RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 08 Aralık 2022, Perşembe 17:11:03 tarihnde eklendi. 214 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

VIII. Dünya Abhaz – Abazin Kongresi!

VIII. DÜNYA ABHAZ – ABAZİN KONGRESİ ABHAZYA CUMHURİYETİ BAŞŞEHRİ SUHUM ABHAZ DRAM TİYATROSUNDA BAŞLADI!
VIII. Dünya Abhaz – Abazin Kongresi!

08/12/2022. Suhum. 07 Aralık 2022. Apsnypress. Amanda Kaslandziya. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). VIII. Dünya Abhaz – Abazin Kongresi Kongresi, Abhazya Cumhuriyeti başşehri Suhum’da bulunan Samson Çanba Abhaz Devlet Dram Tiyatrosu'nda törenle açıldı. (Abhaz – Abazin Kongresi adı, Apsnypress’te yazıldığı biçimde çevrilmiştir – abhazyam.com)

 

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi, 30 yıldır hem tarihi anavatanları olan Abhazya'da hem de Diaspora’da yaşayan Rusya, Türkiye, Suriye, Ürdün, Avrupa ülkeleri ve ABD ile diğer ülkelerde yaşayan Abhazları, Abazinleri ve Ubıhları birleştiren bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

 

Kongreye onur konuğu olarak Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Devlet Başkan Yardımcısı Badra Gunba, Parlamento Sözcüsü Lasha Ashuba, Devlet Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergei Şamba, Parlamento üyeleri, hükümet üyeleri, ülkenin kamu yöneticileri ve siyasi parti yetkilileri katıldılar.

 

Kongreye Rusya, Türkiye, Almanya, Hollanda ve diğer ülkelerden olmak üzere 11 ülkeden delegasyonlar katılıyor.

 

Kongre başlangıcı öncesinde Dünya Abhaz – Abazin Kongresi’nin 30. yılı için hazırlanan belgesel film gösterildi.

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Kongrenin delegelerini ve konuklarını kutlayarak “Dünya Abhaz – Abazin Kongresi'nin kuruluş tarihi, bizleri Abhaz halkının üzerinde ciddi bir tehdidin belirdiği zamanlara doğru geriye götürüyor.1992 yılında Abhazya halkının Yurtseverlik Savaşı sürerken, Uluslararası Abhaz-Abazin Halkları Birliği'nin ilk kongresi Lıhnı köyünde yapıldı. DAAK’nin ana görevi, vatanlarını savunmak için ayağa kalkan insanları birleştirmekti.

 

Kongre, Abhaz halkı için çok önemli sorunları çözmeyi başardı. Abhazları, Abazinleri ve dünyanın her yerinde yaşayan diğer kardeş halkların temsilcilerini birleştirmeyi başardı. Hepsi Abhaz devletini koruma fikrinde birleştiler” dedi.

 

Bjaniya, Kongre'nin çalışmalarının kapsamını nasıl genişlettiğine dikkat çekerek “Sadece Abhazya'da değil, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suriye, Türkiye, Ürdün ve Avrupa ülkelerinde Abhazya için hayati önem taşıyan konuları görüşmek üzere toplantılar yapıldı. Kongre, Abhazları ve farklı ülkelerde yaşayan Abazinleri birleştiren bir platform haline geldi” dedi.

 

Bjaniya, özellikle DAAK'ın yaratılmasının kökeninde yer alan kişilerin erdemlerine dikkat çekerek “Uzun süredir DAAK liderliğinde olan insanların çalışmalarını abartmak zor. Bunlar Taras Şamba, Yuri Argun, Gennady Alamia, Denis Chachkhalia, Cemaleddin Ardzınba, Bediz Kvaratskhelia, İlhan Koadzba, Sergey Pazov, Musa Egzekov ve diğerleri. Aralarında olup dabugünü göremeyenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

 

Devlet Başkanı, Abhaz-Abazin halkını büyük bir aile içerisinde birleştiren Kongreye büyük başarılar diledi.

 

DAAK Yüksek Konsey Başkanı Musa Egzekov, kongre delegeleri ve konuklarına hoş geldiniz konuşması yaptı.

 

Musa Ekzekov “Merhaba sevgili erkek ve kız kardeşlerim. Hepinizi Dünya Abaza Kongresi (DAK) VIII Kongresinde görmekten mutluluk duyuyorum. Bildiğiniz gibi Kongre 1992 yılında Abhazya için çok önemli bir tarihi dönemde kuruldu. Tanınmış Abhaz ve Rus siyasetçi Taras Mironovich Şamba Kongre'ye başkanlık etti. Tüm yaşamını Abaza halkının birleşmesi fikrine hizmet etmeye adadı. Etnik toplumumuzun dünyadaki temsilcileri, Abaza halkını birleştirme fikri etrafında çalıştılar. Aralarında DAK'ın Türkiye'nin Kayalar köyünde bulunan yerel şubesinin başkanı Erdinç Ateiba da vardı. Geçen hafta ani ölüm haberini derin bir üzüntüyle aldık” dedi.

 

Kongre delegeleri, Erdinç Ateiba'nın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

 

Egzekov'a göre DAK'ın Ekim 2017'de düzenlenen VII. Kongresi'nden bu yana dünya çok değişti ancak tüm bunlara rağmen DAK, Kongre programında onaylanan projeleri aktif olarak uygulamayı sürdürüyor.

 

Musa Ekzekov “Dünya Abaza Kongresi 30. yılını doldurduğu için bugün özel bir kongremiz var. 30 yıl tarih açısından çok uzun bir süre değil ama bizim için yapılan çalışmaları analiz etmek ve geleceğe yönelik stratejik planlar yapmak için önemli bir fırsat. Kuruluşundan bu yana, büyük bir aile olarak, halkı birleştirme, soydaşların tarihi vatanlarına dönüşleri için koşullar yaratma, sivil toplumu güçlendirme ve geliştirme, anadili, kültürü ve gelenekleri korumaya yönelik projeleri sistematik olarak hayata geçirdik” diyerek vurgulamada bulundu.

 

Kongre denetleme heyeti tarafından dönem içerisinde yapılan çalışmalara ilişkin rapor, DAK kurmay başkanı Kan Tania tarafından açıklandı.

 

Kan Tania’ya göre, Mart 2018'de, geçtiğimiz yıllarda bölgesel ve yerel şubelerin açılması ile ilgili bir yapının oluşturuldu ve kuruluş içerisinde bir üyelik sisteminin oluşturulduğu DAK Tüzüğü'nün yeni bir versiyonu kabul edildi.

 

Taniya, şu anda dünya çapında toplam 75 DAK temsilciliğinin açıldığını bildirdi: bunlardan 11'i Rusya'nın farklı ülke ve bölgelerinde açılan bölgesel şubeler, Abhazya'da 54 yerel şube ve Türkiye'de 10 şube bulunuyor.

 

Tania, “Kongre yapısal olarak, Yüksek Konsey Başkanı tarafından yıllık olarak onaylanan program temelinde çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

 

Abhazya'da 5 yıllık süre içerisinde 107 proje hayata geçirildi. Bunların içerisinde: 44 proje - Oçamçıra bölgesinde, 39 proje ise – Gudauta bölgesinde gerçekleştirildi.

 

Kan Tania “Koronavirüs pandemisi sahada uygulanan proje sayısını ciddi biçimde etkiledi. Kongre yönetimi, covid dönemi içinde tıbbi yardım amaçlı etkinlikleri ve yardım etkinliklerini topluma destek olarak programladı. DAK bilgi portalı ve yayın formatını değiştirdi. Musa Khabalevich, Abhazya ve Karaçay-Çerkes'te coronavirüsle savaşmak için toplamda 10 milyon rubleden fazla yatırım yaptı.

 

Yerel şubelerin tüm çalışmaları, 10 yılı aşkın bir süredir Karaçay-Çerkesk Cumhuriyeti’nde bulunan tüm Abaza köylerinde başarıyla uygulanan, bir etnik grubun gelişimi için oluşturulan Alaşara modeline dayanmaktadır. Bu model, yerleşim bölgelerinde yerel şubelerin açılmasını içeriyor – bu yerleşim yerlerinde, şube oluşturmak isteyen etkin bölge sakinlerini içeren kamu konseyleri biçiminde oluyor ”dedi.

 

Kan Tania, Abazaşt'taki halk meclislerinin sistematik olarak toplanıp köyün kalkınması için öncelikli görevleri belirlediğini, olabilecekleri yazdığını ve bunların uygulanması için mali kaynaklar topladığını söyledi. Fonlar toplandıktan sonra, yeterli olmaması durumunda, Musa Habaleviç eksik miktarı gönderiyor ve proje hayata geçiriliyor.

 

Kan Tania’ya göre, Krasny Vostok'ta bir hazır giyim fabrikası açıldı, 200'den fazla kişiye yüksek ücretli iş yaratıldı ve bu en son proje olarak adlandırılabilir.

 

Kan Tania “Bizim başkanımız, köy için hayati önem taşıyan bu projeye 40 milyon rubleden fazla yatırım yaptı, çünkü bu tür girişimler şüphesiz nüfusun şehre akışını durduruyor. Abhazya'da yerel halk, Kongre ekibiyle yakın koordinasyon içinde bulunuyor, belirli yerleşim yerleri için kalkınma programları yazıyor ve bunları DAK ekibiyle birlikte uyguluyor. Gelecekte, bu tür bireysel kalkınma programlarından önce bölgesel kalkınma programları, ardından tüm ülke için ayrıntılı bir kalkınma programı hazırlayacağız” dedi.

 

5 yılı aşkın bir süredir, projelerin uygulanmasına, tüm ekibin bakımına ve DAK'ın faaliyetleri için bilgi desteğine 100 milyon rubleden fazla yatırım yapıldı ve bunun 85 milyon rublesi Mussa'nın kişisel fonlarından geldi. Ekzekov.

 

Kongrenin organizasyonu için 5 milyondan fazla ruble tahsis edildi ve bunun 500 bini devlet tarafından bağışlandı.

 

Gazeteci, Filoloji Doktoru Ekaterina Bebiya, DAK Kadın Meclisi'nin çalışmaları hakkında konuştu.

 

Kongre heyet başkanları ve konukları tarafından hoş geldiniz konuşmaları yapıldı.

 

Kongre programında Abazin dilinde “Üç Kardeş” adlı uzun metrajlı filmin gösterimi yer alıyor. Film, Tatlustan Tabulov'un “Üç Kardeş Prensi Nasıl Kandırdı?” eserinden yararlanılarak çekildi. Çekim ekibi, Senarist, yönetmen ve görüntü yönetmeni - Aslan Apsov, yapımcı - Murat Mukov’dan oluşuyor. Film Rusça altyazılı olarak gösterilecektir.

 

Kaynak: https://apsnypress.info/ru/

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.