RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Ocak 2022, Çarşamba 12:38:29 tarihnde eklendi. 146 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Şair Lola Tvanba (Atanba)!

19 OCAK 1952 – “AYAYİRA” "Аиааира" ŞİİRİ YAZARI ABHAZ ULUSAL ŞAİRİ LOLA TVANBA (ATANBA) YAŞASAYDI BUGÜN 70 YAŞINDA OLACAKTI. RUHU ŞAD OLSUN!
Abhaz Şair Lola Tvanba (Atanba)!

 19/01/2022. Suhum. 18 Ocak 2022. Apsnypress. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Yazarlar Birliği üyesi olan Abhaz şair Lola Tvanba (Atanba), bugün yaşamış olsaydı 70 yaşına basacaktı (19.01.1952 - 22.11.2006).

 

Lola Sultanovna Tvanba, 19 Ocak 1952'de Suhum Bölgesi, Eshera köyünde doğdu. A. M. Gorki Suhum Devlet Pedagoji Enstitüsü'nden mezun oldu (1975). 1977'de Suhum Tatil ve Gezi Bürosu’nda rehber olarak çalışmaya başladı. Farklı yıllar içerisinde Ulusal Çocuk Kütüphanesi'nde yerel tarih bölümünün başkanı, D. I. Gulia Evi Müzesi'nde kıdemli bir araştırmacı ve "Iairuma" anaokulunda öğretmen olarak çalıştı.

 

Lola Tvanba (Atanba), Şiir yazmaya erken yıllarda başladı. Şiirleri 1975'ten beri yayınlanmaktadır. Onun şiirleri “Alaşara” ve “Abaza” «Алашара» и  «Абаза» dergilerinde, «Апсны капш» "Apsny Kapsh" gazetesinde, «Ецваджаа» ("Takımyıldızı"), “Nisanda Bir” («Однажды в апреле» Tiflis, 1982), “... Biz oğulların yerini alamayacağımız bir anıt... Şiirler ve şarkılar” (Suhum, 1994), “Cesaret Şarkısı. şiirler Hikayeler. Makaleler” (Suhum, 1995); "Abhaz şiiri Antolojisi. XX yüzyıl” (Suhum-Moskova, 2001; 2009), vd.

 

Lola Tvanba, Suhum'da yayınlanan Abhaz dilinde bir dizi şiir koleksiyonunun da yazarıdır: “Şafakta” «На рассвете», “Gece Masalları” «Сказки ночи», “Kefaret Şarkısı” «Песнь искупления», “Kader” «Судьба» , “Sıradaki. şiirler Sözlü halk hikayeleri. Hatıralar. Makaleler, vd.

 

Abhazya Yazarlar Birliği Başkanı Vakhtang ,Abkhazou “Özgün bir yeteneğe sahip mükemmel bir şair olan Lola Tvanba, Abhaz şiirine damgasını vurdu. Çalışmalarında Anavatan ve yerli halk, dil ve ulusal gelenekler için aşk teması kırmızı bir iplik gibi işliyor. Onun yaşam üzerine olan sözleri çok ilginç. Lola, 1992-1993 yıllarında Abhazya halkının vermiş olduğu Vatanseverlik Savaşı'nda Anavatan savunucularının kahramanlıklarını sözlere döküyor. Zamansız vefat eden şair Lola Tvanba'nın hatırası, meslektaşlarının kalplerinde ve onun yeteneğinin hayranları arasında sonsuza kadar kalacaktır” dedi.

 

Not: Abhazya’ya gittiğim andan itibaren en yakınımda bulunan, elinden gelen her türlü desteği veren kardeşim Lola Tvanba (Atanba’)nın ölümü beni de derinden etkilemişti. Abhaz ulusunun, en değerli şairlerinden olan ve “Ayayra” şiiri ile günümüze kadar tüm Abhaz vatanseverlerinin dilinde olan “Ayayra” (Аиааира) şiirinin yazarı, kardeşim Lola Tvanba,  her zaman kalbimin en derin yerindesin. Ruhun şad olsun! Fatih Atan. (Atanba - Тванба).  

 

Not: Ayayra “Аиааира”  şiiri video sunumu: https://www.youtube.com/watch?v=g--6f0UFBPM

 

Kaynak: www. www.apsnypress.info

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.