RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Aralık 2021, Çarşamba 12:17:30 tarihnde eklendi. 528 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suhum’da Dün Neler Oldu?

ABHAZYA CUMHURİYETİ BAŞŞEHRİ SUHUM’DA MUHALEFET TARAFINDAN DÜZENLENEN YASA DIŞI MİTİNG SIRASINDA GAZETECİLERE SALDIRI DÜZENLENDİ!
Suhum’da Dün Neler Oldu?

22/12/2021. Suhum. 22 Aralık 2021. Sputnik. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti’nde Muhalefet Partisi “Abhazya Ulusal Partisi” (АНД), “AbhazyaGazileri Birliği” («Аруаа») tarafından 21 Aralık günü yasal omyan bir biçimde miting düzenlendi. Miting barışçıl bir biçimde sürdü, ancak bazı miting katılmcıları, mitingi izleyen gazetecilere ve kamu binalarına saldırı düzenlediler.  

 

Abhazya Cumhuriyeti Başsavcılığı olaylar ile ilgili olarak soruşturma başlattı. Abhazya Cumhuriyeti Başsavcısı Adgur Agrba, İçişleri Bakanı Walter Butba ve Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Robert Kiut tarafından saldırıları düzenleyenler hakkında yasal soruşturma yapacaklar.

 

Protesto eylemi sırasında bir gazetecinin yaralandığı ve devlet malına zarar verdiği kaydedildi.

 

Abhazya Gazeteciler Sendikası başkanı Ruslan Khashig, Abhaz televizyonunun film ekibiyle ilgili olayla ilgili olarak muhalefet mitinginin organizatörlerini, basın mensuplarına karşı düzenlenen saldırılar nedeniyle protesto açıklaması yaptı.  

 

Gazeteciler Sendikası açıklamasında, “Gazeteciler Sendikası olarak, gazetecilerin meşru mesleki faaliyetlerinin şiddet kullanılarak engellenmesi, malına zarar verilmesi olgusunun kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve faillerin cezalandırılmasını umduğumuzu ifade etmekteyiz”denildi.

 

Devlet Yönetimi tarafından yapılan açıklamada, “Güvenlik güçlerinin olayların daha da kötüleşmesini önlemeyi başardığı” vurgulanıyor.

 

Açıklamada, “Devlet yönetimi, daha önce olduğu gibi, ekonomide, sosyal politikada, kamu yönetimi alanında da dahil olmak üzere etkin bir reform sürecinin yokluğunda belirli sorunların olduğunu inkar etmiyor, ancak uygulanması gereken bu reformlar sadece hükümetin yürütme organına değil, aynı zamanda yasama organına da bağlıdır. Kamu yönetimi alanında herhangi bir büyük ölçekli reformun uygulanması iki yıldan daha kısa bir süre için olanaksızdır. Bu nedenden dolayıdır ki, yetkililer, özellikle hükümetin bugünkü muhaliflerinin geçmiş dönemin yetkilileri olduğu gerçeği göz önüne alındığında, muhalefet hareketlerinin temsilcilerinin iddialarının önyargılı olduğuna inanmaktadırlar. Uzun yıllar boyunca devleti kendileri yönetti, ancak ne kadar önemli olduğunu gösteremedi - özellikle bunların uygulanmasında herhangi bir önemli girişimde bulunmadılar” konularına yer veriliyor.

Apsnypress ajansının haberine göre, muhalefet temsilcilerinin Aslan Bjaniya ile yapmış oldukları görüşmeden sonra, devlet başkanının bilim ve kültür danışmanı Nugzar Logua Cumhurbaşkanlığı Yönetimi önündeki toplum önüne çıktı ve görüşme sonuçları hakkında konuştu.

 

Logua "Protesto temsilcileri, devlet başkanını mitinge gelip dinleyicilere hitap etmeye davet ettiler. Başkan, koronavirüs pandemisi ile bağlantılı kısıtlayıcı tedbirler bağlamında izinsiz mitingler düzenlemenin kabul edilemezliği konusunda kendisinin aldığı kararı ihlal edemeyeceğini söyledi. Aynı zamanda, birkaç gün içinde durum sakinleştiğinde, muhalefetle görüşme yapmaya ve onu ilgilendiren tüm konuları tartışmaya hazır olduğunu söyledi, "dedi.

 

Emniyet yetkilileri, devlet başkanı ve Hükümet'in “Abhazya devleti için hayati konuların tüm yçerçeve içerisinde yapıcı bir diyaloga hazır olduğunu, ancak herhangi bir tartışmanın ulusal mevzuat çerçevesinin ötesine geçmemesi gerektiğini, ülkede istikrarını, vatandaşların hayatınıve sağlığığını tehdit etmemesi gerektiğini" vurguluyorlar.

 

Miting alanında muhalefet güçlerinin kararı okundu. Birincil gereksinimler:

 

▪️Devlet başkanının yönetimden uzaklaştırılması için yasal bir prosedür başlatılsın;

▪️Devlet başkanının yönetimden alınması süreci içerisinde, tüm enerji, mülkiyet ve dış politika girişimlerini dondurmak;

▪️Karma bir parlamento seçim sistemine geçişi sağlayan Anayasa değişiklikleri yapmak;

▪️Başbakanlık görevinin kaldırılması için Anayasa değişikliği yapmak;

▪️Hükümet üyelerinin Parlamento tarafından zorunlu olarak onaylanmasına ilişkin Anayasa değişiklikleri yapmak;

▪️Parlamentonun altıncı mevcut toplantısının görev süresini bir yıl uzatmak.

 

Protestocular gece yarısına doğru, miting alanından dağıldılar.

 

Kaynak: https://sputnik-abkhazia.ru/20211222/pravookhranitelnye-organy-dadut-otsenku-deystviyam-organizatorov-besporyadkov-v-sukhume-1036861939.html

 

www.abhazyam.com

 


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.