RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Ağustos 2022, Perşembe 09:41:21 tarihnde eklendi. 187 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Söyleşisi!

ASLAN BJANİYA “ABHAZYA’DAN BİR DEMİRYOLU HATTI GEÇİYOR, BAZI RAYLAR BOZULMUŞ, ANCAK BU DA ONARILABİLİR. ABHAZYA İLE KARAYOLU İLETİŞİMİ YENİDEN KURULABİLİR. GÜRCİSTAN, ERMENİSTAN, İRAN, AZERNAYCAN İLE!”
Aslan Bjaniya Söyleşisi!

04/08/2022. Suhum. 03 Ağustos 2022. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı Aslan Bjaniya Moskova'ya yapmış olduğu çalışma ziyareti sırasında Telegram kanalı Sputnik Near Abroad'a bir röportaj verdi. (Bknz: https://vk.com/video-211144754_456240379 )

 

Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Rusya-Abhaz ilişkileri üzerine Dostluk ve yüksek düzeyde karşılıklı güvene bağlı olarak yürütüldüğünü vurguladı.

 

Devlet başkanı, Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasından sonra Rusya ile ilişkilerin çok ciddi bir sözleşme ve yasal çerçeve içerisinde oluşturduğunu hatırlattı. Özellikle, bu yasal çerçeveyi oluşturan temel anlaşmalar - 2008 Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması ve 2014 İttifak ve Stratejik Ortaklık Antlaşması ile devlet kurumları arası ve hükümetler arası anlaşmalar olarak belirtiliyor.

 

Bjaniya, iki ülke arasındaki etkileşimin askeri ve sınır güvenliğinin sağlanması, devletlerin ekonomilerinin geliştirilmesi, sosyal ve kültürel alanlar da dahil olmak üzere her alanda yürütüldüğünü vurguladı.

 

Devlet başkanı, “Çağdaş Abhazya'da olan her şey, büyük ölçüde anlaşmalarımız ve kurumlarımız arasında uygulanan bu anlaşmalar sayesinde gerçekleşiyor” dedi.

 

Aslan Bjaniya, yaşamın sürdüğünü, yeni meydan okumaların ve tehditlerin ortaya çıktığını, karşılıklı yaklaşım gerektiren çözülmemiş problemlerin olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı “İlişkilerimiz daha fazla içerikle doldurulabilir, büyüme için koşullar var, bu nedenden dolayıdır ki ortak çalışmalarımızı artırmayı planlıyoruz” dedi.

 

Abhazya, Rusya'nın Donbass'taki eylemlerini neden destekledi?

Bjaniya, “Bu süreçleri yaşama getiren organizatörlerin geniş kapsamlı planları olduğu için, onların nihai sonuçta Rus devletini parçalamak, yok etmektir. Bunu görmeden, söz konusu olan NATO askeri bloğunun neden her yıl Rusya sınırlarına sürekli olarak yaklaştığını açıklamak olanaksızdır” dedi.

 

Ona göre, bu yüzden dolayıdır ki Abhazya'dan gönüllüler Donbass halkını savunmak için yola çıktılar.

 

Aslan Bjaniya “Bunca zamandır orada Abhazya'dan bir grup savaşıyor. Biz bu cumhuriyetlerin bağımsızlığını tanıdık, çok hızlı bir biçimde sivil insanları desteklemeye çalıştık, çocuklar bize geldi, yüzden fazla insan vardı. Daha sonra olduğu gibi onları konukevlerimize yerleştirdik. Çocuklar burayı çok sevdiler, eşimle birlikte onları ziyaret ettim. Her zaman destek vereceğiz (Donbass halkına - ed.), çünkü nispeten yakın zaman sürecinde Abhazya halkı bu olayları yaşadı” dedi.

 

Psou'daki sınır kontrol noktası hakkında

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Abhazya-Rusya devlet sınırından geçişin basitleştirilmesi konusuna değinerek, Psou'daki sınır kontrol noktasının çalışma rejimini eskiden kalma ve kardeşlik ilişkilerine uygun bulmadığını belirtti

 

Devlet başkanı, “Dolayısıyla aramızda böyle bir kontrol noktasının varlığı, bence eskiden kalma ve kardeşlik ilişkilerimizin şu anki aşamasına tekabül etmiyor” dedi.

 

2014 yılında imzalanan ittifak ve stratejik ortaklık anlaşmasında sınır geçişlerinin serbest olmasını sağlayan bir madde olduğu hatırlatmasında bulundu.

 

Bjaniya, “Bu madde çeşitli nedenlerle uygulanmadı. Ve bizler bunu uygulamak istiyoruz” dedi.

 

Devlet başkanının tahminlerine göre, bu sorunun çözülmesi birkaç yıl alacak.

 

Aslan Bjaniya “2024'e kadar sınır kontrol noktasındaki durumun değişeceğini düşünüyorum. Buna güveniyorum. Çünkü, elbette, insanların sınırda saatlerce beklemesi iyi değil. Doğru değil, ayrıca sınırdan geçenlerin % 99'unun Rusya vatandaşları olması nedeniyle bu sistem doğru değil. Ayrıca Abhazya vatandaşlarının büyük çoğunluğu da Rus vatandaşlığına sahip bulunuyor. Ve böyle bir kontrol noktası rejimi doğru değil” dedi.

 

Bjaniya, Abhazya sınır muhafızlarının Rus sınır muhafızlarıyla birlikte ülkenin sınır güvenliğini sağladığını vurguladı. Gürcistan ile olan devlet sınırı ve İngur Nehri boyunca Abhazya ve Rusya sınır karakollarının bulunduğunu, deniz ve hava sahalarının korunduğunu açıkladı.

 

Abhazya'da Doğalgaz hattının düzenlenmesi hakkında

 

Aslan Bjaniya, Abhazya’da doğalgaz düzenleme planının 2022'nin sonunda oluşturulacağını söyledi.

 

Aslan Bjaniya “Geçen yıl bir tasarım sözleşmesi imzaladık ve bu yılın sonunda Abhazya Cumhuriyeti Doğalgaz Planı adlı bir belgemiz olacak. Tüm aşamalar orada yazılacak, hangi hacimlere gereksinim duyulacak, her şeyin nasıl ulaştırılacağı orada olacak, yaklaşık maliyet net olacak, doğalgaz sistemi yerleştirme maliyeti vb.”

 

Bjaniya, Abhazya'nın doğalgaz ile donatılması ile ilgilendiğini, çünkü doğalgazın ülkede elektrik üretmek için alternatif bir kaynak olarak da kullanılacağını vurguladı.

 

Aslan Bjaniya “Turizm sektörü ile ilgili yatırımlarla bize gelmeyi planlayan büyük yatırımcılar, elektrik konusunda sorun yaşamayacaklarından emin olmak istiyorlar. Doğalaz santralleri bazında inşa etmeyi düşünüyorlar, bu ciddi bir yatırım ama bu çok önemli. sonuçta haklılar” dedi

 

Bjaniya, doğalgazın fiyatının Krasnodar Bölgesi'ndekiyle aynı olmasını umduğunu da dile getirdi. Abhazya halkının doğalgazı coşkuyla kabul edeceğine olan güvenini de dile getirdi.

 

Suhum Havaalanı Hakkında

 

Bjaniya, havaalanının yeniden başlamasının Abhazya ekonomisinin gelişimi açısından kilit bir konu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

Aslan Bjaniya “Havaalanı sadece ekonomik bir rol oynamıyor. Her şeyden önce bizim için psikolojik, ahlaki bir önemi var. Rusya ile ilişkilerimizde köprülere gereksinimiz bulunuyor, duvarlara gereksinimimiz yok, onları inşa etmeye hakkımız yok, yapmayacağız. Bunu gerçekleştirelim ve Suhum ve Moskova gibi güzel şehirler arasında bir hava köprüsünün son derece gerekli olduğuna inanıyorum” dedi. ”

 

Devlet başkanı, bu konuda iyi bir ilerleme olduğunu, tasarımın sürdüğünü söyledi.

Bjaniya, “2024'te Suhum havaalanının restore edilip çalışmaya başlamasını planlıyoruz. Yolcu akışına bağlı olarak birkaç etap planlanıyor. İlk etap, genişleme olasılığı olan 10.000 metrekarelik bir kompleks yaşama geçirilecek” dedi.

 

Ayrıca devlet başkanına göre, Abhazya'nın doğusunda yer alan havalimanı, bu bölgenin kalkınması için bir itici güç olacak.

 

Aslan Bjaniya “Havaalanının konumu çok elverişli, uçuşlar için oldukça uygun. Bir pist oldukça geniş, ancak iki taraftan da girebilirsiniz. Suhum havaalanı kötü hava koşulları nedeniyle Suhum havaalanı pratikte kapanmıyor, ne yazık ki bu söz konusu olaylar Sochi'de gerçekleşiyor” dedi.

 

DHC ve LHC hakkında

 

Declet başkan Aslan Bjaniya, Abhazya ile Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri arasındaki anlaşmalar üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

 

Bjaniya “Belgeler, Rusya Federasyonu ile imzaladığımız belgelere bir ölçüde benzer biçimde kapsamlı olacak. Ancak orada husumetlerin yaşandığı gerçeği göz önüne alındığında, bu anlaşmaların imzalanmasını hemen gerçekleşmesi konusunda zorlama yapmıyoruz, çalışmalar sürüyor. Barışçıl zamanları düşünelim, sonra bu belgeleri imzalayacağız” dedi.

 

Bjaniya, karşılıklı yarar sağlayan ekonomik işbirliği, güvenliğin sağlanması ile ilgili konular, kültür alanında işbirliği ve diğer alanlardan söz ediyoruz dedi.

 

Devlet başkanı, “Şimdi en önemli görev, bu cumhuriyetlerde silahlı kuvvetler tarafından sağlanan sağlam bir barışın sağlanması, ardından gelecek olanlarda ülkelerin kalkınması süreçleridir. Dolayısıyla bu anlaşmaların kısa bir süre sonra imzalanıp daha sonra da uygulanacağını düşünüyorum.” dedi..

 

Abhazya'daki Rus yatırımları hakkında

 

Aslan Bjaniya, Abhazya cumhuriyeti topraklarında, ülke standartlarına göre, Rus ticaret dünyasının büyük ölçekte temsil edildiğini, en büyük on vergi mükellefinden sekizinin Rus sermayeli şirketler olduğunu vurguladı.

 

Devlet başkanı, 2010'dan bu yana cumhuriyet toprakları üzerinde faaliyet gösteren ve yalnızca geçen yıl neredeyse yarım milyar ruble vergi ödeyen en büyük vergi mükellefi örneği olarak yakıt şirketi RN-Abhazya'yı gösterdi. (Not: RN – Abhazya «РН-Абхазия» Rosneft’in “Роснефть” %51, Abhazya Cumhuriyeti Devleti’nin %49 hisse sahibi olduğu şirket – Abhazyam.com)

 

Aslan Bjaniya “Elbette, Abhazya'da giderek daha fazla Rus yatırımcı görmek istiyoruz. Bizim için yabancı yatırımcılar için belirli kurallarımız var - yatırımcıların yatırım yaptığı miktara, sektöre ve bölgeye bağlı olarak yatırımcılara vereceğimiz belirli kolaylıklar ​​var. Avantajlar var, örneğin, gelir vergisi, emlak vergisi - yatırımcılar belirli bir süre için bunlardan muaf tutuluyor” dedi.

 

Devlet başkanı, Rus yatırımcıların Abhazya'ya güven duymaları için iki ülkenin mevzuatını uyumlu hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.

 

Aslan Bjaniya “Rusya'da yürürlükte olan kanunlar ile bizim kanunlarımızın tutarlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz, böylece Rus yatırımcının hukuki anlamda herhangi bir sürprizle karşılaşmaması için çalışıyoruz. Bu yılın Haziran ayında, Mahkeme Kararlarının Karşılıklı Tanınmasına Dair Anlaşma imzalandı. Bunlar ayrıca Abhazya'daki yatırımların güvenliğinin ek teminatlarıdır” dedi.

 

Ona göre, Abhazya ile Rusya arasında, Rus şirketlerinin cumhuriyetteki yatırım faaliyetlerini düzenleyecek bir anlaşma hazırlanıyor.

 

Devlet başkanı, “Her yatırımcıya yardım edeceğiz. Kendi adıma düşünüyorum ve hükümet de öyle düşünüyor, bunun en önemli çalışma alanlarından biridir” diyerek sözlerine ekledi.

 

Aslan Bjaniya ayrıca ülkedeki yatırım çekiciliğini artırmak için güvenlik ve asayiş ortamının sağlanması açısından çok çalışma yapıldığını, Rusya ile birlikte çok işlemin gerçekleştirildiğini belirtti.

 

Abhazya'nın enerji sektöründeki sorunlar üzerine

 

Devlet Başkanı'na göre, Abhazya enerji sektörü zor günler geçiriyor.

 

Aslan Bjaniya “Bütün bunların kümülatif bir etkisi oldu, nesnel ve öznel nedenlerle gerekli yönetimsel kararlar alınamadı. Şimdi bu büyük sorunla karşı karşıyayız, Rusya bize ciddi destek sağlıyor. Bu arada geçen yıl tüm bu destekler verildi. Ama bunun sonu gelmeden devam edemez, bu yüzden şimdi Rusya'nın desteğine güvenerek enerji sorununu çözmeyle uğraşıyoruz” dedi.

Bjaniya, enerji sektörünü krizden çıkarmak için bir yol haritasının hazırlandığını, buna göre yeni bir tarife politikası, elektrik tüketim sayaçlarının kurulması için bir program hazırlandığını söyledi.

 

Aslan Bjaniya “Bu çok önemli konu, çünkü uygulama ölçüm cihazlarının kurulduğu yerlerde toplama oranının çok yüksek olduğunu gösterdi. Bu program ucuz değil, birkaç milyar rubleye mal oluyor, ancak onayladık, finansman kaynaklarını kısmen belirledik, yardımlarda olacak. Bu, Rusya Federasyonu tarafından sağlanacak. Program üç yıl içinde uygulanmaya geçmelidir” dedi.

 

Ayrıca, elektrik şebekesi ekonomisinin içler acısı bir durumda olduğunu, trafo merkezlerinin 42 adedinin 30'undan fazlasının ciddi bir revizyon gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

 

Başkan, “Tüm ekipmanların hizmet ömrü çoktan doldu, bu 60-70'lerin ekipmanı. Bu sorunu aşamalı olarak çözeceğiz, bunu bir öncelik olarak belirledik” dedi.

 

Aslan Bjaniya ayrıca cumhuriyette devlet organları dışında üretim tesisleri geliştirme olasılığını da dışlamadı.

 

Aslan Bjaniya “Bizimle bu tür projeleri hayata geçirmek isteyen işadamları olursa her türlü desteği veririz, bu kanunen yasak değil ama şu ana kadar böyle bir öneri gelmedi” dedi.

 

Alternatif toplu taşıma hakkında

 

Aslan Bjaniya, coğrafi konumun Abhazya'nın bir geçiş merkezi olmasını sağlıyor, ancak bu potansiyeli gerçekleştirmek için ulaşım altyapısını düzene sokmak gerektiğine inanıyor.

 

Aslan Bjaniya “Birkaç limanımız bulunuyor, kapasiteleri o kadar büyük değil, ancak bu bir zaman ve istek meselesi. Abhazya'dan bir demiryolu geçiyor, bazı raylar bozulmuş, ancak bu da onarılabilir, Abhazya ile karayolu iletişimi yeniden kurulabilir. diğer ülkeler ile - Gürcistan, Ermenistan, İran, Azerbaycan ile. Lojistik anlamında çok uygun” diye açıkladı.

 

Devlet başkanı, bugün için Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulandığı için, alternatif geçişler konusunun özellikle önem kazandığını, ancak bunun ciddi yatırımlar gerektirdiğini vurguladı.

 

Aslan Bjaniya “Bu yönde çalışmaya hazırız, Rus iş dünyası da dahil olmak üzere şimdiden ilgi var. Kendi başımıza bazı adımlar attık: yakın gelecekte limanımızda bir konteyner sahası çalışmaya başlayacak. Abhaz işadamları tarafından inşa edildi. Bu çalışmaya çok hızlı tepkiler geldi. Malların taşınması için zaten siparişlerin olduğunu biliyorum” dedi.

 

Aslan Bjaniya “Abhazya'nın Rusya'nın desteğiyle bu yönde gelişme umutları ve fırsatları olduğuna eminiz” dedi. .

 

Kaynak: www.apsnypress.info.ru

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.