RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 01 Haziran 2022, Çarşamba 10:21:34 tarihnde eklendi. 175 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre Öngörüşmeleri Sürüyor!

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ EŞ BAŞKANLARI CİHAN SULTANOĞLU, TOİVO KLAAR VE VİOREL MOŞANU ABHAZYA CUMHURİYETİ’Nİ ZİYARET ETTİ!
Cenevre Öngörüşmeleri Sürüyor!

01/06/2022. Suhum. 31 Mayıs 2022. Apsnypress. Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Güney Kafkasya’da Güvenlik ve İstikrarın Sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen görüşmelerin eşbaşkanları Cihan Sultanoğlu, Toivo Klaar ve Viorel Moşanu başkanlığındaki heyet, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakliy Tujba başkanlığındaki heyet ile 31 Mayıs Salı günü, Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığında toplantı yaptı.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı İrakliy Tujba, Cenevre görüşmelerinin eşbaşkanlarını memnuniyetle karşıladı ve AGİT'in (OBCE) yeni eş başkanı Viorel Moşanu’ya oldukça zor bir dönem içerisinde verimli ve başarılı çalışmalar diledi.

 

İrakli Tujba “Maalesef, Mart ayında yapılması gereken son tur görüşmeleri eşbaşkanların inisiyatifiyle ertelendi. Bugün tüm güncel konularda anlaşmaya varabileceğimizi ve Haziran'da yapılması planlanan yaklaşan turun başarılı bir şekilde düzenlenmesini sağlayabileceğimizi umuyorum” dedi.

 

İrakliy Tujba, Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin gündeminin oldukça sabit kaldığını, son yıllarda bu gündemdeki pek çok maddenin özel bir değişikliğe uğramadığını kaydetti.

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Bizim bakış açımıza göre özellikle ikinci çalışma grubunun faaliyetleri çerçevesinde önemini yitirmiş bir takım konular bulunuyor ve bunların ya değiştirilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor" vurgulamasında bulundu.

 

En önemli sorunun bölgede ve özellikle Abhazya Cumhuriyeti’nin güvenliğinin sağlanması olduğunu vurguladı.

 

İrakliy Tujba “Bunun sağlanmasının, uluslararası güvenlik garantileri ve düşmanlıkların yeniden başlatılmamasına ilişkin bir belgenin Gürcistan ile bir barış anlaşması imzalaması gerektiğine inanıyoruz. Ne yazık ki, geçtiğimiz yıllarda Gürcü heyetinin bu önemli konuda yapıcı önerilerimizi tartışmayı kategorik olarak reddettiğini belirtmek zorunda kalıyoruz. Aslında bu yöndeki çalışmaları engelliyorlar. Gürcistan, uygulamış olduğu politika ile Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğine doğrudan tehdit oluşturan bir ülkedir. Bu bağlamda Gürcistan ile barış anlaşması yapılmadan ülkelerimiz arasındaki mevcut gerilimi aşmak son derece zor olacaktır” dedi.

 

İrakliy Tujba, aynı zamanda, Abhazya temsilcilerinin, her zaman olduğu gibi, esas olarak işbirliğinin insani yönleriyle ilgilenen ikinci çalışma grubunun çalışmaları çerçevesinde diyaloğa açık ve hazır olduklarını ve bu konuda belli başarıların olduğunu vurguladı.

 

İrakliy Tujba “Bugünlerde uluslararası ilişkilerde hüküm süren ciddi gerilim bağlamında, Cenevre tartışmalarının özel bir rol edindiğine inanıyoruz. Bu görüşmeler, birkaç çalışan iletişim kanalından birisi durumunda bulunuyor. Ve gelecekte bu iletişim kanalını sürdürmek için her türlü çabayı göstereceğiz” diyerek sözlerini bitirdi.

 

Avrupa Birliği Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar ise, uzun bir aradan sonra Suhum'a gelmekten dolayı çok memnun olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı.

 

Toivo Klaar “Bugünlerde Cenevre görüşmelerine katılan tüm katılımcılarla yeni bir bilgilenme döneminden geçiyoruz. Önümüzdeki hafta toplantılara başlanacak. Bilgilendirme ön görüşmeleri, özellikle bizim Tiflis ziyaretimizle başladığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda durum, geçen sefer yapmış olduğumuz görüşmelerden oldukça farklı boyutta bulunuyor, yeniden planlanan tur hakkında görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bilindiği üzere dünyadaki durum karmaşık boyutlarda, yani uluslararası durum, genel olarak kutuplaşmış boyutlarda. Uluslararası gündemin uluslararası Cenevre görüşmelerinin gidişatını olumsuz etkilememesini ve tüm süreci rayından çıkarmamasını umuyoruz” dedi.

 

Toivo Klaar, Uluslararası Cenevre Görüşmelerini tüm dış zorluklardan korumak için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Toivo Klaar “Uluslararası Cenevre Görüşmelerinin öneminin elbette farkındayız. Ancak, turun bir kez daha ertelendiği bir durumla ilişkili risklerin de farkındayız. Bu tür durumlarda çatışmalardan etkilenen kişiler doğrudan etkilenir. Bölgede istikrarlı güvenliği sürdürmeyi, çabalarımızın Cenevre görüşmelerinin düzenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlamaya yönelik olmasını ortak sorumluluğumuz olarak görüyorum. Bilgilendirme buluşmalarımızın amacı, katılımcıların görüşlerini, geri bildirimlerini, tepkilerini duymaktır, böylece onlara dayanarak gelecekte yapılacak olan turları düzenleyebiliriz. Yukarıda belirtmiş olduğum durumu göz önünde bulundurarak, bugün için yapıcı bir görüşmede bulunacağımızı umut ediyoruz” dedi.  

 

Cenevre görüşmeleri BM eş başkanı Cihan Sultanoğlu ise, bu tür ön görüşmelerin, varolan durumu birlikte analiz etme ve Cenevre’deki uluslararası görüşmelerin olumlu ve verimli bir çalışma süreci için koşulların nasıl sağlanacağını düşünme fırsatı olduğunu vurguladı.

 

Cihan Sultanoğlu “Tabii ki, ön görüşmelerimizin arka planı o zamandan bu yana oldukça değişiklik gösterdi. Üç eş başkan olarak konumumuzu belirtmek istiyorum. Bu ortak pozisyon, yetkimizde yer alan çatışma ortamının çözümü hedefine ulaşmayı amaçlamaktadır. Taraflar ile temas halindeyiz, tüm katılımcılarla öngörüşmelerde bulunuyoruz ve onlardan alacağımız bilgilere dayanarak, bir sonraki tur için en uygun zamanı ve teknik koşulları birlikte seçeceğiz” vurgulamasında bulundu.

 

Temsilci “İlk kez burada olmaktan ve ayrıca süregelen öngörüşmelerin bir parçası olarak sizinle tanıştığım için çok mutluyum. Bugünkü ve gelecekteki çabalarımızın, bölgede istikrar ve güvenliğin korunması yararına ve işbirliğini amaçlayan görevimizin uygulanması için uluslararası Cenevre görüşmeleri formatının istikrarlı durumda tutulmasına yardımcı olacağını umuyorum” dedi.

 

Kaynak: https://www.apsnypress.info/ru/item/8053-iraklij-tuzhba-v-usloviyakh-sereznoj-napryazhennosti-v-mezhdunarodnykh-otnosheniyakh-zhenevskie-diskussii-priobretayut-osobuyu-rol

 

www.abhazyam.com 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.