RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mayıs 2011, Salı 09:55:47 tarihnde eklendi. 592 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagapş; Barış gözlem gücü bulunmayacak

SERGEY BAGAPŞ "ABHAZYA'DA AB BARIŞ GÖZLEM GÜCÜ BULUNMAYACAKTIR" DEDİ
Bagapş; Barış gözlem gücü bulunmayacak 11/02/2009. Abhazya Devlet Başkanı Sergey BAGAPŞ; AB Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Peter SEMNEBY ile basına kapalı olarak yapılan görüşmede "Abhazya'da AB'e ait hiç bir gözlemci grubu bulunmayacaktır" açıklamasında bulundu.

Abhazya Devlet Başkanlığı Basın Büro Temsilcisi Kristian BJANİYA'nın belirttiğine göre taraflar arasında yapılan görüşme oldukça açık sözlü bir ortamda gerçekleşti. Sergey BAGAPŞ; Abhazya tarafı olarak BM Gözlem Grubu'nun geleceği ile ilgili olarak yaşanan sorundan rahatsızlık duyduklarını net olarak belirterek "BM Gözlem Grubu'nun bölgedeki süresinin uzatılması ile ilgili teknik konularda bize hiç bir biçimde danışılmadı, bu konu hakkında kimi ülkelerin davranışları bizi rahatsız ediyor" dedi.

Sergey BAGAPŞ "Abhazya tarafı olarak bizler belirttik, eğer bölgede görev yapan BM Gözlem Grubu'nun yerine AB Gözlem Grubu'nun geçirileceği ümidinde olanlar varsa bunun boş bir heves olduğunu vurguluyoruz. AB ülkeleri bu tür görev değişikliği ile ilgili olarak Rusya'ya Abhazya'yı etkilemesi için baskı yapmasını ümit ediyorlarsa, Suhum olarak bu tür girişimlere kesin olarak karşıyız, böyle bir yaklaşım kabul edilemez. bu ve benzeri sorunların çözümünü Abhazya ve onun Devlet Yönetimi çözecektir" açıklamasında bulundu.

Sergey BAGAPŞ "Abhazya toprakları içerisindeki insan haklarını ve bazı etnik toplumların konumlarını incelemek isteyen AB, Avrupa Parlamentosu ve diğer Avrupalı kurumlar Abhazya halkının da haklarının envanterini çıkartmalıdırlar. Eğer ileride de Avrupalı ülkeler tarafından sorunlar ile ilgili olarak yapılan görüşmelerde yetki ve sorunların çözümünde ilerleme olmazsa Abhazya tarafı olarak kendi pozisyonumuzu yeniden değerlendireceğiz" dedi.

Sergey BAGAPŞ; AB Temsilcilerinin dikkatlerini Güney Kafkasya'da ki ulaşım ağlarının sorunlarına çevirdi ve ulaşım sorunlarının tamamının belirlenerek bölgede doğrudan ulaşım konusununda önemini hatırlatarak "sadece demir yolu ulaşımını konuşmak olmaz ancak ve diğer ulaşım konularınıda görüşmek gerekir, hava ulaşımı, deniz ulaşımı ve diğer ulaşım konuları gibi. Bunların dışındaki projeler Abhazya Yönetimi için kabul edilemez" dedi.

Sergey BAGAPŞ; Cenevre'de yapılan görüşmelere değinerek "Abhazya, Cenevre'de yapılan görüşmeler sürecini destekliyor, ancak, onun için belli bir zamanın belirlenmesi gerekir. Ayrıca, görüşmelere katılanların statülerinin belirlenmesi gerekir, çünkü bugün var olan format bizlere önemsiz bir konum veriyor. Bu tartışmalar bizlere gerçek bir yarar sağlamaz, görüşmelere katılanlar kişi olarak kendilerini tanıtıyorlar, ancak ülkelerini değil. Bu tür yaklaşımlar ile görüşmeler sürecinde tavsiye ve çözüm önerileri çıkabilir, ancak yaptırım gücü olmaz. Eğer belirtmek gerekirse, görüşmeler sürecinden olumlu bir sonuç beklemek gerekir, şu anda anlaşılır olan konu, Cenevre görüşmelerinin bu biçimde uzun sürmeyeceğidir" dedi.

Sergey BAGAPŞ "Ekonomik destek ve yardım konularına değinmek gerekrse, Abhazya hiçbir zaman için Avrupa Birliği ile ekonomik yardım ve buna bağlı konuları görüşmedi. Bu sorunları kendi çabası ya da Rusya Federasyonu'nun desteği ile çözdü. Ağustos ayında Güney Osetya'da yaşananlardan sonra olduğu gibi ve şimdi de Gürcistan'ın askeri alt yapısının maddi olarak güçlendiği görülüyor. Bu ortam içerisinde bir arada yaşama ve barış görüşmelerinin bir anlamı kalmıyor, çünkü Gürcistan'ın askeri yapısının güçlendiği ortada duruyor" vurgulamasında bulundu.

Sergey BAGAPŞ "AB'nin Gal Bölgesi'nde yaşanan son olayların bir analizini yapması gerekir. Bizler, bölgede yaşayan insanların korkutulduğunu görüyoruz, bu uygulamaların politik olduğunu biliyoruz, bu uygulamalar Gürcistan'ın bölgede istikrar ortamını bozmasına yardımcı oluyor. Ve eğer, Avrupa Birliği bunu kavramıyorsa, Abhazya'nın görüşmelere daha fazla katılmasının bir anlamı olmayacak" belirlemesinde bulundu.

Kaynak: www.regnum.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.