RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Aralık 2022, Çarşamba 15:03:40 tarihnde eklendi. 136 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Dünya Abhaz - Abazin Kongresi hakkında görüşler!

İLHAN KIYMET KUAZBA "DÜNYA ABHAZ ABAZİN KONGRESİ İVEDİLİKLE İLK KURULUŞ AMACINA DÖNDÜRÜLMELİDİR. KÜLTÜREL VE BİR HAYIR KURUMU DEĞİLDİR!
Dünya Abhaz - Abazin Kongresi hakkında görüşler!
07/12/2022. Düzce. 06 Aralık 2022. Abhazyam.com. İlhan Kıymet Kuazba. Değerli Abhazyam.com izleyicileri, bilindiği üzere 07 - 09 Aralık 2022 Tarihleri arasında Abhazya Cumhuriyeti Başşehri Suhum'da Dünya Abhaz - Abazin Kongresi, "DAAK" (Yeni adıyla Dünya Abaza Kongresi) "DAK" Genel Kurul oplantısı yapılmaktadır. 
 
Aşağıda, 2003 - 2017 Tarihleri arasında DAAK Türkiye Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan ve bugün için Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkanlığı görevini sürdüren İlhan Kıymet Kuazba'nın "DAK" hakkında ki görüşleri yer almaktadır. 
 
Abhazyam.com olarak yazı metni içerisinde isimleri geçen kişilerin yanıt verme haklarının da olduğunu ve Abhazyam.com olarak Apsuara kuralları içerisinde verilecek olan yanıtları yayınlayacağımızı belrtir, sizleri İlhan Kıymet Kuazba'nın görüşleri ile başbaşa bırakıyoruz.
 
*****    
 
"DÜNYA ABHAZ-ABAZİN KONGRESİ HAKKINDA

(06.12.2022)

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi (DAAK), 06-10 Aralık 2017 Tarihleri arasında Abhazya Sohum’da toplumumuza yakışmayan talihsiz bir kongre gerçekleştirmişti.

DAAK’ın Aralık 2017’deki kongrede yönetime gelen arkadaşlar, ilk günlerde ve ilk işleri kongrenin tüzüğü, logosu ve ismini de değiştirmek olmuştur. Ve bugüne kadar da Türkiye diasporasına yansıyan herhangi bir icraatlarını da olmamıştır.

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi (DAAK), yeni ismi ile Dünya Abaza Kongresi (DAK) 07-09 Aralık 2022 Tarihleri arasında Abhazya Sohum’da olağan genel kurul yapacakmış tekrar bir tüzük değişikliği ile statü değiştirilmek ve STK yerine Hayır Kurumu- Vakıf Statüsüne geçmeyi hedeflemekte olduğu bilgisi geldi.

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin sözde başkanı’nın Türkiye’ye geldiğini, bazı STK’larla toplantılar yaptığını ve STK’ların toplantı duyurularında ve toplantı esnasında Dünya Abaza Kongresi denildiğini belirten bazı kişiler, Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin ismi değiştirildi mi? diyerek beni arayanlar oldu.

Sizin gayet iyi bildiğiniz gibi Dünya Abhaz-Abazin Kongresi, 14.08.1992 tarihinde Gürcistan’ın Abhazya’ya saldırması ile başlayan savaşın ilk aylarında Ekim 1992’de Sayın Vladislav ARDZINBA direktifi ile Lıhnıaşta’da, Abhazların diaspora ile bütünleşmesi, birlik olması ve siyasi amaçlarla kurulmuştur ve Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin izlediği politikalar doğrultusunda hareket etmiştir.

Örnek verecek olursak; Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, 18 Ekim 2006 Tarihinde tüm dünya devletlerine bir çağrıda bulunmuş ve Abhazya’nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen, bağımsız, egemen bir devletin sahip olması gereken bütün vasıflara sahip olduğunu belirtmiştir. Abhazya; güçler ayrılığı ve temsili demokrasi esasına dayanan, demokratik, sosyal bir hukuk devletinde olması gereken bütün kriterlere sahip bir devlettir dedikten sonra Abhazya Cumhuriyeti’nde demokratik yerleşik kurumlar, gelişmiş sivil toplum, bağımsız ve özgür bir basın, meşru muhalefet ve etkili bir hukuk sistem olan Abhazya Cumhuriyeti Devleti’ni tanıyınız diyerek talepte bulunmuştur.

Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu’nun bu çağrısından sonra Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin ev sahipliğinde 15-16 Aralık 2006 tarihlerinde Abhazların yaşadığı 54 ülkeden gelen delegeler ve Dünya Cerkes Birliği, Kaffed, Avrupalı Çerkesler Fedrasyonu, Rusya, Avrupa, Amerika ve Türkiye’den pek çok sivil toplum kuruluşların temsilerinin katılımı ile Sohum’da toplantı yaparak “Abhazya’nın Bağımsızlığı’nın” tanınması, sadece Abhazya Parlamentosu’nun isteği değil, diasporalarda yaşayan biz Abhaz, Abazin ve Kuzey Kafkas halklarının da isteğidir demiş, Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin tanınmasını istiyoruz diye ÇAĞRI’da bulunmuştur. Dünya Abhaz-Abazin Kongresi, burada siyasi gücünü kullanmıştır. Başka bir deyişle Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin, siyasi bir misyonu olduğunu kanıtlamıştır. Bunun açıkça bilinmesi gerekir.

V. ARDZINBA’NIN ileri görüşlülüğü ve dehasını göstererek; 02.10.1992 tarihinde tarihi LIXNI AŞTA’da, Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitemiz ve diasporamızın yoğun katılımıyla binlerce yıllık tarihi olan demokratik halk meclisini toplaması ve “Dünya Abhaz Abazin Halk Kongresi’ni” kurarak daha savaşın ikinci ayında Abhazya halkını diasporası ile bütünleştirmesi, tüzük hazırlanırken; “Kongrenin temelini; kalıcı ve işlevsel olacak şekilde, tarihi misyonunu hak edecek şekilde atın! Unutmayınız, dünya kamuoyu ve siyasi platformlarda, devletimizin, bizim söyleyemediğimiz hususları, haklı tepkilerimizi sizler dile getireceksiniz!” demesi ile Kongre’nin siyasi misyonu belirlenmiştir. Bugün ise hem bu misyon yok edilmeye çalışılmakta hem de Sn. V. ARDZINBA’NIN mirası yağmalanmaktadır. O günlerin şahidi olan birçok kimse halen hayattadır ve çarpıtılmaya, unutturulmaya çalışılsa da Kongre’nin kültürel bir amaçla kurulmadığı hafızalardadır.

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi, 06-10 Aralık 2017 Tarihleri arasında Sohum’da talihsiz bir kongre gerçekleştirmiştir. 4-5 ay süren ve bir dizi toplantı ile seçilerek Türkiye diasporasında oluşturulan gerçek delegasyonu’nun haricinde kongreye bir hafta kala bazı aktörler ortaya çıkarak Türkiye diasporasında oluşturdukları gayriresmi delegeleri genel kurula katmışlardır. Bize yakışmayacak çeşitli oyun ve oldubittilerle Musa Ekzekov’u başkan olarak atamışlardır. Atamışlardır diyorum çünkü Kongre’ye Türkiye diasporasından katılan gerçek 50 delege kongreyi terk etmiştir. 50 kişinin kongreyi terk etmesi tüzüğe göre kongre’nin yapılamaz olmasıdır.

Atanan başkan ve ekibinin ilk işleri, verilen misyon gereği, Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin tüzüğünü istenilen şekle getirmek, logosu ve ismini de değiştirmek olmuştur.

Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin ismindeki Abhaz ve Abazin isimlerini çıkararak “Dünya Abaza Kongresi” yani başka bir değişle, Apsua ismi kaldırılarak Dünya Aşua kongresi ismini vermişlerdir.

Ulusal Liderimiz Sayın V. ARDZINBA’NIN kurduğu Dünya Abhaz-Abazin Kongresi’nin isminin değiştirilmesi Sayın V. Ardzınba’ya, savaşta şehit düşenlere, kahraman gazilerimiz ve Abhazlara hakarettir. Bu davranışı kabul edilemez olduğunu düşünüyorum.

Musa Ekzekov’un alelacele ismini değiştirdiği kurum, Karaçay Çerskesk’te 2005-2006 yıllarında bir dizi toplantı yaparak Dünya Çerkez Birliği ve Kaf-Fed’i de bu toplantılara katılmalarını sağlayarak Aşualara Rusya Federasyonundan REYON hakkının alınmasını sağlamıştır. O toplantılar yapılırken Musa Ekzekov neredeydi acaba?

Bu kurum kurulurken Sayın V. ARDZINBA Aşua kardeşlerimizi ayırmayalım demiş ve Dünya Abhaz-Abazin Kongresi isminin verilmesi özellikle istemiştir. Hangi gerekçe ile Abhaz-Apsua ismi kaldırıldı?

Dünya Abhaz Abazin Kongresi, ivedilikle ilk kuruluş amacına döndürülmelidir. Abhazya Cumhuriyeti Devleti'nin Politikalari doğrultusunda çalışmalar yapılması amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Kültürel ve bir hayır kurumu değildir.

Saygılarımla

İlhan KIYMET KUAZBA

Lağv Edilen İsmi Değiştirilen Dünya Abhaz-Abazin Kongresi

2003-2017 Türkiye Başkan Yrd.

(06.12.2022)"
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.