RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Ocak 2023, Cuma 10:35:13 tarihnde eklendi. 288 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Eski Yeni Yıl Kutlu Olsun! !

ABHAZ VE TÜM DÜNYA ULUSLARININ ESKİ YENİ YILI “Ажьырныхуа” KUTLU OLSUN!
Eski Yeni Yıl Kutlu Olsun! !

13/01/2023. Antalya. 13 Ocak 2023. Abhazyam.com. Fatih Atan. (A’tanba - Тванба). Değerli abhazyam.com  izleyicileri, günümüz koşullarında hoşgörünün en aza indirildiği, toplumların zorla vatanlarından göç ettirildiği, saygı ve sevginin gözardı edildiği, tek tanrılı din ve ırk üstünlüğü adına insanların katledildiği bir ortamda, Abhaz ulusu, binlerce yıldır kendi çok tanrılı dinsel inanışlarına göre 13 Ocak Gecesi’ni yeni yıl başlangıcı olarak kabul ediyor.

 

Hoşgörü ve bağışlamanın bir erdem olarak kabul edildiği Abhaz Ulusu’nun (Ajırnıhua) “Ажьырныхуа” geleneğinin tüm insanlık tarafından örnek olarak alınmasını diliyoruz.

 

Abhazyam.com olarak Abhazların eski yılbaşını “Ажьырныхуа” kutluyor, 2023 yılının Abhazlara ve Dünya’ya barış, huzur ve mutluluk getirmesini dileğimizi iletiyoruz.

 

Antalya Abhaz Kültür Derneği, Antalya’da yaşayan Abhaz Diasporası ve dostlarını dernek merkezinde gerçekleştireceği 13 Ocak akşamı saat 20:00’de “Ажьырныхуа” kutlamasına bekliyor.

 

Abhaz Ulusu, eski geleneklere göre “Dünyanın Yaratıldığı Gün” olan 13 Ocak - 14 Ocak Gecesi'ni “Ажьырныхуа” Yeni yıl bayramı olarak kutluyor. 13 Ocak günü “Ажьырныхуа” Bayramı Abhazya'da bir gün resmi tatil olarak sayılıyor.

 

13 Ocak Gecesi, birçok Abhaz Ailesi atalarından kalan demir dövülen örs ve çekiçlerinin «Ажьира» özel olarak korunduğu yerde toplanıyor. Abhazya'da geniş bir ortodoks inancı olmasına rağmen Abhazlar hemen, hemen her evde demir dövülen özel bir yer oluşturarak «Ажьира» buralarda kendi geleneklerine göre dua ediyorlar. Birçok Abhaz “Ажьырныхуа” Bayramının yeniden doğuş için önemli bir kutlama olduğuna inanıyor.

 

Abhazya'nın doğusunda ve batısında eski asırlardan bu yana her evde kutsal bir yer olarak korunan «Ажьира»'da Abhaz aileleri, yaşlılar, çocuklar ve torunlar hep birlikte toplanırlar. Dua ederler. Bu alanda yüksek sesle konuşmak ve bağırmak yasaktır.

 

Abhaz aileleri 13 Ocak akşamı ailelerinin erkek bireyleri için horoz keserler, gecenin onuruna keçi keserler ve etini yerler. «Ажьира» adına toprak içerisinde özel küplerde saklanmış şarap fıçıları açılarak kutsal alanda kesilen et ile birlikte yaşlılar ve tanrı adına birer kadeh şarap içerler. Tanrıya aile bireylerine sağlık ve mutluluk vermesi ve vermiş olduğu nimetler için dua ederler. Kadınlar ailelerin her bir bireyi için Peynirli Pide (ачашв) ve kek hazırlarlar. «Ажьира» 'da yakılmak üzere mum hazırlarlar.

 

Abhaz Ailesinin en yaşlı üyesi adak için kesilen keçinin karaciğeri ve kalbini ahşap bir “şiş”e geçirir, üzerine ev yapımı şarap dökerek tanrıya, aile bireylerine, akrabalara sağlık ve esenlik sağlaması, vermiş olduğu nimetler için dua eder. Dua sonrasında tahta şiş'e geçirdiği kutsanmış etlerden birer parça ve bir bardak şarabı aile bireylerine sunar. Tören sonrasında insanlar “Ажьырныхуа” da eski yılın gidişini kutlarlar. 14 Ocak sabahı akrabalar birbirlerini ziyarete giderler.

 

“Ajırnıkhua” (Ажьырныхуа) Bayramı, Abhaz Mitolojisi içerisinde en eski tanrılarda birisi ve Abhazların gelenksel etnik din yapısı içerisinde en önemli yeri olan koruyucu Aziz “Shashvı” (Шьашвы) onuruna düzenleniyor. Bu bayramın geçmişi, bronz ve bakır dönemleri içerisinde başlar ve demir, çelik ilişkilerinin dini kültler içerisindeki ritüeller ile ilişkilendirilir. 

 

Abhaz halk felsefesinde, tüm doğal olaylar ve tüm insan faaliyetleri küresel bütünlük ve ara bağlantı içinde ele alınır. “Ajırnıkhua” (Ажьырныхуа) Bayramı, kış döneminin bitişe geçişi ve baharın gelişine hazırlık dönemini vurgular.

 

Birçok Abhaz "Ажьырныхуа" Bayramının yeniden doğuş için önemli bir kutlama olduğuna inanıyor.

 

"Ажьырныхуа" Kutlu Olsun!

 

www.abhazyam.com

 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.