RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Temmuz 2022, Cumartesi 15:46:21 tarihnde eklendi. 389 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

KADK’den Pitsunda Dachası Mektupları Var!

KAFKAS ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ (KADK) PİTSUNDA DACHASI HAKKINDA, ABHAZYA DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA, PARLAMENTO BAŞKANI LASHA ASHUBA VE KAMUOYUNA MEKTUP GÖNDERDİ!
KADK’den Pitsunda Dachası Mektupları Var!

23/07/2022. İstanbul. 23 Temmuz 2022. Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi. Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti’nin Pitsunda bölgesinde SSCB döneminden gelen devlet başkanlarının dinlenme alanı olan Pitsunda Dachası ve Sahilinin Rusya Federasyonu’na kiralanmak istenmesi, Abhaz Diasporası’nda da tepkiye neden oldu.

 

1992 – 1993 Savaşı sırasında hem Abhaz hem de Kafkas Diasporasının Abhazya Kurtuluş Savaşı’na destek amacı ile birlikte kurulan ve 1. Dereceden Şeref Madalyası sahibi olan Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) Abhazya’da yaşanan gelişmelre karşı sessiz kalmadı ve konu ile ilgili olarak, Abhazya Cumhuriyeti Devlet başkanı Aslan Bjaniya, Abhazya Parlamentosu Başkanı Lasha Ashuba ve kamuoyuna hitaben bildiri yayınladı (Rusça – Türkçe)

 

Düşüncelerinizi,sayfa altındaki yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz.

 

Kafkas – AbhazyaDayanışma Komitesi (KADK) Mektupları:

 

Дата : 18.07.2022

 

Номер : 2022-005

 

Превосходительство

 

Аслан Бжания ПРЕЗИДЕНТ

 

РЕСПУБЛИКИ АБХАЗИЯ

 

СУХУМ–АБХАЗИЯ

 

Toprağına uzaktan bakmaktan bile mahrum bırakılmanın travmatik izlerini taşıyan Diasporalı’ların toprak konusundaki hassasiyeti geçmiş yıllardaki Aibga tartışmalarından malumunuzdur. Son günlerde sosyal medya aracılığıyla öğrendiğimiz Pitsunda'daki halkımıza ait mülkler ve egemenliğimiz altındaki topraklar, karasuları hakkındaki tartışmalar da devlet görevlilerine güvenimiz tam olmakla birlikte hassasiyetimizi tetiklemiştir.

 

Kurulan yeni dünyada yiğit evlatlarımızın ödediği paha biçilmez bedellerle almış olduğumuz egemenliğimizden ve edindiğimiz müttefikliklerden mutluluk duymakla birlikte müttefiklik ilişkilerinin gerektirdiği eşit dengenin bozulmasını kuşkusuz arzu etmeyiz. Dengenin halkımız aleyhine bozulduğu ilişkilerdeki felaketler hafızamızda durmaktadır. Tapusu halkımızda olan mülkler, topraklar, karasuları üzerinde son kararı verecek olan elbette halkımızdır ve biz bu karara saygı duyarız.

 

Ancak Abhazya Cumhuriyeti vatandaşı olan bizlerin tarihî endişelerini anlayacağınızı umarak sizden konu hakkında daha detaylı bir bilgi edinmeyi rica ediyoruz.

 

С уважением. Кавказо-Абхазский Комитет Солидарности

 

Глава

 

Эрдешан Кобаш БГАНБА

 

Турция-СТАМБУ

 

*****

 

Tarih : 21.07.2022

 

Sayı : 2022-007

 

Konu : Pitsunda’daki Devlet Konuk Evleri

 

Sayın

 

Lasha AŞHUBA

 

Abhazya Cumhuriyeti Parlamento Başkanı,

 

SUKHUM-ABHAZYA

 

Parlamentomuzun bugün utanç verici bir gündemle toplanması üzerine konu hakkındaki düşüncelerimizi sizlere iletmek zorunluluğu doğmuştur.

 

Pitsunda’daki halkımıza ait mülkler ve egemenliğimiz altındaki topraklardan, karasularından değersiz bir eşya gibi bahsedilmesi, bir başka ülkeye ‘’jest’’ ya da ‘’hediye’’ olarak sunulmasının küçük düşürücülüğü bir yana gerekçe olarak stratejik ortaklığın sunulması ayrıca uluslararası toplum nezdinde bizi gülünç duruma düşürmüştür.

 

Devlet yönetmiş kişilerin stratejik ortaklığın anlamını bilmediğini düşünmek istemiyoruz.

 

Stratejik ortaklık iki veya daha fazla gücün çeşitli hizmet ve çıkarlar doğrultusunda kurduğu ortaklıklardır. Bu tanımda birbirine egemenlik devretmek ya da toprak hediye etmek söz konusu değildir. Söz konusu olan karşılıklı çıkarlardır yani devletler arasındaki ilişkiler sevgiye değil karşılıklı çıkarlara dayalıdır ve bugün Rusya Federasyonu ile çıkarlarımızın örtüşmesi bizim için memnuniyet vericidir. Kaldı ki 2008 yılında Komitemizin Sn.Lavrov’la İstanbul’da yaptığı toplantıda Sn.Lavrov kendisi de ‘’Abhazya bağımsızlığını kendi öz gücüyle, hakkıyla kazandı. Bu genç cumhuriyet ile ülkemizi eşit görüyoruz.’’ diyerek stratejik ortaklığın gerçek anlamına vurgu yapmıştır. Aynı toplantı da Sn.Lavrov: ‘’ Abhazya’dan toprak talebimiz olamaz, ilişkilerimiz iki eşit ülke ilişkisidir. Kaldı ki Rusya Federasyonunun 17 milyon km² toprağı var, ihtiyacımız yok.’’ da demiştir. Dolayısıyla Rusya Federasyonu’nun egemenliğimize ve topraklarımız yönelik bir talebinin olduğunu düşünmüyoruz. Bunun iki ülkenin ilişkilerini bozmaya çalışan 3. Ülkelere hizmet eden, bundan kişisel menfaat uman kişilerin yarattığı bir gündem olduğuna eminiz.

 

İlkesel olarak biz ülkemizin problemlerini başka ülke ve devletlerle konuşmaz, kendi öz gücümüze inanırız ancak Pitsunda konusunda 3. ülke ve kişisel menfaatleri için onların amaçlarına hizmet eden kişilerin stratejik ortaklığımıza zarar vereceği dolayısıyla her iki ülkeyi de etkileyeceği düşüncesiyle konuyu Sn.Lavrov ve Sn.Putin’e ileteceğimizi vatandaşlık görevimiz olarak parlamentomuza duyuruyoruz.

 

Saygılarımızla. Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi

 

Adına Başkan

 

Erdeşan Kobaş BGANBA

 

İstanbul - TÜRKİYE

 

*****

 

Дата: 19.07.2022 Номер: 2022-006

 

KAMUOYUNA DUYURU;

 

Toprağına uzaktan bakmaktan bile mahrum bırakılmanın travmatik izlerini taşıyan diasporalıların toprak konusundaki hassasiyeti geçmiş yıllardaki Aibga tartışmalarından malumunuzdur. Son günlerde sosyal medya aracılığıyla öğrendiğimiz, insanlarımıza “Topraklarımız satılıyor.” pankartı açtıracak kadar endişe yaşatan halkımıza ait Pitsunda'daki mülkler ve egemenliğimiz altındaki topraklar, karasuları hakkındaki tartışmalar da hassasiyetimizi tetiklemiştir. Egemen ülkemizin eşitliğe dayalı müttefikliklerinden memnuniyet duymaktayız ancak dengenin halkımız aleyhine bozulduğu ilişkilerdeki felaketler hafızamızda durmaktadır.

 

Devletimizin asıl ve tek sahibi olan halkımız tarafından seçilmiş yöneticilerin görevlerinin bilincinde olacağını umuyoruz. Ancak dünyanın hiçbir egemen ülkesinde görülmeyecek adeta egemenliğin devri anlamına gelen bir konunun gündem olması dahi utanç vericidir.

 

Yanı sıra devletin ve ülkenin sahibi olan egemen halkımıza sözleşmenin maddeleri hakkında yeterince bilgi verilmemesi hatta gizlenmesi yetki aşımıdır çünkü bir kez daha söylüyoruz ki yetki sahibi halktır.

 

Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının dahi sahip olmadığı hakları başka ülke vatandaşlarına vermek, devlete ait toprağı sonsuza kadar başka bir ülkenin kullanımına devretmek kimsenin yetkisinde olamaz.

 

Topraklarımız, karasularımız üzerindeki bu utanç verici tartışmada sözü edilen egemenlik devrinin gerçekleşmesi bir yana konunun uzaması dahi müttefik olmaktan son derece mutlu olduğumuz Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde de ciddi bir örselenmeye neden olacaktır.

 

Bu gerekçelerle; bir karış toprağımızda, bir damla suyumuzda dahi egemenliğimizin devredilmesini kabul etmeyeceğimizi, böyle bir konunun gündemde olmasından duyduğumuz rahatsızlığı ifade ediyoruz.

 

С уважением. Кавказо-Абхазский Комитет Солидарности Глава

 

Эрдешан Кобаш БГАНБА

 

Турция-СТАМБУ

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.