RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Şubat 2023, Pazartesi 17:02:03 tarihnde eklendi. 124 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Basın Çalışanları Günü!

27 ŞUBAT – ABHAZYA BASIN ÇALIŞANLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN!
Abhazya Basın Çalışanları Günü!

27/02/2023. Suhum. 27 Şubat 2023. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). 27 Şubat, Abhazya Cumhuriyeti’nde basın çalışanlarının profesyonel bayramı olarak kutlanıyor. 2007 yılından bu yana Türkiye’deki Abhaz Diasporası içerisinde yayın yapan Abhazyam.com çalışanları olarak bizlerde Abhazya Basın Çalışanları Bayramını kutluyoruz.

 

1919 yılında bugün, Dimtry Gulia editorlüğünde ilk Abhaz gazetesi olan Apsnı çıkarıldı.

 

Gazete, Snt. Petersburg P.K. Uslar Akademisi bilim insanı A.M. Chochua tarafından 1909 yılında geliştirilen alfabeye bağlı olarak çıkıyordu

 

Yayın iki yıl süreyle yayınlandı ve bu süre içinde 85 sayı çıktı. 1921'den 1991'e kadar gazetenin adı Apsny Kapsh idi.

 

Daha önce olduğu gibi şimdi de Apsny gazetesi cumhuriyet hayatındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olaylara yer veriyor. Abhaz yazarların küçük formlarının şiirleri ve nesirleri burada sıklıkla yayınlanmaktadır.

 

Apsny Gazetesi Yazı İşleri Müdür Vekili Boris Kadzaya gazetenin kuruluş tarihi hakkında yaptığı açıklamada  “1919 yılında, Abhazya Gürcü Menşeviklerin elinde bulunuyordu, Rusya'da bir iç savaş sürüyordu. S. Chanba, D. Alania, M. Tsaguria ve diğerleri gibi saygın kişilerin dahil olduğu bir Halk Konseyi oluşturuldu. Abhaz dilinde bir gazete yayınlama konusunu defalarca gündeme getirdiler, ancak Gürcü Menşevikler kararlarını mümkün olan her şekilde ertelediler. Yine de Abhaz aydınları Abhazya'da kendi dillerinde bir gazete çıkarılmasına karar verdiler. Dimitri Gulia'nın kendisinin de söylediği gibi, bu gün Abhaz halkı için en önemli gün olarak kabul ediliyor” dedi.

 

Kadzaya, Özellikle editörleri Mikhail Lakrba ve Samson Chanba'nın gazetenin gelişimine yaptığı katkıya dikkat çekti.

 

Boris Kadzaya “Apsny Kapsh ‘Aҧsny Ҟaҧsh’, insanların yaşamını tam olarak yansıtmak için her türlü çalışması ortaya koydu. 1950'lerde ve 1960'larda gazeteye genç muhabirler geldi. Gazeteye geldiğimde yazı işleri ofisinde 40 yaratıcı çalışan vardı, gazete haftada 5 kez çıkıyordu. Sandro Sangulia, Boris Tujba, Georgy Zhanaa, Shaliko Kamkiya, Vladimir Chuaz, Khuta Dzhopua, Sergey Kvitsiniya, Georgy Naraskua gibi kendi alanlarında profesyoneller çalıştı bu kişilerin saygın. insanlar olduklarını güvenle söyleyebiliriz, Abhaz basınına katkıları paha biçilemez” dedi.

 

Bugün Abhazya'da cumhuriyet genelinde yayın yapan iki televizyon kanalı bulunuyor – Abhazya Devlet Televizyonu ve Abaza-TV, ayrıca çeşitli yazılı basın ve haber ajansları da görev yapıyor.

 

Gal (Gal-TV) ve Gudauta (Gudauta-TV) bölgelerinde televizyon stüdyoları bulunmaktadır.

 

Abhazya Cumhuriyeti devlet kurumu olan “Apsnımedia” bünyesinde, “Apsnı” ve “Abhazya Cumhuriyeti” gazetelerinin yazı işleri ofisleri birleşti, bunun yanı sıra "Apsnıpres" haber ajansı da bulunuyor. Medya ajansı olarak Sputnik Abkhazia'nın da geniş bir izleyici kitlesi bulunuyor. Ayrıca, “Telegram Kanalları da popüler duruma geliyor.

 

Apsnypress çalışanları, profesyonel basın çalışanları bayramını tebrik eder ve çalışmalarında başarılar diliyor!

 

Kaynak: https://apsnypress.info/ru/novosti/item/4052-27-fevralya-den-rabotnikov-smi-abkhazii

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.