RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Şubat 2023, Salı 13:17:36 tarihnde eklendi. 142 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bjaniya ve Lukashenko, Minsk’te Görüştü!

BELARUS DEVLET BAŞKANI ALEKSANDR LUKASHENKO “BU ZOR ZAMANDA BİRBİRİMİZE DAHA YAKIN OLMAMIZ GEREKİYOR!”
Bjaniya ve Lukashenko, Minsk’te Görüştü!

21/02/2023. Suhum. 21 Şubat 2023. Apsnypress. BelTA. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko ve Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya arasında Minsk'te gerçekleşen görüşmede Belarus ve Abhazya arasındaki işbirliğini geliştirme konularının ele alındığını belirtildi.

 

Belarus Devlet Başkanı Alksandr Lukashenko, Eylül 2022'de Abhazya'ya yapmış olduğu ziyaret sırasında görüşülen konuların yanı sıra Belarus'un her zaman için Abhazya ile olan işbirliğine ilgi duyduğunu vurguladı.

 

Aleksandr Lukashenko “Beni asla anlayamadığım bir yaklaşım var: Gürcistan devlet yönetimi, neden buluşmalarımıza bu kadar sert tepki veriyor. İnsanlar arasında, halklar arasında normal, sıcak dostluk ilişkileri olması gerçekten olanaksız mı? Belki bunlar, o zaman söylediğim gibi, ilişkilerde işe yarar. Abhaz ve Gürcü halkları arasında barış ve dostluk gibi. Ne de olsa Tiflis'e karşı şimdiye kadar bir eylem planında bulunmadık” dedi.

 

Aleksandr Lukashenko, Gürcistan'da özellikle eski devlet başkanı Mihail Saakashvili ile olan durumu izlediğini vurgulayarak “Her nasılsa, sonuçta devlet başkanlığı görevinde bulunması nedeniyle konumu pek düzgün görünmüyor. Bu nedenle, şu anda olduğu gibi bir boyutta bulunulması tek kelimeyle uygunsuz. Ama bunu neden söylüyorum: hiç karışmadık. Bu duruma ve diğer yaşananlara müdahale etmedik. Tiflis ile çok iyi ilişkiler sürdürdük ve mümkün olduğunca da sürdürüyoruz. Neden bu kadar sert tepki veriyorlar... Sanırım bu sorulara bir yanıt bulmama yardım edeceksiniz” dedi. .

 

Aleksandr Lukashenko, Belarus ve Abhazya ile işbirliği konusunda yapılan bu görüşmenin insani açıdan çok önemli olduğunu vurgulayarak  “Abhazya halkı ile Belarus arasında ki ilişkilerin geliştirilmesine çok önem veriyoruz. Belarus tarafınca söylenecek bir şey yok. Bizlerin, İlişkilerimiz temeli üzerine kuracağımız şeyler var. Bizi ilgilendiren ticari ilişkiler var. Sizlerin ilgilendiğiniz ticari konular var. .Üstelik turizm destinasyonu çok önemli. Hele, hele bugünlerde bizlere çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladıktan sonra daha da önem arz ediyor. İnsanlarımız deniz kıyılarını gezmek istiyor. Ben de sizlerin sahillerinizi biliyorum ve gördüm. Bizler her zaman sahillerinize gelirdik. Suhum'a da, Batum'a da, Tiflis'e de vb. Halkımız hala bu şehirleri ziyaret ediyorlar. Ancak bir biçimde Abhazya'nın sahillerinin kısıtlandığı ortaya çıktı. Sahipsiz değil, ama ilişki kesildi. Ve bugün için talep oldukça yüksek bulunuyor” dedi.

 

Aleksandr Lukashenko  “Neden birbirimizi ziyaret etmeyelim? İşte, ben de kendime şu soruyu soruyorum, bu temelde ilişkileri neden zorlaştırmaya gerek olduğunu anlayamıyorum. Aksine ilişkilerimizi bir arada geliştirmeliyiz. Bizler, bazı ülkeleri bölmek amacı güden büyük devletler değiliz. Bu zor zamanda birbirimize daha yakın olmamız gerekiyor. Tiflis’in de Suhum’un da Minsk’in de. Herkes bir biçimde birbiriyle kenetlenmek için çaba harcamalı. Sizin yapmış olduğunuz bu ziyareti bu biçimde değerlendiriyorum. Daha önce vermiş olduğunuz sözünüzü yerine getirdiğiniz ve bize geldiğiniz için bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Aslan Bjaniya da konuşmasının başında Belarus devlet başkanına daveti ve bu konudaki tutarlılığı nedeniyle teşekkürlerini belirterek “Biliyor musunuz, bugün Gürcistan da dahil olmak üzere birçok insan sizin bu sözlerinizi duyacak ve sizin bu değerli sözleriniz Gürcistan’da yaşayan insanların kalplerine ulaşacaktır” dedi.

 

BelTA Haber Ajansı’nın belirttiğine göre, Abhazya Cumhuriyeri Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere “Belarus halkı, Abhazya'da akraba ve yakın dost insanlar olarak algılanmaktadırlar. Vatandaşların çoğu hala Sovyet halklarının dayanışması anıları içerisinde yaşıyor. Bizler, büyük ölçüde batılı devletlerin yaptırımları nedeniyle uzun süredir ambargo altında yaşıyoruz. Rusya Federasyonu sayesinde ambargo uygulamasının baskılarından kurtuluyoruz. Bizler için, Belarus ile ilişkilerde bu anlamda çok önemli. İlişkilerimizin ekonomik iş birliği vurgusu ile iyi komşuluk çerçevesinde gelişmesini istiyoruz” dedi.

 

BelTA Haber Ajansı: https://www.belta.by/president/view/lukashenko-na-vstreche-s-bzhanija

 

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/novosti/item/3952-lukashenko-na-vstreche-s-bzhaniya-v-minske-nyneshnyaya-vstrecha-po-chelovecheski-ochen-vazhna-i-otnosheniya-dolzhny-razvivatsya

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.