RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Ocak 2022, Cuma 21:02:21 tarihnde eklendi. 79 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lavrov – Blinken Görüşmesi!

SERGEY LAVROV “ABD, ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TÜM ÖNERİLERİMİZE YANIT VERECEK!”
Lavrov – Blinken Görüşmesi!

21/01/2022. Cenevre. 21 Ocak 2022. / TASS /. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Rusya FederasyonuDışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'li mevkidaşı ile görüşmesinin ABD'nin Rusya'nın güvenlik garantilerine yönelik önerilerine yanıt hazırlamasına yardımcı olacağını söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmenin süresiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Lavrov, “Prensipte dakiklik kötü bir işaret olamaz ve sizin de söylediğiniz gibi toplantıyı 1,5 saat olarak planladık çünkü yaklaşık olarak aanlaşılır bir süreydi, bizler görüşeceğiz” dedi.  

 

SergeyLavrov “10 Ocak'ta burada Cenevre'de yapılan Rus-Amerikan görüşmelerinde ve 12 Ocak'ta Rusya-NATO Konseyi'nde yapılan görüşmelerde söylenen her şeyi yinelememize gerek yoktu. Elbette bunları yinelemedik. Biz zaten temsilciler düzeyinde yapılan bu iki formattaki görüşmelere ABD yönetiminin sözlü olarak ilk tepkisini duyduk. Ve genel olarak, Amerikan tarafının bizden bu toplantıyı yapmamızı istediğinde bize sorduğu tepki,  bu ön hazırlıktı, biz bu konuda uyarıldık, birkaç gün önce Anthony Blinken'in bana telefonda söylediği gibi, Amerikan tarafının, Amerika Birleşik Devletleri ile bir anlaşma ve NATO ile bir yapılacak olan anlaşmanın yazılı taslaklarını hazırlamasına yardımcı olacak. Genel olarak, bugün tüm bunlar oldu” dedi.

 

Verilecek olan yazılı yanıtlar için son tarih

 

Lavrov, Rusya Federasyonu ve ABD arasında, Washington'un Rusya'nın güvenlik garantisi tekliflerine gelecek hafta yazılı yanıtlar göndermesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

 

Sergey Lavrov “Bugün Ukrayna konusunu görüştük. Amerikalı meslektaşlarımız yine Rusya-Ukrayna sınırındaki sorunları ön plana çıkarmaya çalıştılar, geri kalan her şeyi sözde gerilimi düşürme gereksinimine koşullandırmaya çalıştılar. Zaten bunlar, hep büyüleyici sözler durumuna geldiler. Önümüzdeki hafta tüm önerilerimize yazılı yanıtlar alacağız” dedi.

 

Fikir Alışverişi

 

Rusya Dışişleri Bakanı, görüşmenin orta düzeyde gerçekleştiğini vurguladı. Lavrov, “Anthony Blinken,bu görüşmenin gelecek hafta verecekleri yazılı yanıt için kendilerine yardımcı olacak olan bu görüş alışverişinden memnun olduğunu söyledi - bunu zaten birkaç kez vurguladı” dedi.

 

Lavrov “Bizler bugün seçim özgürlüğü, ittifakları seçme özgürlüğü, askeri ittifaklar hakkında bazı argümanların yinelenmesini dinledik, ancak bizler, bu tür bir ittifak seçme özgürlüğünün, bir devletin güvenliğini sağlarken, diğer devletlerin güvenliği pahasına alınmasından kaçınılması gerektiğini belirten bir dizi belge sunduk. Anthony Blinken ve ekibinden, AGİT'te siyasi düzeyde kabul edilen ve orada defalarca teyit edilen taahhütlerin bu bölümünü nasıl yorumladıklarını bize açıklamalarını istedik” dedi.

 

Lavrov, Washington'un Moskova'nın güvenlik garantisi için istemiş olduğu önerilerine verdiği yanıtı kamuoyuna açıklamanın doğru olacağına inanıyor ve Anthony Blinken'e bu açıklamayı yapmasını önerecek.

 

Lavrov “Bu, Amerikalı meslektaşlarımıza sorulması gereken bir soru. Bugün düşündüm ama şu ana kadar bir yanıt yok, bizler bu konuyu gündeme getirmeyeceğiz, çünkü bu konu onlara ait, bu yanıt bizlere onların konumunun değerini belirletecek. Bu yanıtı kamuoyuna açıklamanın doğru olacağını düşünüyorum ve Anthony Blinken'den bu açıklamaya itiraz etmemelerini isteyeceğim” dedi

 

Rus-Amerikan temaslarının değerlendirilmesi

 

Lavrov, Moskova’nın, ABD ile temaslarda doğru yolda olup olunmadığını henüz değerlendirme aşamasında olmadığını belirtti. Rusya'nın güvenlik garantilerine ilişkin önerilerinin her noktasına karşılık olarak Amerikan tarafından yazılı yanıtlar alındıktan sonra bunun netleşeceğini söyledi.

 

Dışişleri bakanı gazetecinin temaslar ile ilgili sorusuna “Doğru yolda mı yoksa yanlış yolda mı olduğumuzu söyleyemem. Bunu, önerilerimizin tüm noktalarına kağıt üzerinde Amerikan tepkisini aldığımızda anlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bakana göre, burada olanlar “boş işler” girişimi, kesinlikle yetersiz.

 

17 Aralık 2021'de Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ile güvenlik garantileri konusunda bir anlaşma taslakları ve Rusya ile NATO üye devletlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirlere ilişkin bir anlaşma taslaklarını yayınladı. Bu konular hakkında ki Rus-Amerikan görüşmeleri 10 Ocak'ta Cenevre'de, 12 Ocak'ta da Brüksel'de Rusya-NATO Konseyi toplantısı yapıldı ve 13 Ocak'ta Viyana'daki AGİT Daimi Konseyi toplantısında ise bu girişimler üzerinde görüşmeler yapıldı.

 

Kaynak: https://tass.ru/politika/13491031

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.