RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Haziran 2021, Çarşamba 09:17:15 tarihnde eklendi. 144 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’dan NATO’ya Tepki Var!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI “NATO’NUN GÜRCİSTAN İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMESİYLE, TİFLİS’İN BARIŞÇIL EYLEMLERE KATKIDA BULUNMASI OLASI DEĞİLDİR!”
Abhazya’dan NATO’ya Tepki Var!

16/06/2021. Suhum. 15 Haziran 2021. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 14 Haziran 2021 tarihinde Brüksel’de düzenlenen NATO liderler zirvesi bitiminde yayınlanan Zirve Sonuç Bildirgesini kınayan bir bildirge yayınladı.

 

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Açıklaması:

 

“Bu yıl 14 Haziran'da Brüksel'de yapılan NATO zirvesinin sonuçlarının ardından, Kuzey Atlantik İttifakı ile ilgili “çok yönlü tehditler ve büyüyen zorluklar” konularının ana hatlarıyla belirtildiği bir bildiri yayınlandı. Açıklamanın 14. paragrafından da anlaşılacağı üzere, NATO üyesi devletler Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği “ilkesine” verdikleri desteği unutmuyorlar..

 

NATO ülkelerinin zirve sonuç açıklaması, Kuzey Atlantik İttifakı üyelerinin karakteristiği haline gelen ikiyüzlülüğü ve çifte standardı bir kez daha açıkça göstermektedir. Aynı zamanda, Brüksel'in gurur verici özelliklerini hak eden ülkeler çemberi çoğunlukla Avrupa ülkeleri ve ABD ile, yani NATO üyelerinin kendileriyle sınırlıdır. Bu durumda NATO tarafından paylaşılan “değerler”, yalnızca “anlaşmaz” ya da “muhalif” halklara ve devletlere karşı ayrımcılık yapmak için uygun bir araç işlevi görmektedir. Bu konumdaki devletlerin “karşısında bulunulması” ve “çevrelenmesi” için, zirvede yapılan açıklamaya göre, ittifakın askeri bütçesinde de artış beklenmektedir.

 

NATO zirvesinin sonuç bildirisi geleneksel olarak Rusya'ya “askerlerini Gürcistan'dan çekmesi”, Abhazya'nın bağımsızlığını tanımayı reddetmesi ve efsanevi “ateşkes anlaşmasını”yerine getirmesi çağrısında bulunuyor. Bu istemlerin saçmalığı, Ağustos 2008'de Güney Osetya ve Abhazya'da yaşananları ve hemen ardından Rusya'nın Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasını bilen aklı başında olan herhangi bir gözlemci için aşikardır. Abhazya Cumhuriyeti'nin siyasi ve yasal tanınması eylemi, uluslararası hukukun norm ve ilkelerine tam olarak uyuyordu ve diğer devletlerin onayını da gerektirmiyordu. Moskova ve Suhum'un savunma ve güvenlik alanında yaptıkları ikili anlaşmalar da uluslararası hukuk normlarına aykırı değildir. Aslında, “Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne” desteklerini açıklayan NATO ülkeleri pratik olarak, 2008 yılında Mihail Saakaşvili başkanlığındaki Tiflis rejiminin gerçekleştirmiş olduğu suç eylemleri sonucunda siyasi ve hukuki bir gerçeklik olarak ortadan kaldırmış olduğu şeyi destekliyorlar.

 

Kuzey Atlantik İttifakı'nın açıklamasında, uluslararası Cenevre görüşmeleri formatındaki faaliyetlerinin sürdürülmesi gereksinimine büyük önem veriliyor. Ancak aynı zamanda, ABD liderliğindeki NATO, eylemleriyle, Gürcistan'ın Cenevre'deki yapıcı olmayan rotasını, çatışmanın tarafları arasında güç kullanılmamasına ilişkin bir belgenin kabul edilmesini ve imzalanmasını geciktirmek için teşvik etmektedir.

 

Ayrıca, NATO'nun Gürcistan ile askeri işbirliğini güçlendirmesinin, Tiflis'in barışçıl eylemlere katkıda bulunması olası değildir. Aksine, öngörülemeyen gelişmelerle tam tersi bir sonuç beklenmelidir. Washington ve Brüksel'in Gürcistan'ı Kuzey Atlantik ittifakına çekme çabaları da benzer bir sonuca yol açabilir.

 

NATO'nun Gürcistan ile flört içerisinde bulunmasının Güney Kafkasya'daki güvenlik durumunu ciddi biçimde kötüleştirebileceğine ve sonuç olarak Cenevre görüşmeleri çerçevesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sonuca ulaşmak için katılımcıların ve uluslararası arabulucuların çalışmalarını baltalayabileceğine inanıyoruz”

 

Kaynak: http://mfaapsny.org/ru/allnews/news/statements_speeches/kommentariy-mid-abkhazii.../

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.