RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 11 Haziran 2021, Cuma 09:00:51 tarihnde eklendi. 263 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Dilini Kurtarma Çalışmaları!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA “ABHAZ DİLİNİN VAR OLMASINI SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN, DEVLET, DİL BİLİM UZMANLARI, AİLE VE EĞİTİM KURUMLARINA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR!”
Abhaz Dilini Kurtarma Çalışmaları!

11/06/2021. Suhum. 10 Haziran 2021. Sputnik. Foto: Abhazya Devlet Başkanlığı. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhaz Devlet Üniversitesi'nde 10 Haziran'da Dilbilim ve Bilgi Teknolojileri Merkezi tarafından gerçekleştirilen ülke çapındaki dil forumu düzenlendi.

 

Abhaz Devlet Üniversitesi’nde düzenlenen forum çerçevesinde öğretim görevlileri ve dilbilimcileri Abhaz dilinin çağdaş gerçekliklerdeki gelişimini tartıştılar. Abhaz dilini incelemek için bilgi teknolojilerinin kullanımı, üniversitede ana dilde öğretimin mevcut sorunları ve beklentileri, ana dili koruma yöntemleri, dilbilimde yeni teknolojiler, ulusal kimlik konusu ve birleşik bir devlet politikası konuları Abhaz dilinin başarılı gelişimindeki faktörlere değinildi.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, Abhaz Devlet Üniversitesi'ndeki Ulusal Dil Forumu'nun açılışında konuşma yaptı.

 

Devlet başkanı, forumda gündeme getirilen konuların devlet için en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayarak “Abhazya devleti, yurttaşlarının Abhaz dilini konuştuğu ve devlet yapısı Abhaz ruhuyla dolu olduğu sürece var olacaktır. Her zaman böyle olacağına inanıyorum, ancak bunun için büyük çaba gerekiyor. devlet, bilim insanları, dil alanında uzman kişiler, aileler ve eğitim kurumlarına büyük görevler düşüyor. Bu sorunları yakın gelecekte çözmeliyiz” dedi.

 

Bjaniya konuşmasında, Abhaz dilinin devlet kurumlarında kullanılması gerektiğini vurgüladı ve Abhaz dilinin devlet başkanlığı İdaresi'nde kullanıldığını bizzat takip ettiğini söyledi.

 

Bjaniya “Devlet Başkanlığı yönetim dairesinden Abhazca ve Rusça yayınlar yapılıyor, yabancı misafirlerle buluştuğumda ve toplantılar yaptığımda ana dilimi kullanıyorum. Belki bazıları bunun yeterli olmadığını düşünüyorlar ama yavaş yavaş daha büyük çalışmalar yapılıyor. Bu sorunları çözmek için öncelikle siz bilim insanlarına gereksinimimz var. Gençleri Abhaz dili eğitimine katmak için nelerin gerekli olduğunu, eğitim sisteminin nerelerde sadeleştirilmesi gerektiğini ve nerelerde karmaşık hale gelebileceğini birlikte düşünelim” dedi.

 

Devlet Başkanı, Dilbilim ve Bilgi Teknolojileri Merkezi'ne çalışmalarında başarılar ve başarılar diledi.

 

Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.