RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Temmuz 2022, Salı 21:58:20 tarihnde eklendi. 309 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Pitsunda Dachası Satılıyor mu?

SAİD GEZERDAVA “PİTSUNDA’DAKİ DEVLET TOPRAKLARI, BU KOŞULLAR ALTINDA KİRALANIRSA EGEMENLİK HAKLARI ORTADAN KALKACAK VE KİRALAMA İLİŞKİLERİ SÜREKLİ OLARAK UZATILACAKTIR!”
Pitsunda Dachası Satılıyor mu?

12/07/2022. Suhum. 11 Temmuz. 2022. Chegemskaya Prsvdsa. Said Gezerdava. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Değerli Abhazyam.com izleyicileri, bundan tam bir yıl önce Pitsunda’da bulunan ve SSCB döneminden günümüze kadar mülk ve toprak satışı ve kiralaması sorunu gündeme gelmiş ve bizler bu konu hakkında sizleri bilgilendirmiştik. (Bknz: http://www.abhazyam.com/haber/6744/pitsundada-neler-oluyor.html )

 

Günümüzde bu sorun yine gündemde, o yüzden Abhazya Cumhuriyeti vatandaşları ve Abhaz Diasporası olarak konu hakkında hakkımız olan bilgi edinme ve toplumun zararına olacak olan girişimlere de hayır deme hakkımız olduğunu bilelim.  

 

Bizler, bu tür satış ve kiralama girişimlerinin nasıl olduğu konusunda açık bilgiye sahip olmamız gerektiğine inanıyoruz.

 

Aşağıda, Said Gezerdava tarafından Pitsunda’da bulunan devlet bina ve arazilerinin yabancılara kiralanması hakkında yazılan bilgilendirme yazısı bulunmaktadır.

 

Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu

Fatih Atan. (Atanba - Тванба)

 

*****

 

SAİD GEZERDAVA

 

“Pitsunda'da da bulunan devlet bina ve arazilerinin yabancılara kiralanması anlaşması hakkında;

 

Bu koşullar altında devletimiz kiralanan topraklarda egemenlik haklarını kullanamayacak ve kira ilişkisini uzatmak zorunda kalacaktır.

 

Son yılların en büyük halk öfkesine tepki olarak aktif bir karşı propaganda olduğunu fark ettim. Bu konu, "Siyah", "beyaz" olarak adlandırılabilir – bölgedeki eski dönemden kalan binalar rezervinin ve bitişik su alanının bir kısmının transferi resmi olarak kiralama olarak adlandırılabilir. Ayrıntılara girmezseniz, tüm bunlar oldukça uzun ama yine de arazi kullanımı (kiralama) gibi görünüyor. Ancak kanunların, antlaşmaların ve diğer belgelerin hükümleri hiçbir zaman ayrı alınamaz, o biçimde işlemez. Yalnızca diğer hükümlerle bağlantılı olarak çalışırlar ve yine de belge metni içerisinde aranmaları gerekir.

 

Evet, Anlaşmada arsaların ve su alanının bir bölümünün kiralanmasıyla ilgili bir kural bulunuyor (Sözleşmenin 4. maddesinin 2. kısmı), ancak bu bölgedeki mülk kompleksinin mülkiyetinin devri ile ilgili kurallar var ve su alanı (Sözleşmenin 3. maddesinin 1. kısmı), Rus tarafına ait tüm binaların korunması (26. maddenin 3. kısmı) ve tarafımızla anlaşarak bu bölgelerde şirkete inşaatı hakkı veriyor (Anlaşmanın 5. manddesi). Transferin ana amacı gayrimenkuldür (üç eski devlet daçası) ve arazi yardımcı mülk rolünü oynar. Bu nedenden dolayıdır ki, her zaman ana nesnenin (gayrimenkul) kaderini belirleyecektir. (Rusya Federasyonu Medeni Kanunu'nun 135. Maddesi).

 

Binaların inşası hakkı ve karar verme sürecinde şeffaflık eksikliği göz önüne alındığında, inşa edilecek olan mülk sayısı artabilir.

 

Ayrıca, konut binaları da Rus şirketinin mülkü olacak. Bu gibi durumlarda devletimiz kiralanan topraklarda egemenlik haklarını kullanamayacak ve sonrasında kira ilişkisini uzatmak zorunda kalacaktır.

 

Dolayısıyla kiralamadaki hüküm fiilen uygulanamaz ve burada gizli bir alım satım işleminin gerçekleştiğini gösterir. Her şeyden önce, mevzuatımızın ötesine geçmeli ve Rusya Federasyonu Güvenlik Servisi yasasındaki mülkünün durumunu belirtmeliyiz, bu devlet sırları rejimine tabidir (RFG Servisi Yönetmeliğinin 69. Maddesi, Madde 12'sine göre).

 

Bu 49 yıllık kiralama süresi ile her şeyin bu kadar basit olmadığını da hatırlatmak isterim. Abhazya Cumhuriyeti Arazi Kanunu'nda (1994) böyle uzun bir kiralama süresi öngörülmüştür ve bu, Abhaz makamları için böyle bir uzlaşı çözümüydü ve daha sonra böyle bir kurumu getirmemek için yeni bir demokratik yola geçtiler. Toprağın özel mülkiyet olarak piyasa ekonomisinde kullanılması.

 

Bunun, gönülsüz bir kurum devri olduğu ortaya çıktı - bu bir kiralama değil, aynı zamanda bir mülk de değil. Bu, bünye içerisinde bulunan nesnenin transferine karşı başka bir argümandır.”

 

Kaynak: https://chegem.su/obshchestvo/item/357-o-sdelke-po-otchuzhdeniyu-gosdachi-v-pitsunde

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.