RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Kasım 2022, Çarşamba 19:51:49 tarihnde eklendi. 517 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Pitsunda Devlet Konukevi Gündemini Koruyor!

ABHAZYA PARLAMENTOSU’NDA PİTSUNDA DEVLET KONUKEVİ ANLAŞMASI İLE İLGİLİ OLARAK YENİ MADDELER ÖNERİSİ HAZIRLANIYOR!
Pitsunda Devlet Konukevi Gündemini Koruyor!

16/11/2022. Suhum. 15 Kasım 2022. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Değerli abhazyam.com izleyicileri, bilindiği üzere Pitsunda devlet konukevi hakkında, özellikle Abhaz Diasporasında eksik bilgilere dayanılarak yorumlar yapılıyor. Abhazyam.com olarak bizler elimizden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda ve Abhaz Diasporası ile ilgili olarak kendisini sorumlu tutan, Abhaz Dernekleri Federasyonu (Abhaz – FED) yönetimi başta olmak üzere Abhaz Dernekleri Yöneticileri, üyelerini bilgilendirmede eksik kalmaktadırlar.  

 

Aşağıda Moskova’da Rusya Devlet Duması Milletvekilleri ile görüşmelerde bulunan Abhazya Parlamentosu üyeleri tarafından 15 Kasım Salı günü düzenlenen basın toplantısı haberi bulunmaktadır. Haberde Milletvekilllerinin açıklamalarını ve değişiklik önerilerini sizlerle buluşturuyoruz. Pitsunda anlaşmasında değişiklik önerilerini belirten maddelerin tecümesinde zorluk yaşadık. Danıştığımız kişilerde hukuki bilgilerinin yetersiz olduğunu belirttiler. O yüzden hata olabileceğini düşünerek Rusça metnini de birlikte yayınlıyoruz. (Not: 17/11/2022. Değerli Abhazyam.com  izleyicileri, Rusça metinden düzeltme yaparak, tarafıma gönderen değerli kardeşimize teşekkür ediyoruz. Aşağıda Abhaz tarafınca belirlenen değişiklik önergesini tam olarak sizlerle buluşturuyoruz.)

 

Saygılarımızla!

 

*****  

 

Rusya Devlet Dumasi ile Moskova’da düzenlenen toplantıya Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından milletvekilleri Alkhas Bartsız, Kan Kvarchia, Leonid Lakerbaya, Adgur Kharazia ve Daut Khutaba, Rusya tarafından ise Rusya Devlet Duması Başkan Yardımcısı Sergei Neverov, Rusya Devlet Duması Başkan Yardımcısı General Andrey Kartapolov, Rusya Devlet Duması BDT İlişkileri, Avrasya entegrasyonu ve vatandaş ilişkileri Devlet Duma Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Konstantin Zatulin, Devlet Duma milletvekili Otar Arshba katıldılar.

 

Toplantının ana konusu, 19 Ocak 2022 tarihinde imzalanan, Abhazya Cumhuriyeti topraklarında bulunan bir alanın (Pitsunda devlet konukevi) Rusya Federasyonu'nun mülkiyetine devrine ve kullanımına verilmesine ilişkin, Rusya Federasyonu-Abhazya Cumhuriyeti hükümetleri arası anlaşmanın değiştirilmesi ve prosedürün görüşülmesiydi.

 

Heyete başkanlık eden Abhazya Parlamentosu Uluslararası, Parlamentolar Arası İlişkiler ve Yurttaşlarla İlişkiler Komisyonu Başkanı Alkhas Bartsız, gezinin sonuçları hakkında konuştu.

 

Alkhas Bartsız “Aslında düzenlenen bu gezi istişari nitelikteydi. Toplumumuz içerisinde, çeşitli kurum binalarında ve ofislerinde tartışılan sorunları veya daha doğrusu bu sorunun çözümüne yaklaşmamızı engelleyen tüm faktörleri dile getirmek için Moskova'ya gittik (devlet konukevi anlaşmasının onaylanması - AP ). Her şeyden önce, dost devletler ve stratejik ortaklar olarak hükümetlerimiz arasında doğabilecek sorunları çözmek için tek taraf açısında değil, her iki taraf açısından da herhangi bir engel görmediğimizi karşılıklı olarak not ettik” dedi.

 

Abhaz heyeti, Devlet Dumasına yaptığı ziyaret sırasında anlaşmanın onaylanmasını engelleyen sorunlu noktalarını dile getirdi.

 

Alkhas Bartsız “Bu anlaşmanın başlangıcında izin verilen bir takım sorunlar var. Kara ve su alanlarının koordinatlarındaki hatalardan sözediyoruz. Bizler de tüm insanlarımızın kafasını karıştıran bir nokta olduğunu duyurmuştuk. Bu, sözleşme içerisinde, bu durumda sorun olarak bu alanın üçüncü şahıslara devrine izin vermeyecek bir maddenin olmamasıdır” dedi

 

Bartsız, toplantıya Devlet Duması milletvekillerine ek olarak, konu ile ilgili kurumların temsilcileri, - devlet konukevi - anlaşmanın imzalandığı Federal Güvenlik Servisi ve Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin katıldıklarını söyledi.  

 

Bartsız’a göre, Devlet Duması milletvekilleri, her şeyin doğru biçimde olması için anlaşmada herhangi bir yanlışlık ve tutarsızlık olmamasını sağlamakla da ilgileniyor.

 

Alkhas Bartsız “Anlaşmada gerekli değişikliklerin yapılabilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına dair bize güvence verdiler” dedi.

 

Bartsız, Dışişleri Bakanı İnal Ardzınba'nın yaptığı büyük çalışmalara da dikkat çekti.

 

Abhazya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bir nota göndererek, Abhaz tarafının önerdiği anlaşma değişikliklerinin duyurusunda bulunmuştu

 

Bartsız, “Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından bu çağrıya karşılık olarak, Abhaz tarafının Abhazya Cumhuriyeti topraklarındaki bir alanın Rusya Federasyonu'na devrine ilişkin anlaşmanın değiştirilmesi önerilerine temelden itirazları olmadığı açıklaması geldi” dedi.

 

Bartsız’a göre, Abhaz tarafı, koordinatların ayarlanması açısından anlaşmanın sonuçlandırılması aşamasına gidecek bir kararın Abhazya Parlamentosu tarafından eş zamanlı olarak kabul edilmesiyle, imzalanan anlaşmanın devredilen bölgenin ve bina yapılarının üçüncü taraflara devrinin olanaksızlığına dair bir madde eklenmesi ile oluşacak olan mevcut haliyle onaylanması olasılığının düşünüleceğini belirtti.

 

Alkhas Bartsız “Toplantıda hazır bulunan Federal Koruma Servisi ve RF Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Abhaz tarafının önerilerinin Rusya tarafından herhangi bir itiraza yol açmadığı doğrulamasında bulundular. Konuya böyle bir çözümümüz olduğunu belirterek, ülkemize döndüğümüzde bu olasılığı değerlendirmek için hukukçuları da konuya dahil edip gerekli uzmanları bir araya getireceğimizi söyledik. Belki bu bir kararname veya bir tür protokol olacaktır. Hukukçular tarafından, anlaşma onaylanırsa hangi ek belgelere gereksinim duyulacağı konusunda daha net olunmalı ki, önermiş olduğumuz değişiklikler yürürlüğe girebilsin” dedi.

 

Ona göre, Rusya Federasyonu Devlet Dumasının üst düzey temsilcilerinin yakın gelecekte gelmesi bekleniyor ve bu anlaşmayla ilgili durumun, yani. bu sorunun çözülmemesi, diğer acil konuların çözümünde belirli bir arka plan oluşturabilir.

 

Milletvekili Kan Kvarchia, gezinin Abhaz tarafınca gerçekleitirildiğini vurguladı.

 

Kan Kvarchia “Asıl amacımız, siyasi görüş farklılıklarımıza rağmen fikirlerimizi konsolide bir biçimde aktarmaktır. Ortak parlamento görüşümüz Devlet Duması milletvekillerine iletildi. Anlaşmayı onaylamamızın istendiği gibi bir konum kabul edilemez. Bu benim kişisel görüşüm. Anlaşmayı bu biçimde onaylamayı öneren taraf Rusya Federasyonu, benim açımdan siyasi olarak yanlış davranıyor. Bu belgede yanlışlıklar var, bunlar bizlere ait olan bölgemizi, Pitsunda şehrini ve Ldzaa köyünü ilgilendiriyor. Bize Abhaz tarafının neden anlaşmayı imzalamayı kabul ettiğini sordular. Ben bir muhalefet milletvekili olarak meslektaşlarımı desteklemez ve farklı davranırdım ama siyaset bir uzlaşma sanatıdır. Meslektaşlarıma destek olmak için oraya gittim. Bu soru, Devlet Dumasının bir sorunu değildir. Bizler, Devlet Dumasının milletvekillerinin bu sorunları çözmemize yardımcı olması için oraya gittik” dedi.

 

Milletvekili Leonid Lakerbaya ise Abhazya Cumhuriyeti Devlet Mülkiyet Komitesi başkanı Beslan Kubrava'ya bu anlaşmayı imzalaması emrinin verildiğini vurguladı.

 

Leonid Lakerbaya “Makasçı  (Demiryolu makasçısı – abhazyam.com) aramaya gerek yok, Kubrava kendisinin hazırlamış olduğu belgeyi imzalamadı. Bu belgeyi imzalaması için emir verildi. Koordinatlara bakmadım ve hiçbirinizin doğru ayarlanmış koordinatlara sahip olduğunu düşünmüyorum, onların kendilerine ait konumları var. Neden bizler Devlet Dumasına gittik? Çünkü Duma, savaşın en zor döneminde ve sonrasında Abhazya'ya yaptırımlar uygulandığında her zaman destek bulmuş olduğumuz Rusya'daki devlet yapısıdır. Kimse bizleri Devlet Duması kadar olumlu anlayamadı. Bu anlaşmayı onaylamamıza izin vermeyen bir durumda olduğumuzu hepimiz anlıyoruz. Bize durumdan çıkış yollarını söylediler. Görüşlerimiz biraz farklı bulunuyor ve hukukçularımızın söyledikleri benim için önemli. Bunun onaylayacağımız ilk ve son anlaşma olmadığını açıkça anlamalıyız. Bu nedenden dolayıdır ki, böyle bir örneğin oluşmasını önlemek için gereken her şeyi yapmalıyız” dedi.

 

Alkhas Bartsız’a göre, Rus meslektaşları onlara, uygulamalarında, onaylanması gereken bir belgenin, gerekli değişiklikleri yansıtan bir Devlet Duma kararıyla tamamlandığı durumlar olduğunu söylediler.

 

Alkhas Bartsız “Onlar için mümkün olan ama bizim mevzuatımızda ne kadar kabul edilebilir olduğunu anlamamız gerekiyor. Devlet Dumasında, onaylanan anlaşmada yapılacak değişikliklerin garantörü olarak hareket edeceklerine dair sözlü olarak güvence aldık. FSO temsilcisi, sözleşmenin onaylanmasından sonra alanın üçüncü şahıslara devredilemeyeceğini de doğruladı. Şimdi tüm bunları yasal olarak nasıl resmileştireceğimizi, hangi seçeneklere sahip olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

 

Parlamento devlet ve hukuk politikası komitesi başkanı Daut Khutaba, Devlet Dumasındaki meslektaşlarının milletvekillerinin parlamentoda değerlendirecekleri bazı önerilerde bulunduğunu da kaydetti.

 

Gazeteciler, “Anlaşma onaylanmazsa ne olacak ve kabul edilen kararın birkaç yıl sonra geçerli olmaması ve anlaşmanın eski haliyle kalması mümkün değil mi?” sorusunu sordular.

 

Milletvekili Kan Kvarchia bu soruları yanıtladı..

 

Kan Kvarchia “Hükümet ve FSO temsilcileri tarafından halihazırda imzalanmış bir anlaşma bulunuyor. Genel prosedürün ne olduğu konusunda bir anlayış var. Eğer her iki tarafın da bu konuda arzusu varsa, belge onaylanmadan önce her zaman paketi açabilir, değişiklikler yapabilir, tüm ‘artıları’ ve ‘eksileri’ kabul edebilir, bir anlaşmaya varabilir ve onay için daha fazla sunumda bulunabilirsiniz. Bu konuda, dürüst olmak gerekirse, onlarla aynı fikirde değildik. Anlaşmayı olduğu gibi onaylamamızı ve sonra üzerinde bazı değişiklikler yapmamızı öneriyorlar. Bizler ise, anlaşmayı onaylamadan önce, önerilen değişiklikleri ayrı bir protokolde kabul etmeyi ve mevcut anlaşmaya eklemeyi önerdik, onlar kabul etmediler. Bize başka bir seçenek sunuluyor - olduğu gibi kabul etmek. Ama afedersiniz, zaten her şeyi olduğu gibi kabul ediyorsam ki, bu var zaten, kabul ediyorum demektir, öyleyse neden daha sonra herhangi bir değişiklik yapayım. Anlaşmadaki değişiklikleri yansıtacak olan Parlamento kararına gelince, o zaman ben bir hukukçu değilim ama Parlamento deneyimim var ve bir belgeler hiyerarşisi olduğunu biliyorum. Uluslararası anlaşmalar var, parlamento kararları var. Parlamento kararları ülke içinde geçerlidir, bazen de tavsiye niteliğindedir. Bizler, uluslararası antlaşmaları nasıl etkileyebiliriz? Bu anlaşılır değil” dedi.

 

Kan Kvarchia, düzenlenen gezinin amacının sağlam bir görüş bildirmek olduğunu bir kez daha vurguladı.

 

Kan Kvarchia “Rus tarafının bizlerin fikrimizi hiç bu kadar sağlam bir biçimde duymadığını düşünüyorum. Onların zamanları var, bizim de zamanımız var, acele edecek hiçbir yerimiz yok. Ve onlar bizi net olarak anlamalılar. Dinleyin, bizler hiçkimseyi bu devlet konukevinden uzaklaştırmıyoruz. Sonuçta onu biz bir yere götürmüyoruz, 1995'te onu verdik ve kimseye de git demiyoruz. Tartışılması ve aceleye getirilmemesi gereken yasal konular var” dedi.

 

Kan Kvarchia, Devlet Duması milletvekillerine yapmış olduğu açılalamada, “yine de Rus tarafı anlaşmayı değişiklik yapmadan onaylamakta ısrar ederse, o zaman büyük bir olasılıkla bu konu Parlamentodan geçmeyecek.” dediğini söyledi.

 

Kvarchia, Duma milletvekili Sergey Neverov'un sözlerinden de alıntı yaptı:  Sergey Neverov “Kan Valeryevich, elbette sizler bu anlaşmayı onaylayabilir veya onaylamayabilirsiniz. Tabii ki tatsız bir anı olarak kalacaktır, ancak bu nedenle Abhazya ile ilişkileri bozmayacağız, daha önce varılan tüm anlaşmalar işe yaradığı gibi çalışmalar sürdürülecek. ;Bizler ne yapmalıyız? Gidelim belgeyi yeniden hazırlayalım” dedi.

 

Kan Kvarhia “Açıkçası bana en çok bu yaklaşım doğru geliyor. Yeniden başlarsak, belgenin her iki tarafa da tam olarak uyması için tüm konuları daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Gazetecilerin “Devlet konukevinin topraklarının ve bitişik su alanının koordinatlarının ne kadar yanlış belirtildiği” sorusuna, milletvekili Daut Khutaba şu yanıtı verdi: “Koordinatlara göre bu ciddi bir sorun ve bölge gerçekte olduğundan daha fazlaönemli bir ölçüde genişledi” dedi.

 

*** ***

 

ABHAZYA TARAFINCA AÇIKLANAN DEĞİŞİKLİK METNİ:

 

“Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Abhazya Cumhuriyeti topraklarındaki bir alanın Rusya Federasyonu'nun mülkiyetine devri ve kullanım prosedürü hakkında 19 Ocak 2022 tarihli Anlaşma”

 

1) Anlaşmanın Eki'nin aşağıdaki tanımlamayla değiştirilmesine;

 

(“Pitsunda” devlet konukevinin bulunduğu arazi parsellerinin ve bu alana bitişik deniz suyu havzasını tanımlayan koordinat noktalarının listesi).

 

2) Sözleşmenin 6. maddesine aşağıdaki içeriğin sekizinci fıkrası eklenir:

 

“Rus Tarafı, iş bu Antlaşmanın 4. Maddesinde belirtilen tesis, kara vedeniz alanı bölümü ile iş bu antlaşmanın 5. Maddesinde belirtilen inşa edilmiş binalar, yapılar ve tesisler üzerindeki haklarını üçüncü şahıslara devretme veya temlik etme hakkına sahip olmayacaktır.”  

3) Anlaşmanın 26. maddesine dördüncü ve beşinci fıkralar  aşağıdaki biçimde eklenir:

 

“Bu Antlaşmanın feshi, Bu maddenin 5. Fıkarasında belirtilen durumlarda haricinde, Bu Antlaşmanın 6. Maddesinin 8. Paragrafında belirtilen ile belirlenen, bu Maddenin üçüncü paragrafında belirtilen gayrimenkullere ilişkin hakların üçüncü şahıslara devri veya temliki ile ilgili kısıtlamaların feshini gerektirmez.

 

Bu antlaşmanın feshinden sonra, bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen gayrimenkuller, Taraflarca belirlenen şekil ve süreler içinde Abhaz Tarafına devredilebilir.”.

 

ТЕКСТ ПОПРАВОК АБХАЗСКОЙ СТОРОНЫ

 

 “1) Изложить Приложение к Соглашению в следующей редакции: (Перечень координатных точек, определяющих границы земельных участков, на которых размещен объект "Пицунда", и прилегающего к данному объекту участка акватории моря).

 

2) Статью 6 Соглашения дополнить абзацем восьмым следующего содержания:

«Российская Сторона не вправе отчуждать или уступать третьим лицам права на объект, земельные участки и участок акватории моря, указанные в статье 4 настоящего Соглашения, а также на построенные здания, строения и сооружения, указанные в статье 5 настоящего Соглашения.».

3) Статью 26 Соглашения дополнить абзацами четвертым и пятым следующего содержания:

«Прекращение действия настоящего Соглашения не повлечет за собой прекращение ограничений, установленных абзацем восьмым статьи 6 настоящего Соглашения по отчуждению или уступке третьим лицам прав на объекты недвижимости, указанные в абзаце третьем настоящей статьи, за исключением случаев, установленных абзацем пятым настоящей статьи.

После прекращения действия настоящего Соглашения объекты недвижимости, указанные в абзаце третьем настоящей статьи, могут быть переданы Абхазской Стороне в порядке и сроки, определенные Сторонами».”

 

Alkhas Bartsız, devlet konukevine ait toprakların ve bitişikteki su alanının koordinatlarına atıfta bulunarak, Rus tarafının bu teknik hatayı fark ettiğini söyledi.

 

Daut Khutaba’ya göre, yanlış koordinatlar Pitsunda beldesinin bir kısmını ve Pitsunda'dan Ldzaa'ya giden yolların bir kısmını etkiliyor, bu nedenden dolayıdır ki anlaşma bu versiyonda kabul edilemez.

 

Anlaşmayı değiştirmek için herhangi bir son tarih olup olmadığı sorulduğunda Khutaba, olmadığını söyledi.

 

Daut Kuhutaba “Dışişleri bakanlığı ve Devlet başkanlığı İdaresi'nden hukukçularla istişarelerde bulunduk, görüştük. Rus tarafının önerisinin bizim durumumuzda nasıl uygulanabileceğini anlamak istiyoruz. Görüşler farklı, sanırım yakın gelecekte karar vereceğiz. Herbirimiz bu konuda zaten bir fikir oluşturmuştur, başkası oluşturmaz” dedi.

 

Milletvekillerinin anlaşma konusunda yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı düşünüp düşünmedikleri sorulduğunda Alkhas Bartsits, milletvekillerinin başvuru yapmayacağını söyledi.

 

Alkhas Bartsız “Biz bu konuyu Meclis'te görüşmedik” dedi.

 

Buna karşılık, milletvekili Leonid Lakerbaya, Devlet Dumasının devlet kulübesiyle ilgili anlaşma metninin hazırlanmasına katılmadığını kaydetti.

 

Leonid Lakerbaya “Durumdan bir çıkış yolu bulmak için oraya gittik. Devlet Duması bize kendi versiyonunu sundu. Bizim için bu bir kabul anlamına. Kendi hukukçularımız, kendi mevzuatımız var. Hukukçularımız bunun hiçbir biçimde yasal olarak mümkün olmadığını söylüyorsa, o zaman başka bir şey düşünmemiz gerekir” dedi.

 

Milletvekili Kan Kvarchia ayrıca Abhazya'ya döndüklerinde Rusya-Abhazya sınırında sınır muhafızları tarafından gözaltına alındıklarını ve tüm kişisel eşyalarını kontrol ettiklerini söyledi.

 

Kan Kvarchia “Bu yaşananları Dışişleri Bakanlığımıza bildirdik ve umarız Dışişleri Bakanlığı bununla ilgili bir nota hazırlar. ... Kararlaştırılan bir ayrılma olduğu için aşağılayıcıydı. Üstelik diplomatik pasaportum vardı. Bu tutum birçok soruyu gündeme getiriyor. Böyle bir yaklaşım kabul edilemez, ilişkilerimize müdahale eder” dedi.

 

Leonid Lakerbaya, 2015 yılında kendisinin ve tüm ailesinin sınırı geçmekte ciddi sorunlar yaşadığını hatırlattı.

 

«Хара Хпицунда» inisiyatif grubunun temsilcileri ayrıca, yalnızca milletvekillerini değil, sıradan vatandaşları ve özellikle de son zamanlarda Pitsunda devlet konukevi anlaşmanın onaylanmasına açıkça karşı çıkanların da gözaltına alındıklarını belirttiler.

 

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/novosti/item/2381-deputaty-rasskazali-ob-itogakh-konsultatsij-v-gosdume-po-voprosu-vneseniya-izmenenij-v-soglashenie-o-gosdache-pitsunda

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.