RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 01 Ağustos 2021, Pazar 16:21:45 tarihnde eklendi. 360 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Savaş Kadırgası!

TARİHİ ABHAZ SAVAŞ KADIRGASI, ORJİNALİNE SADIK KALINARAK YENİDEN İNŞA EDİLDİ. MAYKOP’TA SERGİLENDİKTEN SONRA RİTSA GÖLÜ’NDE SUYA İNDİRİLECEK!
Abhaz Savaş Kadırgası!

01/08/2021. Suhum. 01 Ağustos 2021. Sputnik. Badri Yeseiava. Foto: Elena Labakhua. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Apsny etnopark tarafından, arşiv çizimlerine dayanılarak, Rusya’nın Perozavodsk şehrinde, inşa edilen Abhaz Savaş Kadırgası, 200 yıl sonra, Ritsa gölünde suya indirilecek. 

 

Geminin çizimlerini oluşturan Batal Djapua, Sputnik'e verdiği demeçte, inşa edilen bir adet Abhaz savaş kadırgasının önümüzdeki hafta sonunda Abhazya’ya teslim edileceğini söyledi.

 

Batal Djapua “Deniz üstündeki denemeler şehre varışımızdan bir gün önce gerçekleşti. Petrozavodsk'a vardığımızda, motor, yelken, kürekler dahil olmak üzere kadırgayı kontrol ettik. Ayrıca yelkenlerin hareketini de kontrol ettik. Her şey yolunda. herkes çok beğeniyor” dedi. Dljopua, ayrıca geleneksel Abhaz kadırgalarının yaklaşık iki yüz yıl önce ortadan kaybolduğunu sözlerine ekledi.

 

Djapua, kadırganın Onega Gölü'nde, Sovyet sonrası Rusya’da ahşap gemilerin inşa edildiği tek yer olan “Varyag” tersanesinde test edildiğini belirtti. Gemi 14.5 metre uzunluğunda, yaklaşık 2.5 metre genişliğinde, dört metrelik bir direk ve 14 kürek bulunuyor. Kadırga Karelya çamı ve meşe ağacından yapılmıştır. İyi eğitimli kürekçiler ile saatte 12-14 kilometreye kadar hızlara ulaşabilir. 50 kişi için tasarlanmıştır.

 

Geminin inşası sırasında çizimlerde küçük ayarlamalar yapılması gerekiyordu. Gerçek şu ki, bu tip Abhaz kadırgası 17 metre uzunluğundaydı, ancak ulaşımdaki zorluklar nedeniyle uzunluğu kısaltıldı.

 

Sanatçının da vurguladığı üzere, bu tür kadırgalar Abhaz ve Adıge halkları için orjinal yapılara sahip bulunuyordu.. Birkaç türü vardı ve 200-300 kişiyi taşıyabilme kapasitesine sahip gemilerde bulunuyordu.  kadar gemiye binebilirdi.

 

Gemi bugün itibarı ile Abhazya'ya doğru yola çıktı. Salı günü, ona eşlik eden “Afyrkhy” geleneksel okçuluk kulübü başkanı Adgur Kakoba, Apsny etnopark projesi sorumlusu Mzauch Piliya ve geminin projesini çizen Batal Djapua, Maykop'ta mola verip, gemiyi kardeş halk temsilcilerine göstermeyi planlıyor. Tarihi abhaz Savaş Kadırgası Perşembe akşamı Abhazya'ya teslim edilecek.

 

Djapua “Kadırga’yı Ritsa Gölü'nde suya indireceğiz. Devlet Başkanlığı tarafından, kadırga için Stalin'in devlet daçasının buulunduğu alanda bir iskele düzenleniyor. Kadırga ile Ritsa’da geziler yapılacak ve elbette kürek çekmek isteyenler için koşullar yaratılacak. Film çekimi amacıyla kullanılabilir. Yapılabilecek çok şey var, sadece hayal gücümüzü çalıştırmamız gerekiyor. Kadırgayı işletmeye başlamadan önce bir ekip oluşturmak ve bir kaptan atamak gerekecek” dedi.

 

Batal Djapua, Abhaz savaş kadırgasının çizimlerini Rus arşivi, Türk verileri, eski çizimler ve Sovyet dönemine ait belgeler, Abhaz bilim insanlarının çalışmaları ve Abhaz etnografyasına dayanarak oluşturdu. Başka bir geleneksel Abhaz kadırgasının inşası da planlanıyor.

 

Abhazya Etnopark: https://sputnik-abkhazia.ru/video/20210728/1032924818/Akuaska-apatskha-i-amkhara-chto-posmotret-v-etnoparke-v-sele-Mgudzyrkhua.html

 

Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.