Rusya ile Gürcistan arasındaki uçuşların veya ticari ve ekonomik ilişkilerin diğer tüm bileşenlerinin mevcut yaptırım rejimlerini ihlal etmemesine rağmen, Batılı ülkelerin Tiflis üzerinde açık bir baskı uyguladığını görüyoruz.
Yaklaşımlarımıza gelince, Rus devlet yönetimi, Moskova ile Tiflis arasında, insani ve ekonomik bağları geliştirmek için Gürcü ve Rus halkları arasındaki temasları kolaylaştırma gereksinimine dayanarak, Gürcistan ile doğrudan uçuşları yeniden başlatmaya ve bu ülkenin vatandaşlarına vizesiz bir rejim uygulamaya karar verdi. Gelecek dönemde bu düşünceler bizlere rehberlik edecek.
Soru - Bildiğiniz gibi Rusya ile Ermenistan arasında Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan üzerinden karayolu ve demiryolu iletişimi engellendi. Sizce bu sorunu çözme olasılıkları nelerdir?
Denis Gonchar - Rusya ile Ermenistan arasında Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan üzerinden transit iletişim sorunu, Erivan ile olan temaslarımızda, ülkelerimizi Gürcistan Askeri Karayolu ile birbirine bağlayacak ek ulaşım koridorları açmadaki nesnel çıkarını dikkate alarak tarafımızca periyodik olarak tartışılmaktadır. Bunun bölgenin ulaşım, lojistik ve transit potansiyelinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacağına ve tüm Güney Kafkasya ülkelerinin çıkarlarına hizmet edeceğine inanıyoruz. Tüm ilgili tarafların pragmatik çıkarlar doğrultusunda hareket etmesi ve bölgede var olan gerçekleri dikkate alması durumunda bu sorunun çözümünün oldukça ulaşılabilir olduğuna inanıyoruz.
Soru - 26 Ağustos'ta Abhazya ve Güney Osetya, cumhuriyetlerin bağımsızlığının tanınmasının 15. yıl dönümünü kutlayacak. Rus delegasyonları kutlamalara katılacak mı? Suhum ve Tskhinval bu yıldönümü tarihine hangi öngörülerle yaklaşıyor?
Denis Gonchar - Abhazya ve Güney Osetya bağımsızlığını kazandıktan sonra devlet kurma, güvenliği güçlendirme ve ekonomiyi geliştirme konularında uzun bir yol kat etti. Rusya bunun için her türlü yardımı yaptı ve yapmayı da sürdürüyor. Önemli sonuçlar elde edildi. Böylece, yıllar içinde bu cumhuriyetlerin GSYİH'sı iki kattan fazla arttı. GSYİH, 2022'de Abhazya'da 45 milyar ruble ve Güney Osetya'da yaklaşık 7 milyar ruble tutarındaydı. Ticaret ciroları istikrarlı bir biçimde artıyor, insani ve turistik temaslar genişliyor.
Rusya'nın katılımıyla cumhuriyetlerin sosyo-ekonomik gelişimini teşvik etmek için yatırım programlarının uygulanması önemli bir rol oynamaktadır. Bu programlar, altyapının modernizasyonuna, ek istihdam yaratılmasına, bütçelere vergi gelirlerinin artmasına ve insanların yaşam kalitesinde gerçek bir iyileşmeye katkıda bulunuyor.
Bu devletler, bizimle yakın koordinasyon içinde, uluslararası bağlarını genişletmek için çalışıyorlar. Ve bu sürece müdahale edilmeye çalışılsa da, sağduyu hala varlığını sürdürüyor. Abhazya ve Güney Osetya'nın egemenliği ve bağımsızlıkları değişime tabi bulunmuyor, bazı devletler tarafından tanınıyorlar, diğerleriyle de sivil toplum kuruluşları ve iş çevreleri aracılığıyla temaslar kuruluyor. Bu tür ilgili etkileşimin son örnekleri arasında, Abhaz ve Güney Osetyalı yetkililerin Sandinista devriminin yıldönümünün kutlamaları nedeniyle Temmuz ayında Nikaragua'da düzenlenen şenlikli etkinliklere katılımı yer alıyor. Suhum ve Tskhinval'in de 26 Ağustos'ta yurt dışından misafirleri beklediklerini biliyoruz.
Rusya, köklü tarihsel bağlarımız olan kardeş Abhazya ve Güney Osetya halkları ile uzun vadeli müttefik ilişkiler kurmayı hedefliyor. Bu pozisyon konjonktürlere bağlı bulunmuyor.
Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/home/intervyu/item/6676-mid-rf-zapad-neprikryto-davit-na-gruziyu-po-rossii
www.abhazyam.com