RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Temmuz 2022, Cuma 23:32:22 tarihnde eklendi. 324 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya’dan İlginç Savunma!

ASLAN BJANİYA “BİZLER DEVLET ARAZİSİ VE BİNALARINI İŞ İNSANLARINA – SIRADAN İNSANLARARA DEĞİL, ABHAZYA İÇİN ÇOK ŞEYLER GERÇEKLEŞTİREN DEVLET YÖNETİMİNE DEVREDİYORUZ!”
Aslan Bjaniya’dan İlginç Savunma!

22/07/2022. Suhum. 20 Temmuz 2022. Apsnypress. Amanda Kaslandzia / Lana Tsvizhba / Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Oçamçıra Bölgesi’nde STK Temsilcileri ile düzenlenen toplantıda, Pitsunda’daki devlet arazisi ve binaları mülkiyetinin Rusya Federasyonu’na devredilmesi ile ilgili soruları yanıtladı.

 

Aslan Bjaniya: “Bu konu son birkaç gündür halkımızı endişelendiriyor. İmzalanan anlaşmaya herkes farklı yaklaşıyor. Anlaşmanın imzalanmasının devletimizin menfaatine olduğuna inananlar olduğu gibi farklı düşünenler de var. Doğru, ve tam bilgiye sahip olmayanlar var, ne yazık ki başka bir sorun yaratmak ya da bu konudan yararlanmak isteyenler de bulunuyor.

 

Benim görevim sizlere doğruyu söylemek, neden böyle adımların atıldığını açıklamak. Bu alan, 1995 yılında Rusya Federasyonu'na bedelsiz olarak kullanılmak üzere devredildi. Bildiğiniz gibi Boris Yeltsin, 1995 yılında Rusya Federasyonu Başkanıydı. Aynı yıllarda Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından bloke edilen Abhazya da dahil olmak üzere bir abluka alanı içerisinde bulunuyordu, bu olay Başkan Yeltsin döneminde gerçekleşti. Bir değer yargısı yapmak istemiyorum. Vladimir Vladimirovich Putin'in iktidara gelmesiyle durum değişti. 2000'li yılların başında abluka kaldırıldı. Abhazya sakinlerine Rus vatandaşlığı verme süreci başladı. Vladislav Grigoryevich Ardzınba defalarca Abhazya nüfusuna Rus pasaportlarının alınması işleminin neden yapıldığını ve bize neler verdiğini anlattı. Abhazya vatandaşlarının ülkenin henüz tanınmadığı bir zamanda ikinci bir Rus vatandaşlığı edinmelerinin, ülkenin korunmasının garantisi anlamına geldiğine inanıyordu ve ben de onun görüşünü destekliyorum. Durumun ağırlaşması durumunda, Rusya vatandaşlarına destek sağlamak zorunda kalacaktı.

 

Ardından 2008 ile ilgili süreçleri gördük, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınması süreci yaşandı. Rusya Federasyonu'nun yeni yöneticilerinin, o dönemde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitry Anatolyevich Medvedev ve Başbakan Vladimir Vladimirovich Putin'in oynamış oldukları rolleri çok iyi biliyorsunuz. Herkes Rusya devletinin Tskhinval’e gelişini ve ardından orada çözülen sorunları hatırlamaktadır.

 

Rusya Federasyonu hükümeti, bu devlet dachası (SSCB Devlet Başkanları dinlenme evleri ve arazisi – Abhazyam.com) ile ilgili olarak: 2010'dan 2020'ye kadar, sürekli bir biçimde resmi olarak bizlerden talep etti. Sürekli olarak bu devlet arazisinin topraklarında duran bina ve yapıların kendi mülkiyetlerine devredilmesini istediler. Rusya Federasyonu devlet yönetimi, yasalarımıza göre, Abhazya'daki arazilerin satılma hakkının olmadığını çok iyi biliyor; o kiralanabilir veya kullanılabilir. Devlet dachası topraklarında inşa edilen binalar yaklaşık 60 yaşında. İnşaat 1958'de başladı ve 1961'de sona erdi. Ondan sonra orada büyük bir onarım yapılmadı.

Ben geçtiğimiz yıl, bu devlet dachasında iki hafta yaşadım, Başkan Putin ile görüşmeden önce karantina altındaydım. Aslında, 60 yılı aşkın bir süredir, binaların çoğu bakıma muhtaç duruma gelmişti. Bütün bunlar kısmi bir revizyona ve belki de yıkım ve yeni inşaatlara gereksinim duyuyor. Artık korunması gereken kişiler için yeni teknolojiler, yeni güvenlik koşulları bulunuyor. Buna göre, elbette böyle bir çalışmaya da gereksinim var.

 

Vladimir Vladimirovich Putin'in ülkemizi birkaç kez ziyaret ettiğini sizlere hatırlatmak isterim. Hafızam beni yanıltmıyorsa, beş kez geldi. Bir kez Suhum'a geldi, başka bir zamanki gelişi S.V. Bagapş’ın ölümüyle ilgiliydi ve üç kez de bu dacha bünyesinde Abhazya devlet yöneticileri ile yapmış olduğu toplantılar ziyareti.  yaptığı toplantılarla üç ziyaret. Birileri bu dachayı kullanmak isteyen birçok kişinin olduğunu düşünüyorsa, yanılıyor, bu iş öyle değil.  

 

1995 yılında, bu alan Rusya Federasyonu'nun serbest kullanımına devredildiğinde, korunan alan statüsü olarak belirlendi ve bu güne kadar da gözlemlendi. Baş konuğumuzun geldiği yer de burası oluyor.

 

Kasım 2020'de Rusya Devlet Başkanı ile yapılan bir toplantıda, bu konu karakteristik ve nazik bir biçimde gündeme getirildi: “Sevgili Aslan Georgievich, Abhazya yönetimine arazi ve bina kompleksini - binaları ve yapıları - bize devretmesi için defalarca çağrıda bulunduk. Bu tesisin Rusya Federasyonu Başkanı'nın tam teşekküllü konutu olarak çalışabilmesi için büyük bir yenileme yapacağız” dedi.

 

Yapılan bu görüşmeden sonra iki üç gün içinde o sırada görevde bulunan Parlamentoyu topladım ve bilgi verdim. Elbette Abhaz tarafının bu sorunu çözmek için elinden geleni yapacağını söyledim. Aslında bazı muhaliflerin dediği gibi araziyi değil binaları ve yapıları Rus tarafına aktarıyoruz ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bu alanı şirketlere, rastgele insanlara değil, bana göre Abhazya için çok şey yapmış olan bir devlet yöneticisine devrediyoruz. Onun devlet yönetimine gelişiyle birlikte Rusya'nın Abhazya'ya karşı tutumunda değişiklik oldu.

 

Hiç kimse bu alanın sınırlarını değiştirmeyecek. Arazinin rejim durumu her zaman korunmuştur. Bütün bu yıllar boyunca, burada Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi çalışanları bulunuyor. Muhalifler, bu arazinin kime devredileceğinin belli olmadığını söylüyor. Sizleri bilgilendirmek isterim: Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi, devlet savunma örgütleri listesi içerisinde bulunmaktadır. Bu kurum, ticari bir yapı değildir, bu yüzden bilmenizi isterim.

 

Tabii ki, bu konuda ortaya çıkan tartışma beni şaşırtmaktadır.

 

Bizler nasıl davrandık: 2021 yılı boyunca bir anlaşma üzerinde çalışıyorduk. 27 Nisan 2021'de yönetmelik gereği anlaşma taslağı Meclis'e gönderildi. Belgenin Parlamento tarafından alındığının tescil edildiği bir belge vardır. O günden bu yana anlaşma taslağı Meclis'te. Parlamento Başkanı'nın bu belgeyi milletvekilleri için imzaladığı ve “Çalışın ve teklifler hazırlayın” kararını verdiği başka bir belge daha var.

2021 yılı boyunca Parlamentodan herhangi bir yanıt alamadık. Bu pratikte ne anlama geliyor? Bu, Parlamentonun bu anlaşma hakkında herhangi bir yorumu olmadığı anlamına gelir. Bundan başladık. Aynı binada, aynı katta çalışıyoruz. Ancak Nisan 2021'den bu yana Parlamento'dan bu anlaşma hakkında yorum yapacak tek bir belge almadık. Bir anlaşma üzerinde çalıştık ve bu yılın Ocak ayında ilgili anlaşma imzalandı. Mevcut uygulamaya göre, bu anlaşmanın onaylanması amacıyla parlamentoya gönderilmesi ve parlamentoda mutlaka onaylanması gerekiyor. Bilindiği üzere yakın zaman içerisinde, meclis komisyonu bu anlaşmayı değerlendirdi, inceledi ve Parlamento’da oturuma sunulması önerisinde bulundu. Bu konu ne zaman oturuma getirilecek, bilmiyorum. İşte bu konuda yapılan çalışma budur.

 

Bu konu hakkında tam bilgiye sahip olmayanların dikkatini çekmek istiyorum: Bu anlaşmanın anayasaya aykırı olduğu söyleniyor. Abhazya Anayasası'nı ihlal ettiğine inanan varsa, bu konuyu Anayasa Mahkemesi'nde değerlendirmeye hazırız. Belgenin tartışılmasının bu kadar geniş bir tanıtım alanı içerisinde görüşülmesinde belirli “artılar” olur.

 

Bazı muhaliflerimiz, devlet dachasının teslimi sorununun önemsiz olduğunu ve devletlerarası ilişkileri etkilemediğini söylüyor. “Başkanlar başka, daha büyük ölçekli sorunlarla meşguller, dachayla ilgilenmek onlara mı kalmış?” diye soruyorlar.

 

Tabii ki, Rusya Federasyonu Başkanı diğer devletlerin liderleriyle bir araya geldiğinde, Pitsunda devlet dachasını düşünmüyor. Ancak Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile bir görüşme ortamı gerçekleşirken ve yardımcıları bunu hazırlarken, Putin'in kendisi tarafından 2010 yılında imzalanan ve bu devlet dachası ile ilgili bir belgenin varlığını iyi anımsıyorlar.

 

Putin, Başbakan olarak görevde bulunurken, hükümetler arası bir anlaşmanın hazırlanması talimatını verdi. Elbette onlar bu sorunları çok iyi anımsıyorlar. Abhazya Cumhuriyeti devlet yönetimi açısından, müttefiğimiz ile henüz çözemediğimiz üç ya da dört konu dışında başka sorun bulunmuyor.

 

Eğer, Abhazya ve Rusya devlet başkanlarının tüm toplantılarını özetleyecek olursak ve bunlar otuz yılı buluyor ve 50 saat oluyor, bu saat diliminin 48 saati Abhazya'ya nasıl ve ne şekilde yardım edileceği gündeminde bulunuyordu.  Rusya'ya nasıl yardım edileceği sorusu gündemde bulunmuyor ya da çok nadiren gündeme geliyordu. Tüm bu yıllar boyunca Rusya, bizlere bölge arazisi açısından değil, orada bulunan bina kompleksinin kullanım sorununu çözmek için özellikle de bu yazlık binalar için bir öneriyle geldi. Bu konu uzun yıllardır var ve genel olarak bizim için başka sorun da yoktu. Ve bizler de bu istemlere yanıt vermedik. Rusya Federasyonu eski Büyükelçisi Dvinyanin tarafından Abhazya Cumhuriyeti devlet yönetimine gönderilen resmi bir belge var. Bu geçen yıl gönderildi. Mektup da şöyle yazıyor:

 

“Son on yılların pratiğinin gösterdiği gibi, Rus-Abhaz ilişkilerinde, Abhaz tarafının çeşitli bahaneler altında kaçındığı, mülkiyetten siyasi konulara kadar çok çeşitli nitelikte çok sayıda düzenlenmemiş sorun birikmiştir. Bu bağlamda, mevcut tüm sorunların nihai çözümüne yönelik çalışmaları hızlandırmak için etkili yöntemlere gereksinim duyulmaktadır. Müttefikler ve stratejik ortaklar arasında çözülemeyecek hiçbir sorun olmayacağına eminim. Bu bağlamda, Rusya'daki devlet yöneticileri tarafından finansal mekanizmaların kullanılması, Moskova'da en etkili yöntem olarak kabul edilmektedir”

 

Hadi, bakalım bizlerin ilişkisi nasıl gelişti. Abhazya, Rusya'dan destek alıyor mu, eğer alıyorsa bunlar nedir? Rusya Federasyonu,  Abhazya’ya ve Abhazlara karşı müttefik olarak görevini ne biçimde uygulamaktadır? Anlatmaya çalışacağım. Şu anda içerisinde bulunduğumuz Kültür Evi mükemmel durumda, Rus parasıyla inşa edildi. Rusya, Abhazya cumhuriyeti topraklarında şunları yaptı: tüm okulların, okul öncesi kurumlarının, hastanelerin ve polikliniklerin %99'u Rusya'dan karşılıksız yardımıyla gerçekleşti. Tek üniversitemiz de Rusya Federasyonu'nda gönderilen finans sayesinde onarıldı.  

 

İçme suyu temini sorunları: Bugün için Mıyku köyünde bir su boru hattının inşasından bahsettik ve Oçamçıra şehrine su sağlanacak. Bu temin aynı zamanda Rusya Federasyonu'nun parası ile gerçekleşecek. Devlet otoyolunun aydınlatması ve onarımı ve çok daha fazlası, bu alanda yapılan her şey Rusya'dan bize gelen finans desteği ile yapıldı.

 

Bütün bu yapılan desteklerin, müttefikimizin bize karşı tavrının çok açık bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Ayrıca, sosyal alanımızda neler oluyor? Bir müttefik bu alanda bize yardım ediyor mu etmiyor mu? Ve sosyal alan, anladığınız gibi, sağlık, kültür vb. Abhaz emekli maaşı ne yazık ki iki bin ruble, Rus emekli maaşı ise on bin rubleden fazla. Abhazya'da yaşayan 35 bin Abhazya vatandaşı Rusya'dan emekli maaşı alıyor. Bu aynı zamanda Abhazya'ya karşı müttefik olma görevinin bir tanımıdır.

 

Şimdi müttefiklerin bize karşı tavrının diğer alanlarda nasıl gerçekleştiğinden söz etmek istiyorum.

 

Devlet çalışanlarının ana kategorilerinin maaşları, Silahlı Kuvvetlerin finansmanının % 99'u, Devlet Güvenlik Servisi, İçişleri Bakanlığı, Devlet Koruma Servisi - bunların hepsi Rusya Federasyonu'ndan yardımlar sayesinde gerçekleştiriliyor. Geçen yıl ve bu yıl İçişleri Bakanlığı'nın gereksinimleri için 120'den fazla araç teslim aldığımızı muhtemelen fark etmişsinizdir. Sadece bunlar bilinsin diye söylüyorum.

 

Benim görevim doğruyu söylemek ve sizlerde sonuca varın. Ajitasyon içerisine girmeyeceğim ve bir şey elde etmek için bahane aramak istemiyorum. Sizlere ve çıkarlarınıza hizmet edeceğim. Benim işim doğruyu söylemek.

 

Sonunda bu konuda ne düşündüğümü söyleyeceğim.

 

Size devlet memurlarının ve emeklilerin maaşlarından söz etmiştim.

 

Oçamçıra’daki spor salonu çalışıyor mu, çalışmıyor mu? Onun çerçevesinde sürekli olarak tartışmalar yaşıyoruz. Kimin parası ile inşa edildi? Yatırımcıların parası ile.

 

Sevgili dostlar, sizler ülkemizde yaşananları, Gürcistan sınırında 2008 yılına kadar kaç kişinin öldüğünü, orada partizanların nasıl saldırdığını, Gürcü özel servislerinin çalıştığını, Gal bölgesi topraklarında kaç terörist saldırı ve sabotaj yapıldığını çok iyi hatırlarsınız. Savaş sonrası dönemde orada yaşayan vatandaşlarımızdan yaklaşık 400 kişi yaşamını yitirdi. Müttefikimiz görevlerinin yerine getirilmesinin bir parçası olarak, yaklaşık yüz Rus vatandaşının - barış gücü askerlerinin - öldüğü belirtilmelidir. Bu tarihi bir gerçektir ve bunu bilmenizi isterim.”

 

Kaynak: https://apsnypress.info/ru/item/646-aslan-bzhaniya-o-gosdache-pitsunda-o-prodazhe-zemli-rechi-ne-idet

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.